Nya chanser för chalmerister att få utlandspraktikI somras drog tidigare kårordföranden Jonas Otterheim igång den ideella föreningen Global Internships tillsammans med kollegan Johan Svensson.

Föreningen ger unga chalmerister chansen att vässa sin utbildning med internationell praktik.
– Vi tycker att det är alltför svårt att få arbetslivserfarenhet från utlandet under studierna på Chalmers. Det finns vissa utbyten mot USA, men de marknader där det verkligen händer saker, som Asien, finns det inga möjligheter alls att nå i dag, säger Jonas Otterheim.
Lösningen kallas Global Internships, som kontaktar bolag ute i världen och ber dem ta emot duktiga chalmerister på betalda praktikplatser under 3-12 månader. Platserna annonseras och är öppna att söka för alla nuvarande studenter.
– Vårt huvudfokus är i dag Kina och det mesta av vårt arbete fokuseras dit, men vi får även många frågor från bolag rörande andra länder, så de kommer ofta ut också. Vi försöker också koppla samman studenterna med alumner ute i världen för att ge möjlighet till ett mentorskap under deras tid utomlands, förklarar Jonas Otterheim.
I september kom den första chalmeristen på plats på ett företag i Shanghai och flera andra är på väg, bland annat till Tyskland och USA.
– Dessutom ser det mycket positivt ut rörande framtida tjänster, då många svenska bolag gärna vill knyta till sig chalmerister i utlandet. Exempelvis är IKEA, ABB och AB Volvo bolag som vi förhoppningsvis kommer se samarbeten med snart.
Den ideella kårföreningen Global Internships samarbetar både med svenska företag med kontor utomlands och företag baserade i andra länder. Hittills har man valt att inrikta sig mot att erbjuda jobb i Kina, men föreningen arbetar även med andra länder i världen. Praktikplatserna annonseras på Global Internships hemsida där studenterna kan lämna in en ansökan direkt.
– Sedan förmedlar vi ansökningarna till företagen, som därefter själva avgör vilken chalmerist som bäst matchar deras behov. Teknologen på plats arbetar genom ett internship, en betald kvalificerad praktikplats, som ska ge perspektiv och erfarenheter värdefulla för studierna, förklarar Jonas Otterheim.

Berätta mer om varför ni startat Global Internships!
– Alla civilingenjörer kommer inom sina yrken att på olika sätt ställas inför globala utmaningar och ofta jobba i internationella miljöer, men det saknas samtidigt möjligheter för oss studenter att få praktisk erfarenhet av detta. Asiens växande roll i världen gör att erfarenhet och förståelse för språk, kultur och arbetsliv behövs för att vara redo för en internationell karriär där. Däremot finns inte de möjligheterna idag. Det försöker vi ändra på. Genom att starta Global Internships vill vi att fler studenter ska få erfarenhet av att arbeta utomlands och att fler internationella företag får uppleva värdet av att anställa chalmerister.

Hur har det gått hittills?
– Efter sju månaders planering, möten, intervjuer och tester släppte vi igenom det första jobbet i somras. Personen som tillsattes på den platsen reste i september över till Shanghai för att göra ett internship där i tolv månader. Vi har nyligen också tillsatt en position på Adidas huvudkontor i Tyskland, för ett sexmånaders uppdrag där. Nu börjar det också rulla på ordentligt med företag som kontaktar oss, och två jobb i USA ligger just nu ute på hemsidan efter att de hittade oss. Flera stora och spännande företag har nu också fått upp ögonen för oss vilket känns roligt. En av dem råkar vara en mycket populär svensk arbetsgivare och annonsen för det jobbet kommer komma upp på hemsidan snart. Att vi hittills har erbjudit jobb i tre världsdelar känns riktigt roligt, men målet är att nå sex världsdelar innan årsskiftet.

Vilka är ni som står bakom Global Internships?
– Vi som grundade Global Internships är Jonas Otterheim och Johan Svensson, två studenter från Industriell ekonomi. Vi har nyligen också förstärkt truppen med Carl-Adam Hellqvist, för att säkra att föreningen lever kvar även om Johan och jag snart är klara med våra studier, säger Jonas Otterheim.

Foto: Chalmers Studentkår

Läs mer om Global Internships >>>
www.globalinternships.se

Global Internships på Facebook >>>
www.facebook.com/swedishinterns

Global Internships på Twitter >>>
www.twitter.com/swedishinterns