Arkitekt eller artjitekt – delikat språkfråga i Kulturradion


Er trogne bloggare snappade upp ett klurigt samtal om arkitektur i radions P1 i fredags.
I programmet ”Ring Kulturradion” diskuterades om ordet ”arkitekt” uttalas som det stavas – eller som ”artjitekt” med tje-ljud.
Och som slutkläm bidrog en lyssnare med följande haikkuliknande dikt:

Arkitekt från KTH
Artjitekt från Chalmers

”Ring Kulturradion” leds av Gunnar Bolin (bilden), som med ojämna mellanrum samlar en blandad panel i studion för att svara på alla tänkbara och otänkbara lyssnarfrågor kretsande kring kultur.
Som den från Britta Hansson i fredags – till synes enkel om hur man egentligen uttalar orden ”arkitekt” och ”arkitektur”.

Inget rätt eller fel
Panelen tycktes överens om att något ”rätt eller fel” inte existerar, men att det möjligen i inre arkitekturkretsar finns en uppfattning om att k-uttalet är lite finare och signalerar en statusmässig kårtillhörighet.
– En gång sa jag som hallåman artjitekt i radio. Efteråt ringde en uppretad lyssnare och sa: Säger redaktörn ärtjebiskop också? Han menade att jag sagt artjitekt och att detta var en styggelse, berättade Gunnar Bolin.

”Hårt k en positionering”
Panelmedlemmen Dan Hallemar, redaktör för tidskriften Arkitektur, förtydligade:
– Jag tror att det hårda k:et är en positionering, att man så att säga är innanför kåren och skrået. Arkitekten och poeten Lars Mikael Raattamaa skrev en artikel i Dagens Nyheter där han gick loss på vad han kallar klasshatet inom den svenska arkitekturen. Väldigt upproriskt skrev han arkitekt med tj genom hela artikeln.

Inget uttal är mer rätt än det andra, men det ena kan alltså i vissa kretsar anses finare, och det andra mer folkligt. En smaksak, tycktes panelen vara överens om.

Diskussionen avslutades med att Gunnar Bolin läste upp en vers som mejlats in till redaktionen av lyssnaren Niklas Wollheim:

Arkitekt från KTH
Artjitekt från Chalmers

– Och nu kommer vi att bli mejlbombade av dom som påstår motsatsen. Det är som tjex och kex. ”Från Kalmers”, summerade Gunnar Bolin.

Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Hör hela diskussionen här >>>
sverigesradio.se/sida/avsnitt/124314?programid=3819&t=1605

Vad tycker du själv? Kommentera gärna!