Toppolitiker diskuterar framtidens energi på ChalmersVänsterledaren Jonas Sjöstedt och statssekreterare Anders Flanking är först ut i Chalmers Students for Sustainabilitys (CSS) nya serie lunchseminarier, som drar igång den 5 november.
Under parollen ”Watt Next?” diskuteras framtidens energifrågor med inbjudna toppolitiker.
– Vi vill höja nivån på den energipolitiska debatten, och förstå vilken politik de vill föra, säger Anna Larsson i CSS.
”Watt Next?” är ett nytt initiativ från Chalmers Students for Sustainability, och kommer att löpa parallellt med föreningens mycket uppmärksammade seminarieserie ”Den reflekterande ingenjören”, som har en annan inriktning.
– ”Den reflekterande ingenjören” handlar om att inspirera till en hållbarare och mer ansvarstagande ingenjörsroll. ”Watt Next?” har däremot syftet att ställa framtidsfrågor till våra politiker och höja nivån på den energipolitiska debatten. Vi vill förstå vilken politik de vill föra, säger Anna Larsson.

Fridolin inbokad
Den 5 november är det premiär för ”Watt Next?” med vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Och den 16 november gästas seminarieserien av statssekreteraren och centerpartistiske riksdagsledamoten Anders Flanking.
CSS har bjudit in representanter från alla riksdagspartier, med undantag för Sverigedemokraterna, till Chalmers. Bland andra är Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Moderaternas energipolitiska talesperson Cecilie Tenfjord-Toftby inbokade.
– Vi hoppas även få hit politiker från EU-nivå, säger Anna Larsson.
Vilka vill ni ska komma till seminarierna?
– Vi vill gärna att både studenter, forskare och intresserade utifrån kommer. Seminarierna gäller absolut inte bara elkraftproduktion. Fokus kommer att ligga på det sammanlagda energibehovet, vilket är viktigt för alla på Chalmers, bostadssektorn, transportsektorn, materialsektorn och många fler. Speciellt välkommen är man om man har frågor att ställa om hur energiomställningen egentligen kommer att drivas politiskt. Men självklart går det även bra att bara lyssna, säger Anna Larsson.
Seminarieserien sponsras av Styrkeområde Energi på Chalmers.

Vinnarna av Göteborgspriset 2012 kommer
Planeringen för den parallella seminarieserien ”Den reflekterande ingenjören” pågår även den för fullt, men några datum och talare är inte klara i dagsläget. Niclas Lindner från CSS avslöjar dock att föreningen arrangerar två föreläsningar i december med årets mottagare av Göteborgspriset för hållbar utveckling, The Gothenburg Award for Sustainable Development.
– Först ut är den amerikanske entreprenören Mike Biddle, grundare av MBA Polymers, som föreläser den 3 december i RunAn i Chalmers kårhus. Den 5 december kommer Björn Söderberg, grundare av Fair Enterprise Network, berättar Niclas Lindner.

Hela programmet för ”Watt Next?” >>>
5/11 – Jonas Sjöstedt, partiledare, Vänsterpartiet
16/11 – Anders Flanking, riksdagsledamot, Centerpartiet, och statssekreterare på Miljödepartementet
26/11 – Cecilie Tenfjord-Toftby, energipolitisk talesperson, Moderaterna
1/2 – Irene Oskarsson, miljöpolitisk talesperson, Kristdemokraterna
7/2 – Gustav Fridolin, språkrör, Miljöpartiet
11/2 – Ann-Kristine Johansson, energipolitisk talesperson, Socialdemokraterna
22/2 – Anita Brodén, miljöpolitisk talesperson, Folkpartiet

Läs mer om premiärseminariet med Jonas Sjöstedt >>>
www.facebook.com/events/237230819738541/?ref=ts&fref=ts

Läs mer om Chalmers Students for Sustainability >>>
css.chs.chalmers.se

Läs mer om Styrkeområde Energi, som sponsrar ”Watt Next?”-seminarierna >>>
www.chalmers.se/en/areas-of-advance/energy