Göran Johansson förklarade fysikpriset i radiostudion


Fysikpristagarna Serge Haroche och David J Wineland gästade Chalmers för tre år sedan.
– Jag blev väldigt glad för deras skull. Det var mycket intressant när de var här och presenterade sin forskning.
Det sa Göran Johansson, docent i tillämpad kvantfysik på Chalmers, när han pedagogiskt och kunnigt redde ut Nobelvinnarnas arbete i P4:s morgonstudio den 10 oktober.
Lite bakgrund: Göran Johansson var med i den forskargrupp som låg bakom ett av 2011 års mest uppmärksammade vetenskapliga genombrott – att skapa ljus ur vakuum. Det räknades som en milstolpe inom kvantmekaniken och något som forskarna väntat på i drygt 40 år. Tidskriften Physics World rankade det i våras som det femte viktigaste vetenskapliga genombrottet i världen 2011.
I onsdags var Göran Johansson gäst i P4:s morgonstudio för att förklara vad årets Nobelpristagare i fysik uträttat:
– Wineland fångar enstaka atomer i fällor och kan leka med dom med ljus. Han kan få dom att vara i ett tillstånd som är upp och ner samtidigt, sa han bland annat.
Men vad är kvantfysik till att börja med? frågade programledarna.
– Det har fått sitt namn efter att man undersökte hur det här med ljus och elektrometrisk strålning fungerar. För att kunna förklara det behövde man säga att det finns en minsta ljuspartikel – fotonen. Ett kvantum är det minsta man kan hitta.
Göran Johansson förklarade sedan Nobelpristagarnas upptäckter och bedrifter.
– Serge Haroche har lyckats isolera enstaka fotoner i ett hålrum med väldigt väl polerade speglar. Där studsar dom omkring. Hålrummet är bara tre centimeter brett, men fotonerna studsar så många gånger att de skulle gå runt jorden – 40 000 kilometer – innan de försvinner. Det tar ungefär en tiondels sekund, de är riktigt snabba.
Haroche och Wineland är verksamma inom området kvantoptik, och studerar växelverkan mellan fotoner och atomer.
– Wineland har till exempel utvecklat en ny typ av atomur som går hundra gånger mer exakt än dagens standard. Hade man startat klockan vid universums början hade den bara dragit sig fem sekunder fram till i dag.
Johansson berättade också om ett spännande chalmersprojekt som utgår från Nobelpristagarnas forskning:
– På Chalmers inspireras vi av en idé om att man skulle kunna bygga en dator utifrån det här kvantkonceptet, där de minsta bitarna kan vara både noll och ett samtidigt. Det skulle bli en extremt parallell dator som kan räkna ut väldigt många olika saker samtidigt. Sen gäller det att ta hand om informationen. Vi försöker bygga en sådan dator på Chalmers.
Hur går det för er?
– Det går bra! Vi har ett par kvantbitar på gång, sa Göran Johansson i radiointervjun.
Han tog också upp det klassiska exemplet med den så kallade Schrödingers katt, som kan vara både död och levande samtidigt.
– Det är overkligt, men man kan acceptera det när det gäller väldigt små partiklar. Den här datorn vi bygger är ett försök att bygga större och större saker som kan vara på fler ställen samtidigt.
– Jag tar ofta upp Serge Haroches arbete i min undervisning. Han är imponerande, sa Göran Johansson.

Foto: Per Delsing

Hör hela intervjun med Göran Johansson >>>
sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4192396&t=871

Läs om forskargruppen som skapade ljus ur vakuum >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Chalmersforskare-skapar-ljus-ur-vakuum.aspx

Ett av årets största fysikgenombrott skedde på Chalmers >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/ett-av-arets-storsta-fysikgenombrott-skedde-pa-chalmers.aspx