Igor Zoric delad fyra i Forskar Grand Prix


igor_fgp_final_800px_a
Chalmersprofessorn Igor Zoric blev utslagen inför sista finalheatet i Forskar Grand Prix i Stockholm häromveckan.
Därmed delar han fjärdeplatsen med övriga fem forskare som inte gick till slutfinal.
Vann gjorde Marie Dacke från Lunds universitet.
– Det har varit roligt att vara med. Och jag har lärt mig en hel del om kommunikation. Jag är nöjd med resultatet även om jag gärna ville till slutfinalen, men de tre som kom dit var bättre. Jag gjorde vad jag kunde och jag var varken bäst eller sämst, säger Igor Zoric efter tävlingen.
Lite nervös var han allt inför finalen på rockklubben Debaser i Stockholm. Nio forskare, som alla hade vunnit sin deltävling på hemmaplan tidigare i höst, skulle slåss om titeln att bli bäst i Sverige på att förklara sin forskning på ett lättbegripligt sätt inför en lekmannapublik med mentometerknappar och en fackmannajury.
Och det blev en hård kamp, in i det sista.
Igor tycker att det är bra med tävlingar som Science slam och Forskar Grand Prix. Tävlingar där det gäller att på kort och begränsad tid berätta om sin forskning för en lekmannapublik. Då gäller det att förenkla begreppen och använda liknelser som alla kan känna igen. Något av det svåraste är att hålla tiden.
– Det krävs mycket hårdare kontroll på tidsschemat när man bara har tre minuter på sig än på en konferens, där man har 15, 30 eller rentav 45 minuter på sig. Där finns mycket mer elasticitet i programmet, säger han.
igor_fgp_final_800px_b
Tre goda råd
Igor har tre goda råd till andra forskare som ska vara med i liknande tävlingar:

  • Tänk på innehållet. Se till att du hinner svara på frågorna vad du forskar om, varför du gör det och hur det går till. Glöm inte att berätta om hur du själv bidrar till forskningen.
  • Kartlägg publiken. Anpassa dig till publikens kunskapsnivå. Det betyder att du måste tänka på var du lägger ribban. Hur du ska förklara. Vilka ord du ska använda.
  • Scenframträdandet är viktigt. Tänk på att röra dig på scenen och att använda gester, att använda variation i rösten, intonationer och pauser. Det är inte lätt, som forskare får vi ingen sådan träning.

– Och räkna med att satsa en hel del tid för att det ska bli riktigt bra, säger Igor Zoric.

Forskar Grand Prix arrangeras av Vetenskap & Allmänhet och en rad lokala arrangörer med stöd av EU-kommissionen och i samarbete med forskningsråden FAS, Formas, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Text: Anita Fors
Foto: Hanna Victoria Mörck, Vetenskap & Allmänhet

En längre artikel finns på chalmers.se >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Igor-kom-p%C3%A5-delad-fjarde-plats.aspx

Läs mer om finalen >>>
forskargrandprix.se

One comment

  1. Pingback: Igor Zoric delad fyra i Forskar Grand Prix | Innovationskontor V