Wingårdh kan få sitt sjätte Kasper SalinprisChalmersutbildade arkitekten Gert Wingårdh (A75) är nominerad till arkitektvärldens finaste nationella pris, Kasper Salinpriset.
Sveriges mest framgångsrike arkitekt kan därmed ta hem utmärkelsen för sjätte gången.
Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan i Stockholm den 16 november.
Gert Wingårdh-ritade Naturum Tåkern är ett av tre nominerade byggnadsverk till Kasper Salinpriset, som i år firar 50 år. De övriga två nominerade är Årsta Kyrka och Lunds Domkyrkoforum.
– Alla de tre nominerade utmärker sig genom sitt genomtänkta förhållningssätt till platsen och sin omgivning, säger Pehr-Mikael Sällström, juryns sekreterare.
Gert Wingårdh har alltså belönats med priset fem gånger tidigare – fler än någon annan: för de svenska ambassaderna i Berlin och Washington, Universeum i Göteborg, Mimers hus i Kungälv, Malmö Arena och Chalmers kårhus. 2007 hedrades han av Chalmers med en konstnärlig professur på högskolan, och 2010 belönades han med Chalmersska Ingenjörsföreningens Gustaf Dalén-medalj.

Så här beskriver juryn Naturum Tåkern >>>
Uppgiften att tillgängliggöra naturreservat i Sverige har kommit att utvecklas till en av få byggnadsuppgifter där arkitekturen även tillåts vara en attraktion i sig.
Naturum Tåkern visar att detta kan ske utan att arkitekturen tar över och konkurrerar med naturupplevelsen. Tack vare ett enkelt och säkert genomfört historiserande grepp smälter byggnaderna väl in på platsen samtidigt som de har en distinkt egen och modern identitet.
På en slingrande gångväg bryter besökarna genom strandskogen och kommer fram till Tåkerns fria rymd. Där ligger tre skarpt skurna byggnader ledigt utplacerade vid kanten av vassruggarna, en för utställning, en till förråd och en för fågelskådning. Landskapet är obearbetat men tillgängliggjort.

Vassen har använts som taktäckning och även dragits ner över ytterväggarna. Det är som om byggnaderna sökt skydd. Inga fasadansikten stör lugnet kring sjön. Med tydliga snitt diagonalt genom rätblocken får byggnadsvolymerna en abstrakt karaktär. Det ger dem ett informellt och ledigt uttryck som är tillåtande för de olika funktionerna samtidigt som de binds samman till en helhet.
Med en inglasad taknock har utställningsbyggnaden fått tillgång till ett överljus som utnyttjas av den permanenta utställningen för att illustrera fåglarnas liv kring sjön. Samtidigt ger det utställningsrummet med dess oregelbundna och livliga geometri en tydlig vertikal riktning och känsla av rymd.
Hela anläggningen präglas av glädjen i att hitta nya former för ett uråldrigt material och den utstrålar ett genuint intresse för uppgiften att bidra till en ökad förståelse för naturens ekologi och en både socialt och ekologiskt hållbar arkitektur.

På Arkitekturgalan delas även flera andra priser ut: Sienapriset för att främja god utemiljö, Planpriset för god svensk samhällsplanering eller stadsbyggnad, samt Guldstolen för bästa interiör.
Chalmeristen Ulrika Gunnman (A95) på 02LANDSKAP Arkitektkontor AB är nominerad till Sienapriset för sitt arbete med Domkyrkoplan i Göteborg där hon varit kvalitetsansvarig arkitekt.

UPPDATERING 19/11: När Arkitekturgalan avslutades den 16 november stod det klart att Gert Wingårdh gick miste om sitt sjätte Kasper Salin-pris. Den prestigefyllda utmärkelsen tilldelades istället arkitekten Carmen Isquierdo för hennes debutantverk, Domkyrkoforum i Lund.
Chalmeristbloggen tror att Gert Wingårdh gärna applåderar sin yngre kollega.

Foto: Åke Eson Lindman och Jan-Olof Yxell

Läs fler blogginlägg om Gert Wingårdh >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=wing%C3%A5rdh

SVT:s ”Sverige” följde med Gert Wingårdh till Tåkern >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/03/01/gert-wingardh-i-svts-sverige-pa-lordag

Läs mer om de nominerade >>>
www.arkitekt.se/s74655

Läs mer om Arkitekturgalan 2012 >>>
www.arkitekt.se/arkitekturgalan2012