Speciell kväll med poeterLärare, studenter och tre inbjudna poeter läste egna och andras dikter på en finstämd poesikväll på Chalmers häromveckan.
Estradpoeter, författare och utländska masterstudenter fanns bland dem som avlöste varandra på scenen.
Ett 50-tal intresserade åhörare fick själslig vederkvickelse under några intensiva timmar när lärarna och forskarna på Arkitektur för femte gången bjöd in till poesikväll på Chalmers.
Peter Christensson är tekniklektor på Institutionen för arkitektur på Chalmers, och en av initiativtagarna till poesikvällarna. Han höll ihop programmet och introducerade deltagarna.
pchristenssen_121206
Uppträdde två gånger
Doktoranden Lisa Bomble uppträdde två gånger – ensam läste hon några dikter av Karin Boye:
– Karin Boye är som bäst när hon är som allra mest enkel och personlig, tyckte Lisa, som några minuter senare intog scenen igen för att läsa Emily Dickinson tillsammans med kollegan Anna Sofia Wannerskog.
– Det är fint att man kan säga nåt 1860 som kan återupprepas av mig här i dag, sa Anna Sofia Wannerskog, som även hade skapat poesikvällens reklamposter.

Lyrik på ovanliga språk
Det bjöds även på lyrik på lite mer ovanliga språk. Masterstudenten Ausgeir läste en vers ur Tolkiens ”Ringarnas herre” på sitt modersmål isländska, och fortsatte på engelska med Mark Twains ”Genius” och Tomas Tranströmers ”Romanesque Arches” (”Romanska bågar”). Och Wexuan läste på kinesiska.

Magnetisk uppläsning
Läraren Marie Strid läste poesi av Kristina Lugn och en serieruta av Sara Granér. Sten Gromark, även han lärare, bjöd på en magnetisk uppläsning av dikter hämtade ur Göran Sonnevis senaste tegelstensdiktsamling ”Bok utan namn”. Det var så bra läst att undertecknad helt glömde bort att fotografera.
Sten Gromark introducerade själv Sonnevi:
– Han balanserar mellan det storpolitiska skeendet och den verklighet vi alla lever i, sa han bland annat.
klara_sjogren_holtz_121206
Estradpoet och chalmerist
Klara Sjögren Holtz är både estradpoet och chalmerist. På poesikvällen läste hon egna dikter med stark inlevelse och rytm.
– Mina dikter handlar om nån form av blivande, att man är på väg och ska bli nåt. Jag känner mig ibland fortfarande som ett barn som leker livslekar, förklarade hon.
klara_dahlin_121206
Omslagsflicka i Metro
Chalmeristen Klara Dahlin läste dikter om hur hon sommarjobbade i hemtjänsten och hur hon blev omslagsflicka i Metro.
– Jag skrev en dikt när jag gick en kurs som gick ut på att vi gjorde en installation vid Feskekörkan. Det slutade med att jag hamnade på omslaget till Metro. Den andra dikten handlar om hur det är att sommarjobba i hemtjänsten och samtidigt bo ihop med nån som är ledig, berättade Klara.

Trollbindande OJ-pristagare
Lillemor Boschek, student och poet, trollband åhörarna med sina dikter. I våras blev hon den första mottagaren av det nyinstiftade OJ-priset på Chalmers.
Peter Christensson förklarar vad priset går ut på:
– OJ står för ”Om jag bara kunde få det tryckt”. Med priset vill vi hjälpa någon som skriver eller tecknar väldigt bra genom att trycka upp en liten bokupplaga som uppmuntran, säger han.
Lillemor Boschek, som är student på Arkitektur och teknik-programmet, kan därmed debutera med sin första diktsamling i början av 2013.
OJ-priset finansieras gemensamt av programmen Arkitektur och Arkitektur och teknik på Chalmers.

Tre speciellt inbjudna
Med på poesikvällen var också de tre speciellt inbjudna poeterna Tatjana Novak, Jonas Örtemark och Björner Torsson.
Tatjana Novak är både poet och musiker, och har bland annat en Youtube-kanal där hon framför sina verk. Den här kvällen läste hon flera dikter på ryska och lät publiken gissa vad de handlade om. Alla svar var rätt, visade det sig.

Läste opublicerad poesi
Björner Torsson har skrivit tolv diktsamlingar, och debuterade 1964 med ”Duvan i oljeregnet”. Han är flerfaldigt prisbelönad, bland annat med Sveriges Radios Lyrikpris 2009, och är även verksam som arkitekt.
På Chalmers läste han ur ett flertal av sina böcker – bland annat ur ”Hüzün eller Den hopfällbara näsan” från 2012 – och berättade om sin stora förebild, författaren Carl Jonas Love Almqvist och dennes, enligt Torsson, främsta bok, ”Drottningens juvelsmycke”. Björner Torsson har själv inspirerats och gäckats av den gåtfulla huvudpersonen Tintomara i Almqvists roman.
Björner Torsson, som påbörjade sin arkitektutbildning i Stockholm redan 1958, bjöd även på några smakprov ur den dikt han skriver på för tillfället, ”Balkongflickorna” – som handlar om hedersrelaterade fall eller knuffar från balkonger.

”Jag är så ensam att jag slipper betala skatt”
Jonas Örtemark debuterade 2006 med diktsamlingen ”Miniatyrproduktioner”. På Chalmers läste han ur sin senaste bok, ”En berättelse? Aldrig mer”, som utkom i augusti 2012.
– Jag är så ensam att jag slipper betala skatt. Ögon är som stora hav. Jag tycker inte om stora hav, löd några fina strofer.
Häromåret var Jonas Örtemark även aktuell med ”Darger reviderad”, som han skrev tillsammans med Leif Holmstrand. Den är en sorts biografi om konstnären Henry Darger, och blev mycket uppmärksammad när den utkom förra året.

Foto: Michael Nystås

Läs tidigare inlägg om poesikvällen >>>
https://chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/11/28/arkitekter-fixar-poesikvall-pa-chalmers

En kommentar

  1. Pingback: Sjätte poesikvällen på Chalmers | Chalmeristbloggen