Nya Chalmers magasin räcker längeI dagarna landade årets tredje nummer av Chalmers magasin hos 40 000 prenumeranter över hela världen.
Tidningen finns nu också publicerad online, lätt tillgänglig för alla intresserade.
Bland läsningen finns en stor intervju med Tysklands Sverigeambassadör Harald Kindermann, som också är en av huvudtalarna på Chalmers hållbarhetsdag den 30 november. I Chalmers magasin reder han ut det tyska beslutet att avveckla all kärnkraft.
Möt också chalmeristen Emi Hijino (F98), som är Sveriges biträdande klimatförhandlingschef och departmentssekreterare på Näringsdepartementet.
Hur går det med förlängningen av Kyotoprotokollet som nu måste spikas? Och än viktigare – vad händer med avtalet som ska ta vid efter det, år 2020? Mycket står på spel vid FN:s klimatmöte i Qatar.
Emi Hijino inser att avtal inte räcker.
Journalisten Björn Forsman satte sig ner med Eons Norden-vd Jonas Abrahamsson, som vill rycka upp energidiskussionen. Hur kan vi förena hållbarhet med konkurrenskraft i framtiden?

Chalmers magasin kopplar också greppet om debatten kring trängselskatten. Maria Grahn och Cecilia Jakobsson ser brister i kommunikationen.
Michael Patriksson är skeptisk till Göteborg stads sätt att räkna på intäkter och trafikflöden, och tycker att analysverktygen har varit för dåliga.
– Man modellerar med något som är mycket svårt, nämligen det mänskliga psyket, säger han.
Det handlar inte bara om tid och pengar utan även om socioekonomisk status, aktivitetsmönster och bränslepriser. Patriksson menar också att placeringen av betalstationerna inte tagits fram optimalt.

I det fullmatade numret får du också stifta bekantskap med chalmeristen Donatas Siaudinis (MSc10) och ta del av hans berättelse om hur han tog sig från Vilnius och sedan via en sväng i USA hamnade på Volvo i Göteborg.
Förre Europaparlamentarikern Anders Wijkman anser i en gästkrönika att vi behöver fokusera på välfärdsmålen. Sedan får tillväxten bli vad den blir.

Läs även om studentkårsordföranden från 1961 och 2011, Ulf Gustavsson och Emilia Liljeström.
Missa inte heller den populära avdelningen Nytt om namn med senaste nytt om dina kurskamrater!

Tips och synpunkter?
Mejla chefredaktör Ann-Christine Nordin på akno(@)chalmers.se om du har synpunkter och kommentarer på tidningens innehåll, eller tips och förslag på artiklar inför kommande nummer.

Trevlig läsning!

Text: Michael Nystås och Ann-Christine Nordin
Foto: Peter Lloyd, Lars Nicklason, Sven Nordlöv och Jan-Olof Yxell

Läs nya numret av Chalmers magasin online >>>
chalmeriana.lib.chalmers.se/chalmersmagasin/cm12_3

Ladda hem Chalmers magasin som pdf [42 Mb] >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/alumni/cm/Documents/CM_3_12.pdf

Äldre nummer finns på tidningens webbplats >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/alumni/cm/Sidor/default.aspx