Stort tryck på Chalmersdagen


chalmersdagen_2013f
Det är årets i särklass största pr-satsning för utbildningsprogrammen.
Chalmersdagen fyllde kårhuset till bristningsgränsen i torsdags när busslaster av nyfikna gymnasieungdomar ville veta mer inför högskolevalet om en månad.
Stundtals var det svårt att ta sig fram till montrarna.
Röda mattan var utrullad på Chalmersplatsen, och på sidogatorna trängdes bussar från landets alla hörn. Solen sken från en klarblå himmel. Det var en bra dag för ett besök på Chalmers, helt enkelt.
Mässgeneralen Bodil Obrelius Hallberg gick omkring i vimlet och myste några timmar efter öppningen. Kvällen innan jobbade hon och hennes kollegor in i det sista för att skylta upp och ställa allting i ordning.
– Det var inte så farligt. Men nu när allt är igång kan man inte göra mer. Nu får det bara rulla på, sa hon.
chalmersdagen_2013a
Programkataloger, påsar och pennor
Montrarna var fulla med programkataloger, påsar och pennor, och bemannade av studenter, studievägledare och en och annan programansvarig – taggade med svar när ungdomarna kom laddade med frågor.
Hela dagen gick det att lyssna på presentationer och föreläsningar av Chalmers stora utbildningsutbud.
chalmersdagen_2013c
En sjuårings tankar om ingenjören
I Motionshallen berättade Stefan Schleeh och Malin Fredriksson underhållande och informativt om livet som chalmerist. Elektroteknologen Stefan inledde med att läsa högt ur ett brev han fått från sjuårige Teo, som förklarar vad en ingenjör är för något:
– Ingenjörer har ett svårt arbete utom ingenjörer som vet att det är lätt. Kvinnor gillar ingenjörer och vill gärna gifta sig med dom, läste Stefan och lockade många mungipor uppåt i den fullsatta salen.
Efter den lättsamma starten gav Stefan och Malin en mer sanningsenlig bild av tillvaron för en chalmerist:
– Man träffar alla möjliga sorters människor på Chalmers. Bland det viktigaste med yrket är att kunna kombinera flera personliga egenskaper för att lyckas lösa olika problem: till exempel att vara lagspelare, tekniskt intresserad, noggrann, analytisk eller ambitiös, berättade Stefan och Malin.
chalmersdagen_2013i
Lyfte fram forskningen
De lyfte också fram att Chalmers även bedriver mycket forskning, och nämnde områden som vindkraft, trafiksäkerhet och den uppmärksammade strokehjälmen. Forskningen kommer studenterna till del genom att forskarna även är lärare på skolan.
– En ingenjör är precis  det som du vill att den ska vara. Oavsett vilken utbildning du väljer blir du en problemlösare, sa Malin Fredriksson, som till vardags pluggar Arkitektur och teknik.
Det blev också lite chalmershistoria och information om studentkåren och om möjligheterna till utlandsstudier under utbildningen.
– Som ingenjör har man möjlighet att påverka sin vardag och helt enkelt göra livet lite lättare, sa Stefan Schleeh, som senare också var en av de studenter som ledde tre välbesökta rundvandringar på campus.
chalmersdagen_2013g_800px
Doktoranden och it-konsulten – två karriärval
Lite senare berättade doktoranden Joachim Härsjö och it-konsulten Anders Möller om sina karriärval. Joachim valde att stanna kvar på Chalmers efter sin examen för att doktorera inom elkraft. Han forskar på vindkraftverk och gör simuleringar för att förebygga felaktigheter.
– Drivkraften är att ta reda på varför saker händer. Varför slocknar till exempel ett stearinljus när man blåser på det? Har ni tänkt på det?
Joachim Härsjö är verksam inom Svenskt vindkraftstekniskt centrum på Chalmers. I hans forskningsprojekt ingår bland annat Sveriges största vindkraftverk Big Glenn i Göteborg.
– Det tar två dagar att simulera en sekund. Det gör att man måste veta vad man vill ha reda på under just den sekunden. Du måste kunna förstå vad du frågar efter och du måste förstå vad datorerna svarar, sade Joachim.
En av de frågor som upptar hans tid är så kallad grid code testing:
– Vad händer med all energi om det blir ett strömavbrott i vindkraftverket?
Hans bästa råd till studenterna som funderar på att söka sig till Chalmers var att välja ett intressant ämne.
chalmersdagen_2013d
Exjobbet en språngbräda
Anders Möller var inne på samma linje när han berättade om sin karriär, som löpt från trainee på Volvo Lastvagnar till ett liv som egen företagare inom it-branschen.
– För mig var exjobbet en språngbräda. Ta chansen om du skulle få möjlighet att jobba som trainee. Det är en crash course i hur företaget fungerar från insidan, och vansinnigt mycket värt när ni kommer ut, sa han.
Att civilingenjör är ett framtidsyrke rådde det ingen tvekan om – men det kanske inte är solklart vad en ingenjör är och gör. Problemlösningen löper som en röd tråd genom alla möjligheter som finns.
– Ekonomi, projektledning och juridik ingår också i utbildningen. Det har man stor nytta av i arbetslivet.
Anders Möller pratade om allt från skyskrapor till flygplan och datorspel. Överallt spelade civilingenjörerna en viktig roll:
– Det krävs hundratals personer för att skapa ett spel som ”Battlefield 3”, förklarade Anders Möller, som på tal om innovationer också berättade att han var kurskamrat med Spotify-grundaren Martin Lorentzon.
En av gymnasiestudenterna på plats undrade nyfiket hur roligt det är att vara ingenjör på en skala mellan ett och tio?
– Jag tycker det är vansinnigt kul. Om man inte tycker om rutinarbete är ingenjör nog det bästa jobb man kan ha. Varje dag är en utmaning, sade Anders.

Foto: Torgil Störner

chalmersdagen_2013e
chalmersdagen_2013j
chalmersdagen_2013b

chalmersdagen_2013h