Uppåt för rektor på GP:s maktlista14 chalmerister finns med när Göteborgs-Posten för fjärde året i rad listar västsveriges hundra mest inflytelserika personer.

Rektor och vd Karin Markides gör en raketklättring – från plats 65 till plats 38.
Och Lena Olving gör en anmärkningsvärd entré på plats 8.
Det går bra nu!
GP:s årliga maktlista listar de 100 mest inflytelserika västsvenskarna från akademi, politik och näringsliv. Listan har presenterats varje år sedan 2009 och har tagits fram av en panel med sju av tidningens reportrar, däribland näringslivsjournalisten Kenny Genborg:
”Kriteriet för att komma med på listan är att antingen vara verksam i Storgöteborg eller ha sin bas här och utöva makt och inflytande i någon form”, skriver GP.
Resultatet är en varierad flora namn från politik, näringsliv, idrott, konst- och musikliv.

Chalmersforskaren Per-Olof Arnäs kommenterar listan i sin blogg:
”Även i år ligger listan bakom GP:s paywall, vilket jag fortfarande ser som lite underligt och jag undrar om inte snackisen och debatten skulle blivit betydligt större om andra än prenumeranter faktiskt skulle kunna ta del av hela listan”, skriver han.
GP:s nyhetschef Anders Goliger menar att listan ska ses som ett diskussionsunderlag snarare än som ett facit:
– Den vanligaste kritiken är att listan är oseriös, att det borde vara en forskningsrapport i stället. Och visst, på ett sätt har naturligtvis landshövdingen mer makt än en konsertarrangör i Slottsskogen, men vi väger in fler kriterier. Maktfrågan är viktig och värd att ta på allvar: vad är makt och vem tillåter vi att ha makt i samhället, säger han i en intervju på gp.se.

Chalmeristbloggen noterar att 14 personer med kopplingar till Chalmers finns med på årets lista. Det är en mer än förra året. Tre chalmerister ligger listans topp-tio. En av de 14 är bubblare som spås få ökat inflytande framöver – apputvecklaren Kalle Landin (D09).
Och det har slagit in förr. 2011 listades chalmersutbildade stadsarkitekten Björn Siesjö (A92) som bubblare. I år gör han entré på plats 27.
Nykomling på årets lista är även Gisela Carlén (V91), som är vice vd på arkitektfirman White.

Här är samtliga chalmeristers placeringar på GP:s maktlista 2012 med tillhörande motiveringar. Förra årets placering står inom parentes >>>

4 (8). Leif Johansson (M77), styrelseordförande, Ericsson, Astra Zeneca, fd vd Volvo AB – ”Unik position med förtroende från näringslivets båda dominerande makt­sfärer: wallenbergarna och Handelsbanken. Ordförande i både Ericsson och Astra Zeneca. Stort globalt kontaktnät från de många Volvoåren. Nästa punkt i cv:t blir som ordförande i Industrivärden?”
6 (26). Hans-Olov Olsson, Chalmers styrelseordförande, volvoveteran – ”Visade vem som bestämmer i personbilstillverkaren när han utan sentimentalitet lät vd Stefan Jacoby gå mitt under sjukskrivningen för stroke. Inte för att han var för sjuk, utan för att resultaten var för dåliga.”
8 (-). Lena Olving (M81), vice vd, Saab – ”Mäktigaste näringslivskvinnan från Göteborg ­leder försvarskoncernen Saab med Jas Gripen som viktigaste produkt. Nu ger riksdagen klartecken för en uppdatering i 90-miljadersklassen, vilket tyder på att hon har radarn rätt inställd i landskap med storpolitik och korrupt affärsklimat.”
16 (13). Pam Fredman (K73), rektor, Göteborgs universitet – ”Flitig debattör i Almedalen. Fick bra utdelning i nya forskningspropositionen och stod på sig när Svenska akademien kritiserade nedskärningar i språkundervisningen.”
27 (-). Björn Siesjö (A92), stadsarkitekt – ”Har på kort tid fått upp tempen på debatten om staden. Vill tämja bilismen, gillar getter i Brunns­parken och hävdar att det är fullt möjligt att bygga billigare. Om man inte tar för stor hänsyn till funktionshindrade.”
29 (17). Gert Wingårdh (A75), arkitekt, Wingårdh Arkitektkontor – ”Höga hus är hans motto. Göteborgs meste arkitekt syns mer i tv än i samband med tjusiga byggen. Men hans ord väger tungt bland stans stora elefanter.”
38 (65). Karin Markides, Chalmers rektor och vd – ”Fick förlängt förordnande av en enig styrelse – trots protester från studentkåren. I samma veva tvingades hon polisanmäla sin administrativa direktör för ekonomiska oegentligheter.”
46 (83). Ludvig Strigeus (D06), stjärnutvecklare på Spotify – ”Geniförklarad doldis från Majorna. Varit med och revolutionerat musiklyssnandet i hela världen på bara ett par år.”
72 (-). Gisela Carlén (V91), vice vd, White arkitekter – ”Nordens största arkitektkontor sätter sin prägel på många svenska städer. Ett prisbelönt projekt är atrium­husen Äppelträdgården i Frölunda.”
81 (71). Jan-Eric Sundgren, Volvodirektör med ansvar för miljö- och omvärldsfrågor, rektor på Chalmers 1998-2006 – ”I en global fordonsindustri är goda kontakter med myndigheter, regeringar och organisationer ovärderliga. Det är förre Chalmersrektorns jobb.”
82 (66). Gustav Martner, vd på Chalmers kommunikationsbyrå CP+B Sweden – ”Världshippa reklambyrån tog idésprutan till chef. Ska återta tätpositionen efter det snöpliga tappet av Burger King.”
83 (52). Christian Azar, professor i hållbara energi- och materialsystem på Chalmers – ”Klimatmötet i Doha var ett fiasko, men många pekar på att det bubblar av engagemang i den mindre skalan över hela klotet. Miljöprofessorn bygger ett kluster av kunskap runt sig. Lokalt engagemang kompletterar global politik.”
92 (95). Jan Jörnmark, författare och professor på Chalmers och Göteborgs universitet – ”Skriver rappt och tankeväckande om stadsomvandling och ekonomisk förändring och hur dessa påverkar varandra.”

Bubblare >>>
Kalle Landin (D09), apputvecklare – ”En av personerna bakom Quizkampen som brukar kallas det nya Wordfeud.”

Lämnar listan sen förra året gör Malin Persson (I90) och Bo Aronsson (A75).

Läs Chalmeristbloggens inlägg om förra årets maktlista >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/01/10/gott-om-chalmerister-pa-gps-maktlista