PG dragplåster på hållbarhetsdagVolvolegendaren PG Gyllenhammar var ett av de stora dragplåstren när Chalmers för andra året bjöd in till en temadag om hållbarhet.

Den garvade industrimannen rivstartade direkt – med att lägga ner FN och lösa ungdomsarbetslösheten.
– Den som åstadkommer lite sitter säkert, sa Gyllenhammar.
”The Chalmers Day for a Sustainable Future” den 30 november var en heldag fylld av goda exempel på hur högskolan på olika sätt försöker leva upp till sin vision – att bidra till en hållbar framtid.
Det var också det som John Holmberg, vicerektor med ansvar för hållbar utveckling, fokuserade på i sin välkomsthälsning:
– Dagen är till för att alla ska få chansen att uppleva hur Chalmers gör skillnad för en hållbar framtid. I dag riktar vi blickarna mot vår region och försöker visa hur Chalmers bidrar, sa han.

Historisk tillbakablick

Holmberg gjorde också en historisk tillbakablick och visade att hållbarhet stått högt upp på Chalmers dagordning i många år.
– Redan 1972 genomfördes det som kanske än i dag är Sveriges största doktorandkurs med 150 doktorander från Chalmers och Göteborgs universitet. Kursen utmynnade i ett upprop i Dagens Nyheter om att det är dags att ta ansvar för en hållbar framtid, berättade John Holmberg.

Vass och orädd talare
1972 var även året för FN:s första klimatkonferens. Bland sponsorerna fanns Volvo, och härifrån till att kalla in dåvarande chefen PG Gyllenhammar på scenen i Chalmers kårhus var steget inte långt.
Och PG var en vass och orädd talare, som inte drog sig för att göra rubrikvänliga uttalanden och kommentera tillståndet i världen.
– Underlåtenhet och passivitet är tyvärr regel för politiker och chefer i näringslivet. Undvik att vara avvikande, undvik att ta initiativ, allt nytt är riskabelt, undvik det. Det har blivit en sanning för mig att underlåtenhet och att vika bort från det besvärliga är mest lönsamt. Den som åstadkommer lite sitter säkert, sa han från scenen.

Inre förbättring leder till yttre förbättring
Intresset för hållbarhetsfrågor kom redan i 20-årsåldern, och han tog det med sig in på Volvo där han blev chef på 70-talet. Där jobbade han aktivt med att förbättra arbetsmiljön i bilfabriken – han lät bilbyggarna ta större ansvar vid löpande bandet, han införde avancerad avgasrening och världens renaste måleri.
– Jag var övertygad om att förbättring av den inre miljön skulle leda till förbättring av den yttre. FN-konferensen blev ett sätt att visa att Volvo ville nånstans i de här frågorna, förklarade PG.

”Tyst vår” betydde mycket
Starkt intryck gjorde Rachel Carsons bok ”Tyst vår” på den unge PG Gyllenhammar. Mycket av det som boken förutspådde är i dag verklighet.
– I dag har vi utfiskning och ett delvis förstört klimat. Egentligen har vi ingenting lärt sen sextiotalet. Miljöförstöringen fortsätter. Chalmers intitiativ är berömvärt och jag önskar er all framgång med detta, sa PG.

I nya numret av Chalmers magasin uppmärksammas för övrigt 50-årsminnet av bokens utgivning.
– Jag funderade mycket på de här frågorna. Ju mer jag såg av hur den lilla och den stora världen fungerade, ju mer tvivlade jag på att det skulle fungera i längden. Så jag börjde tänka på hur man kunde göra istället. I en del tycker jag att jag har fått rätt, men det har känts som att vara självmordspilot, sa PG.
– Men det är inte tekniken som skapar en ny värld, det är kraven på ny teknik som möjliggör en bättre värld. Det är naivt att tro att tekniken ska lösa alla problem.
En stund senare fick han sällskap på scenen av sin vän Göran Carstedt, även han gammal Volvoman, men också känd som ordförande i organisationen Det Naturliga Steget.
– Vi står inför väldigt många hot och möjligheter. Hållbarhetsdagen är början på en lång resa, sa Carstedt.

Vill lägga ner FN
PG satte sedan ner foten och sa att han ville lägga ner FN:
– FN är en av de mer misslyckade organisationerna jag vet – så dysfunktionell att den inte går att rädda. Byråkratin är utbredd, fegheten så etablerad, egentligen borde man stänga FN. De kan inte driva frågor, det måste andra göra. Det är en överbemannad organisation som inte kan fungera, dundrade han och berättade om när han satt med i en grupp som skulle se över FN:s ekonomi.
– Men arbetet kom istället att handla om FN:s organisation och struktur. Vi producerade en briljant skrift, men ingen jag känner har läst den. FN var ointresserat, journalisterna, rapporten var död innan den kom ut, och den bekämpades av en organisation som ville slippa kritik och förändring. Det är en av mina största besvikelser.

Ungdomsarbetslösheten kan lösas
Den gamle näringslivsprofilen utstrålade pondus och talade med skärpa om hur han ville lösa ett av samtidens stora samhällsproblem:
– Den höga ungdomsarbetslösheten är en tragedi, och kan leda till en farlig utveckling om ungdomarna ger upp hoppet om sig själva och sin framtid. Därför vill jag starta ett heltäckande europeiskt projekt där man tar hand om de ungdomar som har gnista genom ett lärlingssystem delvis efter tysk modell. Systemet ska lotsa ungdomarna in i industrin på rimliga villkor, erbjuda vidareutbildning och kanske fast anställning. Jag tror att det är möjligt att engagera flera miljoner unga människor och genom detta rädda framtidens sociala klimat, menade PG.

Fullspäckat program
”The Chalmers Day for a Sustainable Future” hade ett fullspäckat schema med en lång rad anföranden och presentationer. Huvudtalare på eftermiddagen var Tysklands Sverigeambassadör Harald Kindermann, som även intervjuas i nr 3 2012 av Chalmers magasin. Parallellt med huvudprogrammet i hörsalen RunAn i Chalmers kårhus pågick workshopar och utfrågningar på teman som kärnkraft och hållbart tänkande.
Det fanns också gott om tillfällen att mingla och diskutera under de pauser som lagts in i programmet. I kårhuset visade utställare som Ingenjörer utan gränser, Halo Sweden och Mistra Urban Futures upp sin verksamhet.

Magdalena Svanström, föreståndare för Chalmers lärandecentrum, höll en populärvetenskaplig föreläsning med rubriken ”Vad är hållbar utveckling?”. Och Chalmers miljöchef Jennica Kjällstrand lottade ut två årskort till högskolans nya elbilspool.
En frågestund med företrädarna för Chalmers nya kärnkraftscentrum Sustainable Nuclear Energy Centre (SNEC) modererades av högskolans presschef Christian Borg med pressinformatören Johanna Wilde som bisittare.

Utvinner energi ur havsvatten
Charlotta Ekman, CFO på chalmersavknoppningen Minesto, berättade om hur företaget byggt upp en framgångsrik verksamhet om att utvinna energi ur havsvatten.
– Det är en billig teknik. Vi omvandlar energi till elektricitet genom deep green technology, och kan utvinna energi till ett värde av 250 miljarder euro om året, sa Charlotta Ekman.
Hälften av Minestos 20 anställda är chalmerister och verksamheten växer nu stadigt.
– Men det här är ingen promenad i parken. Vi står inför många utmaningar och är därför angelägna om att få samarbeta med forskarna, sa Charlotta Ekman.

Framtidens marina drivmedel
Maria Taljegård, projektassistent på Chalmers, berättade om framtidens marina bränsle. Hon redogjorde för forskarnas arbete med att hitta kostnadseffektiva drivmedel som kan ersätta olja och kol – naturgas eller väte.
– Det är viktigt att få ner oljeförbrukningen. Men det tar tid att utveckla ny teknik och bygga ny infrastruktur. Det kommer också att krävas politiska beslut, förklarade Maria Taljegård.

Nytt steg för global allians
Ett spännande inslag under dagen var när Chalmers Students for Sustainability (CSS) och The Alliance for Global Sustainability (AGS) presenterade sig. I alliansen ingår Chalmers och University of Tokyo i Japan.
Thomas Pettersson är AGS-koordinator på Chalmers och hade med sig sin japanske motsvarighet och kollega, Keisuke Hanaki. Tillsammans presenterade de vad som är tänkt att bli nästa steg i alliansen, AGS 2.1:
– Vi kommer nu att ha större fokus på studentprojekt och samverkan. Jag hoppas att hela Chalmers ska komma med idéer till projekt vi kan jobba med. Vi vill snabbt komma igång med pilotprojekt inom förnyelsebar energi, hållbara städer och materialåtervinning, sa Thomas Pettersson.

CSS visade ny film
CSS hade gått ut på stan och pratat med göteborgarna om deras tankar kring hållbar utveckling. Resultatet presenterades i en liten film som lyfte både jordnära tankar om bostadsbristen och mer visionära idéer om att invånarna ska bli mer självhushållande:
– Jag vill se en stad med mer mångkultur, fler grönområden och luftburen spårväg. Jag drömmer också om något jag kallar ”den ätbara staden” – att det ska vimla av fruktträd, örter och grönsaker för alla att bara skörda, förklarade en ung man.
I filmen intervjuades också den kände socialantropologen Brian Palmer:
– Hållbarhet är för mig ett politiskt kodord för ett mänskligare och mindre vinstinriktat samhälle, sa han.

Rektor nöjd med dagen
Chalmers rektor och vd, Karin Markides, var mycket nöjd när hon summerade ”The Chalmers Day for a Sustainable Future” efteråt:
– Jag och många med mig kunde glädjas åt en mycket välorganiserad dag med varierat och intressant innehåll. Vi fick många exempel på hur hållbarhetsbegreppet kommer in i Chalmers verksamhet och på olika sätt breddar och berikar forskning och undervisning. Dessutom bidrog både inbjudna talare och våra egna forskare med en del oväntade infallsvinklar som säkert fick fler än mig att reflektera lite extra. Jag hoppas att de som inte kunde vara med och lyssna den här gången verkligen tar chansen att delta nästa år, säger Karin Markides.

Hållbarhetsdagen samordnades av Emma Brink, projektledare och nytillträdd kommunikatör för hållbarhetsfrågor på Chalmers, i samverkan med en mängd krafter.

Foto: Jan-Olof Yxell

Se fler bilder från Chalmers hållbarhetsdag >>>
www.flickr.com/photos/chalmersuniversityoftechnology/sets/72157632184301104/show

Läs mer om Chalmers hållbarhetsdag >>>
www.chalmers.se/hallbar_framtid

One comment

  1. Pingback: Se film från Chalmers hållbarhetsdag « Chalmeristbloggen