Studenter till USA efter succé i casetävling


Studenterna på Chalmers masterprogram Supply Chain Management ställdes nyligen inför en tuff utmaning i form av en 40-timmars casetävling arrangerad av Chalmers tillsammans med Accenture. Det vinnande laget imponerade på juryn med sin laganda och kostnadseffektiva lösning och tävlar nu vidare som Sveriges enda lag i en internationell casetävling i USA.

Casevinnare 690x330

Under två dygn skulle lagen med 5-6 studenter i varje assistera det fiktiva företaget Garden Group att uppnå bättre resultat genom att ge rekommendationer kring företagets inköpsstrategi. Den stora frågan var om företaget, som tidigare endast använt lokala leverantörer av komponenterna i sina produkter, skulle börja köpa delar från Kina för att på så vis sänka materialkostnaderna.

– Över sextio studenter deltog i elva olika lag. Detta är ett perfekt tillfälle för dem att träna på verklighetsnära och aktuella problem, förklarar Ola Hultkrantz som är ansvarig för masterprogrammet.

Allra bäst gick det för laget med Vlad Månsson, Sixten Sidfeldt, Emma Grönlund, Hanna Ålgårdh, Saamet Ekici och Carolina Ståhlberg vars lösning sparar Garden Group 108 miljoner Euro.

– Vår lösning gick ut på att sänka företagets kostnader för inköpt material genom att beställa ett visst urval komponenter från Kina, men ändå behålla ett antal leverantörer i Europa för att ha komponenter nära till hands om något skulle gå fel med frakten från Kina, säger studenterna.

Enad jury imponerades av lagandan
Under de 40 timmar tävlingen pågick samlade studenterna på sig en mängd information om marknaden, produkterna och utgifter för logistik. Det blev en stor utmaning för gruppen att under den korta tiden strukturera allt underlag och snabbt få en överblick av situationen för att kunna analysera olika scenarion.

– Att förmedla det viktigaste budskapet från två dygns analys och mängder av information under en 15minuters presentation var också en stor utmaning, menar studenterna.

Juryn, bestående av Ola Hultkrantz tillsammans med chalmerskollegorna Arní Halldorsson och Kent Lumsden, John Wedel från WSP samt representanter från Accenture, tyckte att studenterna klarade utmaningen alldeles lysande och var eniga i sitt beslut.

– Vi var helt överens att detta var det bästa laget. De hade hanterat alla frågeställningar som fanns och hela gruppen var delaktiga i arbetet och presentationen – det märktes att de är ett riktigt lag, säger Ola Hultkrantz.

Tävlar vidare i USA
För vinnarna väntar fortsatt tävlande i Arkansas, USA i mars. Det är Sam M. Walton College of Business som tillsammans med detaljhandelskedjan Walmart arrangerar en internationell casetävling som även den handlar om logistik och supply chain management. Laget från Chalmers är det enda svenska som deltar och studenterna ser fram emot utmaningen.

– I tre dagar ska vi tävla mot elva andra lag från olika länder. Att representera Chalmers på internationell nivå ska bli väldigt spännande och ger möjlighet att nätverka med andra studenter och representanter från sponsorer som Unilever, FedEx och Nestle, berättar studenterna.

Laget hoppas nu på att nå hela vägen fram till förstaplatsen även i Arkansas. Ett strukturerat arbetssätt och fokus på en genomarbetad presentation med logisk följd kombinerat med tydlig argumentation om resultaten är vad som ska ta dem dit.

Läs mer om masterprogrammet Supply Chain Management (på engelska)