Nobelpristagarna delade ut priser till barnenNobelpristagarna Serge Haroche och David J Wineland lockade i går kväll fullt hus till Chalmers.

Förutom att föreläsa om sina nobla upptäckter, passade de båda fysikprofessorerna på att dela ut priser till de vinnande skolbarnen i tekniktävlingen Rädda ägget.
– Det har som vanligt varit svårt för domarna. Ingen tekniklösning stack ut så domarna fick granska sina anteckningar om hur konstruktionen var gjord. Dom kunde då hitta en som med fjädrande upphängning och genomtänkta detaljer var den som knep första plats, Blingon, säger projektledaren Per-Anders Träff, eller ”äggledare”, som han gärna kallar sig.
serge_haroche
Tekniktävlingen Rädda ägget går ut på att konstruera en lösning som gör det möjligt att släppa ett vanligt ägg från 15 meters höjd utan att det spricker. Utmaningen lockade i år 1 400 femteklassare från hela Västsverige.
Priser delas ut i tre kategorier: Bästa tekniska lösning, Snyggaste lösning och Bästa presentation.
– Bästa presentation är nästan svårast att bedöma då man ska jämföra skolornas A1-planscher, skrivna dagböcker och bilder. Förutom montessoriskolor som alltid ligger bra till så gillade domarna också Nya Varvet som hade bra och informativa skrifter om sina konstruktioner, berättar Per-Anders Träff.
N
I går kväll tog de lyckliga vinnarna från Grevegårdsskolan, Nya Varvets skola och Sjömarkenskolan emot sina förstapriser direkt ur Nobelpristagarna Serge Haroches och David J Winelands händer, något som säkert blir ett minne för livet för de uppfinningsrika skolbarnen.
Det var fjärde året i rad som prisutdelningen i den klassiska tekniktävlingen gavs en så högtidlig inramning.

Foto: Jan-Olof Yxell

Vinnare och hedersutnämnanden med juryns motivering >>>
N
Bästa tekniska lösning
Grevegårdsskolan, grupp 54, Blingon
Motivering: För en genomtänkt systemlösning som skiljer sig från mängden.

Snyggaste lösning
Nya Varvets skola, grupp 52, Superfåret
Motivering: För ett välgjort, ulligt och genomgående tema av en ny figur som räddade ägget.

Hedersomnämnande
Det är ett bidrag som vi inte kan slita oss från, så vi valde att ge ett hedersomnämnande.
Grupp 108 – Rosa Katt med Discohatt
Motivering: För ett namn som lyckades charma domarna.

Bästa presentation
Sjömarkenskolan, Borås, ROGGY
Motivering: Basen för presentationen är innovativt hopsatt med hjälp av två A3-blad med olika färg, där vikningen på ett smart vis bidrar till att forma en genomtänkt presentationshelhet. Presentationen bygger på korta charmfulla texter som väl samarbetar med informativa bilder, skisser och ritningar. En god mix och avvägning mellan bild och text. Presentationen genomsyras även av att de fyra eleverna i ”Team Bäver”, som står bakom tävlingsbidraget, har varit engagerade i uppgiften och även haft kul under tiden. Presentationen ger en bild av tankarna bakom tävlingsbidraget, själva arbetet i detalj och övergripande och framhäver det unika i just tävlingsbidraget:  ROGGY.

Se fler bilder från prisutdelningen och Nobelföreläsningarna på Flickr >>>
www.flickr.com/photos/chalmersuniversityoftechnology/sets/72157632245638716/show

Läs mer om tekniktävlingen Rädda ägget >>>
www.chalmers.se/sv/utbildning/skolsamverkan/tekniktavlingar/radda-agget-och-upplev-teknik

serge_haroche_b_800px
Serge Haroche föreläste inför en fullsatt hörsal i Chalmers kårhus. Foto: Jan-Olof Yxell


Nobelpristagaren i Fysik 2012, Dave Wineland, överlämnar pris till Nya Varvets skola för roligaste bidraget i Rädda Ägget-tävlingen 2012. Tävlingsledaren Per-Anders Träff läser upp motivationen. Foto: Jan-Olof Yxell

One comment