Välkommen till ChalmersdagenUndrar du hur man räknar meritpoäng, hur mycket kursböckerna kostar och om det finns ett liv utanför föreläsningssalen?

Svaren får du den 14 mars.
Då finns våra studenter och studievägledare på plats för att svara på frågor när Chalmers och Göteborgs universitet slår upp portarna till årets stora besöksdag.

Funderar du på att studera till ingenjör, arkitekt eller någon utbildning inom sjöfart så är du välkommen till Chalmersdagen som äger rum i Chalmers kårhus på Campus Johanneberg. Under dagen får du veta allt som är värt att veta inför högskolevalet, gå på seminarium samt höra studenter berätta om hur det är att gå på Chalmers eller få reda på hur det är att läsa ett år utomlands.
Passa på att twittra om det du ser med hashtaggen #chalmersdagen.

Myller av liv och rörelse
Chalmersdagen innebär ett myller av liv och rörelse i kårhuset på Campus Johanneberg. Samtliga civilingenjörs- och högskoleingenjörsprogram, arkitekt- och sjöprogram samt Tekniskt basår ställer ut.
På plats finns även Chalmers Studentkår, Chalmers Studentbostäder, SGS Studentbostäder, sommarmatten, Centrala studievägledningen och samordnare för funktionshindrade studenter. Det kommer också att finnas information om utlandsstudier.
Dessutom visar masterstudenterna från Chalmers Formula Student upp sin senaste vinnarbil.
Det är mycket som väntar de omkring 1 300 besökarna, som ofta anländer i bussar från stora delar av landet.

Många detaljer att tänka på
Spindeln i nätet är mässgeneralen Bodil Obrelius Hallberg från avdelningen Kommunikation och marknad på Chalmers. Hon har det övergripande ansvaret för planering och genomförande av Chalmersdagen, och är den som ser till att allting funkar.
Och det är många detaljer att tänka på – räcker lokalerna till, hänger programmet ihop, vem ställer upp trottoarpratarna, är montrarna bemannade?
– Det ska även tryckas affischer och program, skyltas ordentligt, ställas i ordning bord, roll-ups och mycket annat. Men jag tror att vi har läget under kontroll, säger Bodil Obrelius Hallberg i en paus i de intensiva förberedelserna.
Studenterna i Centrala Rekryteringsgruppen (CRG) finns med som stöd, liksom även utbildningsprogrammens egna rekryteringsgrupper. Klockan nio på torsdag slås portarna till kårhuset upp inför strömmen av nyfikna gymnasiestudenter som förhoppningsvis ska välja Chalmers som sin destination.

Kom på inspirationsföreläsningar
Parallellt med utställningen finns möjlighet att lyssna på seminarier där nuvarande studenter berättar mer om hur det är att plugga på just deras program och på Chalmers.
Två inspirationsföreläsningar anordnas med en alumn och en doktorand, som båda studerat på Chalmers men valt olika yrkesbanor efteråt.
– För första gången blir det också ett seminarium med sommarmatten, berättar Bodil Obrelius Hallberg.
Sommarmatten brukar ställa ut på Chalmersdagen, men i år blir det alltså seminariepremiär klockan 14.30. Antagningsenheten har två seminarier och studenter från CRG berättar om livet som chalmerist, också det vid två tillfällen.

Rundvandringar på campus
Under dagen ordnas även tre rundvandringar på campus, ledda av Stefan Schleeh från CRG. Rundturerna brukar vara populära och innehåller bland annat en smygtitt på en riktig studentlägenhet.
I år stannar man även till vid Teknisk design-studenternas utställning i tågvagnen utanför kårhuset. Där visar de upp några av sina spännande arbeten från det gångna året.
De tre rundvandringarna startar klockan 11, 13 respektive 14.30.

Stort tryck
Bodil Obrelius Hallberg är just hemkommen efter en intensiv turné på utbildningsmässor över hela landet. Hon berättar om ett stort tryck:
– Framför allt i norra Sverige. I Örnsköldsvik tog programkatalogerna slut efter bara två timmar, säger hon.
Ändå märker hon att årskullarna börjat minska, och att tredjeårsstudenterna på gymnasiet börjat bli färre.
– Men just därför är det så oerhört viktigt att vi kommer ut på mässorna. Vi försöker vara med på så många som möjligt, säger Bodil Obrelius Hallberg, som har ungefär 30 resdagar om året.

Besöksdagen på Göteborgs universitet
Vare sig du vill bli miljövetare, ekonom, lärare, designer, eller kanske inte riktigt vet vad du vill läsa, så är du välkommen till Göteborgs universitets besöksdag på Pedagogen, vid Grönsakstorget mitt i centrala Göteborg. Studievägledare och studenter finns på plats för att berätta mer på våra seminarier och för att svara på dina frågor om studier vid vårt breda universitet – från astronomi och pedagogik till datavetenskap och religion.

Den gemensamma besöksdagen lanseras bland annat med reklam på bussar och spårvagnar, samt reklamplats på de stora annonstavlorna vid Göteborgs infarter.
Inbjudningar har gått ut till gymnasieskolor, komvux och arbetsförmedlingar i Västra Götaland, Hallands, Jönköpings, Kronobergs och Värmlands län.

Text: Michael Nystås och Malin Lindholm
Foto: Jan-Olof Yxell

Besöksdagen den 14 mars 2013 >>>

Chalmers
Plats och tid: Chalmers kårhus, Teknologgården 2, kl. 09.00-16.00
Hitta hit: Buss 16, 58 och 753, spårvagn 6, 7, 8, 10 och 13 (hållplats Chalmers)

Göteborgs universitet
Plats och tid: Pedagogen, Västra Hamngatan 25/Läroverksgatan 15, kl. 11.00-16.00
Hitta hit: Buss 16 och 19, spårvagn 1, 2, 6, 9, 11 (hållplats Grönsakstorget).

Kontaktperson, Chalmers:
Bodil Obrelius Hallberg, Kommunikation och marknad, 031-772 2502
boob@chalmers.se, mobil 070-920 55 50

Kontaktperson, Göteborgs universitet:
Sandra Johansson, Studentavdelningen, 031-786 5641
sandra.johansson@gu.se, mobil 0709-44 09 52

Läs mer om Chalmersdagen och se hela programmet >>>
www.chalmers.se/sv/utbildning/mot-chalmers/Sidor/Chalmersdagen.aspx

Twittra om Chalmersdagen med hashtaggen #chalmersdagen

Rundvandringar på Campus Lindholmen den 21/3 >>>
Som ett komplement till rundvandringarna på Campus Johanneberg den 14 mars anordnas två motsvarande rundvandringar på Campus Lindholmen den 21 mars. Där finns möjlighet att få ännu mer information om Chalmers treåriga högskoleingenjörs- och sjöfartsutbildningar samt Tekniskt basår.
Tid och plats: Kl. 15 och 17, 21/3 2013, Campus Lindholmen