OS-chalmeristerna kom hem till campusFyra svenska OS-deltagare – varav tre chalmerister: Vendela Santén, Astrid Gabrielsson och Niclas Düring.
Och som bonus häcklöparen och rekordhållaren Robert Kronberg, som pluggat på Göteborgs universitet.
Det var de imponerande dragplåstren på det välbesökta olympiacaféet på Chalmers häromveckan.
– Chalmers gjorde det möjligt att kombinera det bästa av två världar, förklarade Niclas Düring, som tävlade i seglingens 49er-klass i London-OS.
Ett hundratal intresserade åhörare hade mött upp i Palmstedtsalen på Chalmers för att lyssna på de tre seglarna Vendela Santén, Astrid Gabrielsson och Niclas Düring och häcklöparen emeritus, Robert Kronberg. I publiken fanns både studenter, gymnasieungdomar, doktorander och representanter från Göteborgs universitet, näringsliv och idrottsklubbar.

Frågor mellan himmel och jord
Christian Finnsgård, doktorand på avdelningen för logistik och transport vid institutionen för teknikens ekonomi och organisation, ledde vant diskussionen genom att ställa nyfikna frågor. Ärkechalmeristen Ulf Gustavsson agerade klurig och påläst sidekick, och fördelade ordet där det behövdes.
Frågorna kretsade mellan himmel och jord – men handlade naturligtvis mest om hur man lyckas kombinera en elitidrottskarriär med krävande studier, och om det går att införliva kunskaperna från utbildningen med idrotten.

Brons i Aten-OS
Vendela Santén har två olympiska spel bakom sig. I Aten 2004 seglade hon hem bronsmedaljen i klassen 470 tillsammans med Therese Torgersson. Samma år tog hon även guld i VM, och på meritlistan finns även ett EM-brons 2003.
– Jag är väldigt nöjd med att ha fått ihop OS-satsningen med min utbildning, och att jag hade en examen när jag slutade segla. Det gjorde att jag direkt kunde komma ut i arbetslivet. Under studierna var det också bra att ha något annat än Chalmers att tänka på periodvis, sa hon på olympiacaféet.

”Som en stor projektledarutbildning”
På Chalmers blev det studier på masterprogrammet Industrial Ecology, efter att hon först hade pluggat matte, data och statistik på Göteborgs universitet:
– Industrial Ecology stämde väldigt väl in på mina intressen, förklarade Vendela Santén.
Hon beskrev OS-satsningen som en stor projektledarutbildning:
– Det handlar mycket om att planera sina studier, och om projektledning, och det har man mycket av i utbildningen. Jag ser det som att seglingen och Chalmers har utbyte av varandra.

Studievägledarna ett stort stöd
Just nödvändigheten av en minutiös planering av de parallella studierna var något som alla lyfte fram för att livet skulle funka. Här är studievägledarna ett stort stöd, berättade både Astrid Gabrielsson och Niclas Düring, som båda fortfarande är mitt uppe i sina chalmersstudier.
– Nu har jag insett att det är okej att kanske gå igenom Chalmers på tio år istället för fem, och kanske skriva en och annan omtenta, sa Niclas Düring.
Vendela Santén hade mycket kontakt med de kursansvariga för respektive kurs.
– När jag inte kunde vara med på en tenta fick jag till exempel möjlighet att göra en hemtenta. Andra gånger har jag kunnat komplettera kurser med olika extrauppgifter, berättade hon.
– Man hade höga ambitioner om att hinna med allting, men det hände att jag fick hoppa av vissa kurser. Men det har ändå löst sig i efterhand. Kompisarna var hela tiden medvetna om vad jag höll på med. Jag tror det är viktigt att vara tydlig med det, så att de förstår varför man kanske inte kan vara med fullt ut i ett grupparbete, fortsatte Vendela Santén.

Viktigt med schysta kurskamrater
Kurskamraternas stöd är alltså väldigt viktigt:
– På Arkitektur jobbar man mycket i grupparbeten. Schysta kurskamrater är en stor anledning till att OS-satsningen gick att genomföra, sa Astrid Gabrielsson.
Niclas Düring höll med:
– Kompisarna är jätteviktiga. De är lika drivna på sina områden som jag är med seglingen. Att få komma tillbaka och dela mina upplevelser med dem har varit väldigt skönt, berättar han.

300 resdagar om året
Att segla på elitnivå innebär väldigt mycket resor. Niclas Düring berättade att han hade ungefär 300 resdagar om året när det var som mest intensivt. Vendela Santén bekräftade de många och långa resorna:
– På vintern har man inga träningsmöjligheter på nära håll. Det var svårt att kombinera idrotten med studierna på det sättet, förklarade hon.

Skönt vara tillbaka på Chalmers
Astrid Gabrielssons seglarpartner Lisa Ericson satt med i publiken i Palmstedtsalen. Tillsammans nådde de en hedrande tolfteplats i 470-klassen i London-OS i somras.
– Jag är stolt över att vi klarade att ta oss hela vägen fram till OS. Det var vårt mål. Att hålla ihop ett teamwork under så lång tid och ta det ända fram kändes otroligt, sa Astrid.
Nu är hon tillbaka i skolbänken på Chalmers igen:
– Ibland måste man ha de här brejken från seglingen. Just nu är det väldigt skönt att ha Chalmers och göra ett uppehåll från träningen.
Astrid Gabrielsson förklarade att hon lärt sig mycket på Chalmers som hon tagit med sig in i mötet med människor hon träffat i samband med seglingen.
– Men det kanske inte är något som konkret kan kopplas till mina studier.
Anledningen till att hon valde Chalmers var i första hand ett stort intresse för arkitektur.

Haft konkret nytta av chalmerskunskaperna
För Niclas Düring var det ett intresse för teknik, material och management som gjorde att valet föll på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi:
– Chalmers gjorde det möjligt att kombinera det bästa av två världar. Det var självklart att välja Chalmers när jag samtidigt höll på med segling, sa han.
Niclas har också haft stor konkret nytta av sina kunskaper från Chalmers:
– Alla mina ekonomikurser har varit jättebra – inte minst för att förstå språket i mötet med olika sponsorer. Det har gjort att jag känner mig trygg i den delen. Jag läser en it-inriktning, och förstår master, mätningar och mycket annat som har med seglingen att göra, förklarade han.

Högskolan kan underlätta studierna
OS-chalmeristerna ombads också tänka efter hur högskolan skulle kunna stötta deras idrottskarriärer och underlätta studierna på olika sätt:
– Tentamensdatumsflytt och filmade föreläsningar, svarade Niclas Düring snabbt.
– Alternativa projekt som inte kräver att man är på plats på skolan hela tiden, utan kan ta med sig när man är ute och reser, tyckte Astrid Gabrielsson.
– Det är ofta de fasta datumen och momenten som ställer till det, höll Vendela Santén med om.

Mer sport och teknologi hela våren
Den kanske något oväntade satsningen på att diskutera idrott och teknologi på Chalmers fortsätter med oförminskad styrka under resten av vintern och våren. Redan den 28 februari arrangeras nästa sportcafé, då med fokus på innebandy, då världspresidenten Tomas Eriksson gästtalar.
Under mars och april planeras caféer om simning, hästsport och segling. Den 19 mars bussas alla intresserade till en workshop om textil/konfektion relaterad till idrott i Borås.
Och Chalmers ställer ut i egen monter på Olympiatravet på Åby den 20 april, och på Gothenburg Horse Show den 24-28 april. Bland mycket annat.
Håll utkik på www.sportteknologi.se för uppdaterat och aktuellt program.

Ny kurs i sportteknologi – och kanske segelbåtar i skeppsprovningsrännan
Det är styrkeområde Materialvetenskap som ligger bakom satsningen. Aleksandar Matic är professor och styrkeområdesledare:
– Sport är något vi alla är intresserade av. När vi började fundera visade det sig att framför allt hästar, segling och simning hade kopplingar till Chalmers. Och nu är vi igång! sa han på olympiacaféet.
Materialforskarna har flera spännande projekt på gång:
– Vi försöker bland annat ta fram plåster för hästar och sensorer i samband med simning. Vi ska också se om vi kan ha segelbåtar i skeppsprovningsrännan så småningom. Nästa år kommer vi dessutom att starta en kurs i sportteknologi på Chalmers, berättade Aleksandar Matic.

Även bronsmedaljören Rasmus Myrgren skulle ha varit med under Olympiacaféet, men fick tyvärr förhinder. En ny chans att höra Rasmus Myrgren på campus infann sig dock mycket snart. Redan den 21 februari gästade han ett frukostmöte arrangerat av Chalmers, Göteborgs universitet och affärsängelnätverket Connect Väst.
Rapportering från frukostmötet kommer inom kort.

Text: Michael Nystås
Foto: Mikaela Watsfeldt och Mathias Elmeskog, Chalmers Film- & Fotocommitté, CFFC.se

Läs mer om Chalmers sportsatsning >>>
www.sportteknologi.se

One comment

  1. Pingback: Chalmers möter friidrotten | Chalmeristbloggen