Chalmeristerna på Nobelfesten – hundra år efter Gustaf Dalén


gdalen_teknikhistoria_cvr_315pxHundra år efter chalmeristen och entreprenören Gustaf Daléns Nobelpris är det dags för dagens chalmerister att beträda den röda mattan i Stockholms stadshus.
Förutom Chalmers rektor och vd, Karin Markides, väntas bland andra Per Delsing, Lars Brink och Björn Jonson delta i festligheterna.
Den 10 december 1912 tog Gustaf Dalén emot Nobelpriset i fysik ur dåvarande kung Gustaf V:s hand, för sina insatser inom fyrtekniken. Hundra år senare uppmärksammas Dalén bland annat på sitt eget museum i Stenstorp och på en särskild minnessajt sjösatt av Lidingö Stad tidigare i år.
Gustaf Dalén är för övrigt omslagspojke i nya numret av den eminenta tidskriften Teknikhistoria.
Och i kväll rullas röda mattan ut i Stockholms stadshus då snillen, statsmän och -kvinnor möts för den traditionstyngda banketten.

Chalmeristerna på Nobelfesten 2012 >>>
Den definitiva gästlistan hålls hemlig in i det sista och blir inte offentlig förrän strax innan. Här är de chalmerister som väntas hedra festen med sin närvaro:

 • Karin Markides, rektor och vd, professor i analytisk kemi, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien
 • Per Delsing, professor i experimentell fysik, Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, ledamot i Nobelkommittén för fysik, Kungliga Vetenskapsakademien
 • Björn Jonson, professor i subatomär fysik, Institutionen för fundamental fysik, ledamot i Nobelkommittén för fysik, Kungliga Vetenskapsakademien
 • Lars Brink, professor i teoretisk elementarpartikelfysik, Institutionen för fundamental fysik, ledamot i Nobelkommittén för fysik, Kungliga Vetenskapsakademien
 • Tord Claeson, professor i fysik, Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien
 • Göran Johansson, docent i tillämpad kvantfysik, Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien
 • Eva Olsson, professor i experimentell fysik, Institutionen för teknisk fysik, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien
  eva_olsson_cm_4_12_cvr_336px
  Chalmers Studentkår deltar inte i själva Nobelfesten, men kårordförande Daniel Langkilde hälsar att han och vice kårordförande Frida Claesson är med på den stora efterfesten Nobel NightCap, som Tekniska Högskolans Studentkår arrangerar samma kväll.

Nobelpristagare till Göteborg >>>
Chalmers förbereder sig just nu för att ta emot årets Nobelpristagare i fysik, Serge Haroche och David J Wineland. På torsdag, den 13 december, gästar de högskolan för varsin föreläsning i kårhuset.
Och den 15 december kommer den ena av årets två medicinpristagare, Sir John B Gurdon, till Göteborg för en gästföreläsning.
Nobelföreläsningarna presenteras i samarbete mellan Chalmers och Göteborgs universitet, och är öppna för allmänheten. Dock är det redan nu väldigt ont om platser.
Catharina Axelzon Popovic på Chalmers samordnar föreläsningarna, och berättar att förberedelserna går som planerat:
– Samarbetet med kollegerna på Göteborgs universitet fungerar väldigt bra, säger hon till Chalmeristbloggen.
Serge Haroche och David J Wineland kommer med flyg till Göteborg på torsdag eftermiddag, och möts då av sina värdar, Per Delsing från Chalmers och Ingvar Lindgren, professor i fysik på Göteborgs universitet.
John B Gurdon anländer med tåg från Lund på lördag förmiddag, och möts vid ankomsten av sin värd, chalmeristen och GU-forskaren Stina Simonsson (K92). Läs mer om henne i Chalmeristbloggen i morgon!

Mer information om föreläsningarna och möjlighet till anmälan >>>
www.chalmers.se/sv/forskning/nobelforelasningar/Sidor/default.aspx

Läs och hör mer >>>

En stor intervju med Eva Olsson publiceras i julnumret av Chalmers magasin, som utkommer i veckan
Ladda ner intervjun med Eva Olsson här [pdf, 2.3 MB] >>>

Per Delsing och Eva Olsson medverkade i ”Godmorgon, världen!” i radions P1 den 9 december >>>
sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=5371557

Läs fler blogginlägg om Gustaf Dalén >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/category/gustaf-dalen

Läs mer om Gustaf Dalén på Wikipedia >>>
sv.wikipedia.org/wiki/Gustaf_Dal%C3%A9n

Dalénmuseets webbplats >>>
www.dalenmuseet.se

Lidingö Stads jubileumssajt till minne av Gustaf Dalén och Raoul Wallenberg >>>
www.lidingo.se/jubileumswebben/jubileumswebben.4.12b1458c13439502efc8000141.html