Arkitekter delar på 200 000 i stipendiumChalmersutbildade arkitekterna Aron Swartz, Karin Kjellson och Oskar Edforss belönas med Wernstedtska resestipendiet 2012.
Priset delades ut vid en finstämd ceremoni i Chalmersska huset den 2 oktober.
Stipendiaterna delar på sammanlagt 200 000 kronor, och får nu chansen att genomföra inspirationsresor och studier i olika delar av världen.
Wernstedtska resestipendiet är uppkallat efter den legendariske arkitekten och chalmersprofessorn Melchior Wernstedt (1886-1973). Han ritade flera välkända byggnader på Chalmersområdet, bland annat Kopparbunken, Fysiksalen och Chalmers första kårhus.
Wernstedt var själv mycket road av att resa och tyckte det var viktigt att komma ut och se sig om i världen. Priset till hans minne kan sökas av chalmersutbildade arkitekter under 35 år.
De unga arkitekterna får priset för att kunna genomföra varsin minst fyra månader lång inspirationsresa utomlands. Pristagarna har utsetts av en jury med Dick Hedman som ordförande och en professorsnämnd bestående av Ana Betancour, Claes Caldenby och Sten Gromark vid arkitekturinstitutionen på Chalmers.

Karin Kjellson (A04) tilldelas 80 000 kronor för en resa till New York. Hennes plan är att studera så kallade ”community gardens” och olika gräsrotsinitiativ för socialt hållbart samhällsbyggande.
Bakgrunden är att Karin Kjellson tillsammans med två andra unga arkitekter genom den europeiska tävlingen Europan blivit uttagen att arbeta vidare med ett förnyelsearbete av stadsdelen Holma i Malmö.
Juryn skriver i sin motivering att hon på ett övertygande sätt argumenterar ”för att New York är en vital miljö för sådana initiativ och hon listar en lång rad institutioner och organisationer att besöka.”
”Kjellsons ansökan är originell och välorienterad. Den är forskningsinriktad med mycket hög relevans för praktiken”, skriver juryn vidare.

Oskar Edforss (A04) får 40 000 kronor för att kunna genomföra en resa genom Loiredalen i Frankrike. Där planerar han att i lugn och ro teckna och måla sig igenom ett antal äldre slottsmiljöer.
Oskar Edforss menar att dessa slottsanläggningar med sina parker varit viktiga i arkitekturhistorien, men att de också har en relevans för vår tids arkitektur. Inriktningen på resan är på studier av klassiska arkitektoniska kvaliteter, som proportioner, kompositioner och rumssamband.
”De arbetsprover Edforss skickat med visar honom som en skicklig tecknare. Han har också studerat i Frankrike och känner miljön. Edforss ansökan är en klassisk Wernstedtansökan med inriktning på personligt övande av de grundläggande arkitektverktygen, ögat och pennan”, skriver juryn i sin motivering.

Aron Swartz (A03) får 80 000 kronor för att kunna genomföra en resa till de japanska städerna Asahikawa, Kyoto och Tokyo för att fördjupa sin förståelse för den speciella japanska kvartersstaden.
Publika lokaler kan ligga flera våningar upp i husen medan bottenvåningarna ofta saknar skyltfönster. Förhållandet mellan privat och publikt är ett annat än i väst, det moderna ligger alldeles intill det traditionella och den japanska staden känns på en gång bekant och främmande.
Aron Swartz känner miljön från sin tid som utbytesstudent i Asahikawa, och planerar att på djupet beskriva och analysera sju-tio kvarter i de tre städer han vill besöka.
”Upplägget är ambitiöst, högst genomförbart med Swartz förkunskaper, och värdefullt. Det är närmast av forskningskaraktär”, skriver juryn i sin motivering.
Karin Kjellson, Oskar Edforss och Aron Swartz tog emot sina utmärkelser under en finstämd ceremoni i Chalmersska huset den 2 oktober. Vid ceremonin närvarade även textilkonstnären Gunilla Sjögren, som i alla år skapat de speciella diplom som pristagarna föräras, samt projektledaren Barbara Lindgren från Chalmers.

Bildtext: Prisjuryns ordförande Dick Hedman, t v, och konstnären Gunilla Sjögren, flankerar 2012 års stolta mottagare av Wernstedtska resestipendiet, Aron Swartz, Karin Kjellson och Oskar Edforss.
Foto: Jan-Olof Yxell

Tidigare års stipendiater >>>
2005: Anna Nordström, Jenny Hansson och Kajsa Crona
2006: Ingrid Gunnarsson och Thomas Landenberg
2007: Johan Gustaf Wegbrant, Ellen Skånberg och Jacob Melin
2008: Kajsa Sperling, Åse Hagen, Mariano Tellechea
2009: Anna Engvall, Stina Malm och Daniel Nord
2010: Magnus Bunner, Vanja Larberg och Anders Holmer
2011: Johan Tönsgård, Anna Tenow och Jessica Wren

Läs Håkan Lindqvists porträtt av Melchior Wernstedt ur Chalmers magasin nr 1|2008 [pdf, 394 Kb] >>>
document.chalmers.se/download?docid=1422418676