Hon var en av medicinpristagarens närmaste i Cambridge


stina_simonsson_gp_121210_800px
I Göteborgs-Posten i går porträtterades chalmeristen och forskaren Stina Simonsson (K92).
Hon arbetade under fyra år nära medicinpristagaren John B Gurdon vid brittiska Cambridge University.
– Det är verkligen välförtjänt att han fått priset, säger hon till GP.
Stina Simonsson blev civilingenjör i kemiteknik på Chalmers 1992 och jobbar i dag som stamcellsforskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. In på Chalmers kom hon på ett bananskal, berättar hon i Gunilla Larssons intervju. Egentligen ville hon bli veterinär men den enda utbildningen låg i Uppsala och Stina hade ingen lust att flytta.
– Jag hade det ganska lätt i skolan. I alla fall i de naturvetenskapliga ämnena. Jag har lätt för att snöa in på vissa saker, eller fokusera, kanske är ett mer korreekt uttryck, säger Stina till GP.

Doktorerade på GU
Efter Chalmers gick Stina Simonsson vidare och doktorerade i medicinsk kemi och cellbiologi vid Göteborgs universitet år 2000.
– Det som är fascinerande med forskning är att man nästan alltid kan konstatera att ”saker händer”. Men varför det händer är inte lika enkelt att förstå sig på, säger hon.

”Mycket trevlig, men aningen speciell”
John B Gurdon och Stina Simonsson arbetade tillsammans vid Cambridge University i fyra års tid. Hon räknar honom som en vän och beskriver honom som ”mycket trevlig, men aningen speciell”. Gurdon var själv alltid med i labbet istället för att överlåta experimenterandet åt assistenterna.
– Det viktigaste jag lärde mig under tiden med honom var att jobba under mikroskop, berättar Stina.

Möter Gurdon vid tåget
På lördag är Stina den som tar emot John B Gurdon på Göteborgs centralstation när han ger en gästföreläsning i stan. Senast de möttes var för bara några veckor sedan på en konferens i San Francisco:
– Jag hade säkert fått följa med på Nobelmiddagen, men jag var lite för feg för att fråga, säger hon till Göteborgs-Posten.

Kräsen i maten
Hon avslöjar också att Gurdon är lite kräsen med vad han äter:
– När han reser till Frankrike tar han alltid med sig engelsk mat, för han avskyr det franska köket…

Foto: Faksimil ur Göteborgs-Posten