Lyckad start för alumnernas jobbmässaÖver 300 anmälda besökare och 20 utställande företag.
Det blev succé direkt när helaftonen CHARMalumn anordnades för första gången den 4 februari.
– Man kan aldrig få för många kontakter, och vet aldrig vad de kan leda till. Det är det som är så roligt med såna här tillfällen, säger Mirsad Kasum, som var en av dem som minglade på CHARMalumn.
Mirsad Kasum driver egna företaget Framtech Consulting och söker nya uppdrag på alumnernas egen jobbmässa. Han är högskoleingenjör i elektromekanik med examen från Chalmers 1990.
– Nya möjligheter skapas utifrån nya kontakter. Det här är ett mycket bra tillfälle, slår han fast.

Vidareutveckling av CHARM
CHARMalumn är en vidareutveckling av Chalmers klassiska arbetsmarknadsdagar CHARM, och arrangerades i direkt anslutning till ”modermässan”. Kvällen innan den stora mässan passar 300 utexaminerade chalmerister på att mingla runt bland de 20 utställande företagen i Chalmers lokaler på Vasaområdet. De deltagande företagen betalar vardera 5 000 kronor för att få vara med. För de inbjudna alumnerna är det gratis.

Disputerade 2010
Erik Jerndal disputerade i kemi- och bioteknik på Chalmers 2010. Sedan dess har han fortsatt sin forskning inom ramen för en postdok-anställning vid institutionen för energi och miljö, men nu är han öppen för nya förslag:
– Jag är här för att knyta kontakter och stämma av arbetsmarknaden. Jag är intresserad av förbränning, energi- och miljöfrågor men söker också bredare inom fordonsindustrin, säger Erik Jerndal.
Bland de utställande företagen på CHARMalumn finns både jättar som Volvo Group och Vattenfall, men även mindre aktörer. Några långväga gäster är norska 4Subsea AS och Statens vegvesen.

Chalmerister bemannar många montrar
Efter en rundvandring står det snabbt klart att många av de medverkande företagen sett till att bemanna sina montrar med chalmerister. Ett av dem är teknik- och it-konsulterna XDIN, som har 700 anställda på huvudkontoret i Göteborg och mellan 14 000 och 15 000 totalt i det franskägda bolaget.
– Det är en toppenservice att ha ett forum där man som företag kan komma i kontakt med alumner på det här sättet. Ingenjörer är vår målgrupp, och vi är här för att nätverka och träffa intressanta, potentiella medarbetare och marknadsföra oss, säger Helena Luokkanen, hr-partner på XDIN.
Vid sin sida i montern har hon gruppcheferna Joachim Johansson och Gustav Caesar, och hårdvaruutvecklaren Mike Kiprianoff. De båda sistnämnda är chalmerister – Gustav har en civilingenjörsexamen i maskinteknik från 2007, och Mike är civilingenjör i elektroteknik med en master från Electric Power Engineering. Han tog sin examen så sent som 2012 och har jobbat på XDIN sedan 1 september.
I it-konsultbolaget Precios monter träffar vi systemutvecklaren Tommy Bergh. Precio har 110 anställda på fem orter i Sverige med huvudkontor i Örebro.
– Vi är här för att vi helt enkelt behöver rekrytera folk, förklarar Tommy Bergh, som är civilingenjör i datateknik och tog examen 2008.

Tideström inspirerade
Birgitta Tideström är civilingenjör med en chalmersexamen i Teknisk fysik från 1984. Efter en lång karriär är hon i dag verksamhetsutvecklare och HR-chef vid Göteborgs Hamn. Inför ett hundratal åhörare höll Birgitta Tideström en inspirationsföreläsning under alumnkvällen:
– Jag har gått från teknisk fysik till mänsklig kemi under de här åren, summerade hon och bjöd på intressanta och tankeväckande nedslag i sin karriär.
Ett längre referat av Birgitta Tideströms föreläsning publiceras i Chalmeristbloggen inom kort. Håll utkik!

Vimlande kårordförande
CHARMalumn arrangeras gemensamt av Chalmers, Chalmers Studentkår och Chalmersska Ingenjörsföreningen (CING). Kårens ordförande Daniel Langkilde går omkring och myser i vimlet:
– Det är ju inte bara våra nuvarande studenter som är intresserade av att träffa företagen. Det är roligt att också utexaminerade chalmerister nu får en möjlighet till det. Kan vi från kårens sida bidra med det är vi bara glada. Vi vill hjälpa alumnerna så mycket som möjligt, säger han.

Klart med fortsättning 2014
CING har en egen monter på plats, för kvällen bemannad av föreningens vice ordförande Claes Niklasson:
– Vi är här för att rekrytera nya medlemmar och berätta om de möjligheter föreningen kan erbjuda, förklarar han.
Chalmers representeras av alumnikoordinator Peter Hellqvist och projektledaren Anna-Lena Nyberg:
– Vi har över 300 anmälda alumner – och många som anmält sig efter att tiden gått ut. Nu hoppas vi att CHARMalumn ska bli en återkommande tradition. Det är redan klart med en fortsättning 2014, säger de.

Text: Michael Nystås
Foto: Daniel Billman och Gerardo Telese, Chalmers Film- & Fotocommitté, CFFC.se

Se fler bilder från CHARMalumn på FlickR >>>
http://www.flickr.com/photos/chalmersuniversityoftechnology/sets/72157632773037312/show

Här är alla företag som ställde ut på CHARMalumn >>>
4Subsea AS
AcobiaFLUX AB
Adecco IT & Engineering AB
COWI AB
EMAS AMC
FOI, Swedish Defence Research Agency
GKN Aerospace Sweden
i3tex
KanEnergi Sweden AB
Precio
Randstad Professionals
Scandpower AB
Semcon
Sigma, Sigma Kudos
Sogeti
Statens vegvesen
Vattenfall AB
Volvo Group
XDIN AB
ÅF