Lillemor Boschek får första OJ-priset på ChalmersArkitekturstudenten och poeten Lillemor Boschek trollband åhörarna med sina dikter på en poesikväll i december.
I våras blev hon även den första mottagaren av det nyinstiftade OJ-priset på Chalmers.
– OJ står för ”Om jag bara kunde få det tryckt”. Med priset vill vi hjälpa någon som skriver eller tecknar väldigt bra genom att trycka upp en liten bokupplaga som uppmuntran, förklarar Peter Christensson, tekniklektor på Institutionen för arkitektur, och en av initiativtagarna till priset.
Lillemor Boschek, som är student på Arkitektur och teknik-programmet, kan därmed debutera med sin första diktsamling i början av 2013.
OJ-priset finansieras gemensamt av programmen Arkitektur och Arkitektur och teknik på Chalmers.
Det prisbelönta arbetet kan vara allt från en diktsamling eller skissbok, till ett konstnärligt orienterat examensarbete.
– Vi vill också att priset ska fungera som en uppmuntran för alla våra studenter att uttrycka sig i text och bild, säger Peter Christensson.

Här är ett smakprov på Lillemor Boscheks poesi. En dikt skriven under en resa till Paris i kursen Materiell arkitekturteori:

i metron
små partiklar av metall
du ser dem inte
de gräver sig in i dina lungors    alveoler
gatans damm suger sig fast         
vid din hud
trädens skuggor slickar
dina läppar
virvlar sig in i din hårbotten

du säger        
när du är hemma igen
säger du att du har varit i Paris
då skrattar dina celler
din hud

för det är Paris

som varit i dig

Lillemor Boschek

Här är juryns motivering >>>
”Lillemors poesi är överrumplande och sprittande glad men också allvarlig och djupt rörande, och vi hoppas att detta pris kan vara en uppmuntran att fortsätta skriva.”

Foto: Michael Nystås

Läs mer om OJ-priset >>>
www.chalmers.se/arch/SV/aktuellt/nyhetsarkiv/oj-priset-2012-till