Kreativa högstadieelever löser framtidens transporter


Ett transportsystem som ska minimera svält och utplåna fattigdom gick vinnande ur striden på Framtidsdagen, den stora finaldagen för projektet Framtidens transporter där högstadieklasser under vintern har tävlat mot varandra genom att designa framtida hållbara transportsystem. Många spännande förslag presenterades och vinnarna fick inte bara 10000 kronor i prispengar utan också en övernattning i hajtunneln på Universeum.

Framtidsdagen publik 690x330

Det är Universeum som tillsammans med bland andra Chalmers och Göteborgs hamn har arrangerat projektet Framtidens transporter där inte mindre än 500 högstadieelever från skolor i Göteborgsregionen har deltagit. Projektet avrundades med en stor utställning på Universeum den 25 januari då alla transportlösningarna presenterades. En av jurymedlemmarna var Per Olof Arnäs vid Institutionen för teknikens ekonomi och organisation på Chalmers.

– Jag blev riktigt imponerad av elevernas engagemang! De hade verkligen tänkt till och flera av lösningarna var mycket ambitiösa, säger han.

Global tågtunnel minskar svält och fattigdom
Allra bäst gick det för klass 8A från Böskolan som hade designat ett globalt tunnelsystem som leder tåg till och från en huvudstation på en avlägsen stäpp i Kazakstan. Hela systemet är tänkt att drivas av miljövänliga källor och eleverna berättade att källorna varierar utifrån vilken del av världen man befinner sig i.

Kazakstan vinnare 300x200– Det beror helt och hållet på det rådande klimatet om det är solpaneler, vindkraftverk eller vattenkraftverk som driver systemet. Tunnlarna ska främst transportera livsmedel för att minimera världssvälten men tanken är även att de ska förbättra kommunikationen mellan olika länder och minska samhällsklyftorna, förklarar eleverna.

De miljövänliga aspekterna och det globala perspektivet gjorde stort intryck på juryn som motiverade förstapriset såhär:

”Klassen har verkligen lyckats visa på ett effektivt, miljövänligt transportssystem med ett tydligt syfte och mål. Man har utgått från en tydlig vision där man visar att man har förståelse för att transporter inte är till för sin egen skull utan för att fylla ett syfte, och om man kan bidra till en bättre värld genom effektivare transportssystem så är det ett mycket bra syfte.”

Många spännande lösningar
Det var inte bara vinnarna som imponerade på juryn utan alla projekt uppmärksammades på ett eller annat vis genom hederspris och hedersomnämningar. Chalmers hederspris gick till vinnarnas parallellklass, Böskolan 8B, som hade designat tre lösningar för Göteborg; ett tunnelbanesystem som drivs av elektromagnetism, en bilpool med elbilar som minskar koldioxidutsläpp och trängsel i staden, samt en cykelpool med elcyklar. Ett miljövänligare Göteborg med billiga och bekväma transporter, menade eleverna och juryn höll med:

”Gruppen har skapat ett effektivt transportsystem för Göteborgaren. Man har tänkt på många aspekter och behov. Miljö, design och säkerhetsaspekten har man reflekterat över i varje lösning.”

Hela klassen belönades med ett besök på experimentverkstaden Fysikaliska leksaker på Chalmers.

Linbana ställs ut på Chalmers
Linbana 1 300x200Klass 8E på Kålltorpsskolan hade röstat mellan olika idéer innan de bestämde sig för sitt bidrag i form av en linbana som drivs av elektromagneter och rörelsesensorer. Linbanan är tänkt att ersätta lastbilar och tåg vid transporter av tungt gods.

– Vi tror att vi har goda vinstchanser. Vår linbana är helt klart ett av de mest originella bidragen här, sa Simon Bäckelie strax innan prisutdelningen.

Bidraget kammade till slut hem ett hedersomnämnande och kommer dessutom att ställas ut på Chalmers under hela februari.

Politiker och näringslivsrepresentanter på plats
Ett av målen med projektet var att väcka engagemang, inspirera och intressera eleverna för hållbar miljö och teknik och det tycker Per Olof definitivt att man uppnådde.

Mässan 220x300– Det var påtagligt hur kul eleverna hade när de presenterade sina bidrag. Flera av grupperna hade satt sina förslag i ett större sammanhang och just det har varit en av avsikterna med Chalmers och de andra sponsorföretagens engagemang i projektet. Alltså att öka insikten om hur komplicerad verkligheten är och hur vetenskap och teknik kan användas för att skapa en mer hållbar värld. Den goda uppslutningen från politiker och näringsliv gav också en signal till eleverna om att det de gör är viktigt, menar Per Olof.

Att lyfta fram ett enskilt bidrag där lösningen kan bli verklighet i framtiden tycker han är svårt.

– En del av lösningarna handlade till exempel om smartare och mer miljöanpassade persontransporter. Här tror jag att flera av idéerna kan komma att synas framöver i någon form, säger Per Olof.

 

Läs mer om Framtidens transporter

Läs mer om Universeum

Läs mer om Fysikaliska leksaker

Läs tidigare artikel om Framtidens transporter

 

One comment

  1. Pingback: Per Olof Arnäs gästbloggar om 14-åriga Josefines spännande dag på Chalmers | Chalmeristbloggen