Chalmeristbloggen synar ”Bröderna Lumière”30/11 är sista chansen för i år att se det rykande färska Veraspexet, ”Bröderna Lumière”.

I fredags spelade en taggad ensemble inför ett i det närmaste fullsatt RunAn i Chalmers kårhus.
Jublet och applåderna ville inte ta slut.

”Bröderna Lumière” är en sång- och dansföreställning om innovationer, trolleri, krossade hjärtan och om att följa sina drömmar. Det är ett sympatiskt budskap.
I handlingens mitt står bröderna Louis och Auguste Lumière – förnämligt spelade av Mathilda Pålsson och Cecilia Rosvall – som försöker rädda sin fabrik i Lyon men råder akut brist på idéer att övertyga mecenaten med.
Vad skulle kunna revolutionera underhållningsbranschen totalt?
I ett ögonblick av klarsyn uppfinner Louis cinematografen, som samma kväll i december 1895 måste vara klar för demonstration. Goda råd – liksom kugghjul – är dyra, och tiden knapp.
Till råga på allt tätnar intrigerna och förvecklingarna när mecenatens bortskämda dotter Cristal Hilton (Åsa Ljusenius), hennes syster Estelle (Amanda Strömsten), den melodramatiske manusförfattaren och lätt misslyckade illusionisten Georges Méliès (Kristin Renström) och den oerhört dryge amerikanske uppfinnaren Thomas Edison (Kajsa Markstedt) gör entré.

Bättre, vassare, roligare
Er trogne bloggare fick en försmak redan under genrepet häromveckan, och kan konstatera att fredagens föreställning var ett rejält fall framåt. Ensemblen har nu hunnit bli varm i kläderna, och agerar med stor säkerhet och komisk tajmning. Alla verkar avslappnade och har uppenbart väldigt roligt på scenen. Sånt smittar av sig på publiken, som bär föreställningen framåt med applåder, golvstamp och jubel.
Allt är bättre, vassare, roligare nu. Sångtexter går fram, tempot är högre i denna rakt berättade historia för hela familjen. Samtliga skådespelare i ensemblen gör strålande insatser.

Inlevelsefull Méliès
Det är snabba replikskiften, eleganta scenväxlingar och detaljerade bakgrundsmålningar. Ordvitsar, som ”Ljusbranschen är inget för den veke”, haglar och man får anstränga sig för att uppfatta alla nyanser.
En av de roligaste scenerna handlar om hur Georges Méliès med stor inlevelse presenterar olika manussynopsis till den film Lumière-bröderna ska spela in med Estelle Hilton i huvudrollen. Helt uppenbart har han låtit sig inspireras av nutida filmklassiker som ”James Bond” och ”Harry Potter” – men det vet rent tekniskt bara publiken, ”Bröderna Lumière” utspelas alltjämt 1895, under ett enda dygn, den 28 december.

Pärlor bland omtagen
Sång-och dansnumren är också mycket tajtare jämfört med genrepet, och publiken applåderade sannolikt fram alla inrepeterade omtagningar i fredags. Här gömmer sig flera riktiga pärlor, bland annat en hårresande a capella-version av Leonard Cohens balladklassiker ”Hallelujah”, nu omdöpt till ”Hallonsoda”. Missa inte den!

Stark soloprestation av Louis
Ett av de starkaste ordinarie sångnumren är en version av Timoteijs ”Stormande hav” från Melodifestivalen, nu med titeln ”Tough Fact-Final”. De krävande stämmorna sitter som de ska.
Riktigt bra är också Mathilda Pålsson, som Louis, i en stark soloprestation framför ridån där hon sjunger cinematografens och teknikens lov till musiken från Cole Porters ”I love Paris”.
”Bröderna Lumière” är en sevärd show och kan sammanfattas med tre ord: Underhållande, underhållande och underhållande.
Och ett spex som spelar Dire Straits 14 minuter långa mästerverk ”Telegraph Road” i pausen kan aldrig bli fel.

90 CING-medlemmar i vimlet
Chalmersska Ingenjörsföreningen passade på att lägga sitt höstkalas i samband med spexet. Ett 90-tal medlemmar fanns på plats i RunAn i fredags. I vimlet syntes bland andra entreprenören Bert-Inge Hogsved, studentkårens vd Peter Alehammar, den legendariske Ulf Gustavsson, ständigt i blå kostym, chalma materkungen Svante Bergö och förre ordföranden Birger von Hall.
Höstens sista föreställning av ”Bröderna Lumière” är alltså nu på fredag den 30 november. Sedan får man vänta ända tills nypremièren den 16 februari 2013 innan chansen återkommer.

Foto: Johan Borglin – stort tack för att vi får visa bilderna!

Höstens sista föreställning av ”Bröderna Lumière” >>>
Fredag 30 november, kl 19: Buskföreställning och kalas!

Här är vårens föreställningar av ”Bröderna Lumière” >>>
Lördag 16 februari, kl 18: Nypremière och spexkalas!
Fredag 22 februari, kl 19: Föreställning!
Lördag 23 februari, kl 18: Föreställning!
Lördag 2 mars, kl 18: Buskföreställning och spexkalas!

Läs mer om Chalmersspexet Vera >>>
vera.chalmersspexet.se

Chalmersspexet Vera på Facebook >>>
www.facebook.com/chalmersspexetvera