Arne testamenterade 370 000 till ChalmersArne Sjögrens hjärta klappade varmt för Chalmers.
Vid sin död i januari 2012 testamenterade han 370 000 kronor till högskolan.
Nu blir hans donation ett helt nytt nanoteknologiskt pris som delas ut i hans namn, Arne Sjögrens pris.
– Arne var väldigt intresserad av teknik och vetenskap. Jag tror att chalmersgemenskapen betydde mycket för honom, och att han kände sig välkommen, säger kurskamraten och vännen Folke Hjalmers.

Chalmeristen Arne Sjögren brann för tekniken och naturvetenskapen under hela sitt liv. Han föddes i Göteborg den 3 maj 1940, som son till två folkskollärare. 1959 tog han studenten på Hvitfeldtska och bara ett år senare började han på Chalmers. 1968 lämnade han högskolan som civilingenjör i teknisk fysik.
Kurskamrater och vänner beskriver honom som en genuint snäll, vänlig och lite tillbakadragen man. Blyg och försiktig är andra återkommande omdömen.
– Arne var lite inåtvänd, och hade lite svårt för sociala kontakter, men jag hade ingen känsla av att han drog sig undan, utan han var aktiv i studielivet. Han hade också en förmåga att få människor att tycka om honom. Det fanns ingen negativ syn på Arne, inte alls. Han var glad och trevlig. Jag kan inte påminna mig någon som sagt något illa om honom, berättar Folke Hjalmers, som under många år var högskoledirektör och förvaltningschef på Chalmers.

Läste extra matematikkurser
Han började på Teknisk fysik samtidigt med Arne Sjögren. Året var 1960 och de kom att följas åt under studietiden.
– Vi var en liten klass som höll ihop och umgicks väldigt mycket på rasterna. Arne var duktig i de teoretiska ämnena och läste en del extra kurser i matematik vid sidan av de grundläggande ämnena. Det var tuffa studier med höga krav. Vi jobbade dygnet runt, och läste så ögonen rann!
Som klassens förtroendeman hade Folke Hjalmers ständiga kontakter med studenter och professorer:
– Man gick bland annat runt med tentamensboken, där alla studieresultat fördes in manuellt på den tiden, minns han.

Byggde radiosändare i köket
Arne Sjögren klarade den krävande utbildningen med genomgående fina betyg. Hans intresse för elektroniken utvecklades också under studietiden.
– Han hade fyror i flera av de elektroniska ämnena, vilket visar hans starka intresse för dem. Arne genomförde bland annat sitt examensarbete på elektronikprofessorn Torkel Wallmarks institution. Det är också intressant att konstatera att Arnes handledare, tf professor Ingvar Marklund, var universitetslektor i fysik. Det var två världar som förenades, säger Folke Hjalmers.
– Arne var en väldigt kunnig och eftertänksam person. En av kursarna var en riktig så kallad radiot, och byggde bland annat högtalare som han lödde ihop av olika delar hemma. Det fastnade även Arne för och jag minns hur de brukade greja med det där i hans kök – byggde av inköpta kondensatorer och uppvärmt plexiglas. Det fanns ett tidigt intresse för elektroniska småprylar hos Arne, men nano kunde man ju inte stava till på den tiden. Vi tillhör den generation tekniska fysiker som läst en stor kurs om radiorör. Många studenter byggde egna radioapparater och sändare och använde för kortvågssändningar över hela världen. Det fanns en stor sådan kultur på Chalmers.

Förlorade kontakten
Efter sin examen flyttade Arne till Stockholm och Folke förlorade kontakten med honom. Men 2010 återupptogs den igen.
– Det var naturligtvis väldigt roligt. Vi har i princip haft återträffar vart fjärde eller vart femte år ända sen 60-talet, men lyckades tyvärr aldrig få Arne att komma av olika skäl, delvis säkert beroende på avståndet till Stockholm. Han planerade att komma då för två år sen, men sjukdomen kom emellan.
Varför tror du att Arne valde att tänka på Chalmers i sitt testamente?
– För den som är intresserad av teknik och vetenskap är Chalmers ett bra ställe, och Arne var väldigt intresserad. Han hade slitit som ett djur för att bli antagen, han ville verkligen gå på Chalmers. Jag tror att chalmersgemenskapen betydde mycket för honom, och jag tror att han kände sig välkommen.
– Det var en väldigt glad överraskning att Arne hade sparat ihop pengar och pekat ut två av sina stora intressen i sitt testamente, nämligen Chalmers och science fiction. Men ingen av oss hade klart för sig att det rörde sig om så pass mycket pengar, säger Folke Hjalmers.

Stort namn i sf-kretsar
Ett av Arne Sjögrens största intressen vid sidan av chalmersstudierna var avancerad science fiction. Han var ett stort namn i sf-kretsar och hans död blev en internationell nyhet som uppmärksammades på världskongressen Chicon i Chicago under utdelningen av de prestigefyllda Hugo Awards i september.
– Med Arne Sjögren har ytterligare en länk till svensk sf-rörelses ursprung gått förlorad, säger frilansjournalisten och författaren Ahrvid Engholm.
De lärde känna varandra på ett möte med Skandinavisk förening för Science Fiction (SFSF) i slutet av 70-talet, och blev goda vänner.
– Författaren Stieg Larsson var också aktiv i SFSF, och jag tror att han och Arne träffades i olika sammanhang.
Ahrvid Engholm besökte regelbundet Arne i hans hem i Stockholm för att åtgärda olika problem med hans dator.
– Det handlade mest om att rensa datorn från virus och trojaner, något han kände sig för osäker på att göra själv. Han mejlade eller ringde och sa att han hade problem och då kom jag. Sessionerna kunde ta 4-5 timmar och Arne bjöd alltid på kaffe, bullar och några hundralappar i dusör, minns Ahrvid.
– Civilingenjör som han var, var han ändå rädd för att göra för mycket med sin dator, för då trodde han att något skulle gå obotligt fel. Jag försökte utbilda honom lite i datoranvändning, men han hade tummen mitt i handen just där. Han var alltid orolig när jag fixade något med datorn, och trodde att maskinen skulle bli helt obrukbar, men jag sade åt honom att ta det lugnt. Jag visste vad jag gjorde.

Skrev egna noveller
Arne Sjögren skrev också egna science fiction-noveller, som publicerades i olika tidningar och tidskrifter genom åren. Så sent som 2008 fick han ett hedersomnämnande i en författartävling för en berättelse med titeln ”Att leka med elden”.
– Det var inga dåliga berättelser, men heller inte superlitterära, utan hyggliga, skojiga noveller med en viss ådra för roliga intriger och idéer. Jag försökte uppmuntra honom att skriva mer, säger Ahrvid Engholm.

Satt i styrelsen för Club Cosmos
Som ung i Göteborg engagerade sig Arne Sjögren i sf-klubben Club Cosmos, där han tillhörde ledningen. Club Cosmos grundades redan 1954 och är Sveriges äldsta sf-förening. Det var här Arne och Anders Palm möttes i slutet av 60-talet. Han är en av Arne Sjögrens närmaste vänner, och de förenades i det gemensamma intresset för science fiction.
– Många möten hölls hemma hos Arne på Redbergsvägen, där vi alltid blev gästfritt mottagna. 1968 bildade vi The Tolkien Society tillsammans – en Tolkienförening som blev mycket populär och snabbt fick stor anslutning, berättar Anders Palm.
Arne testamenterade sedermera en del av sina tillgångar till Club Cosmos för inrättandet av en minnesfond.
– Han var lugn och vänlig, och mycket kunnig. Arne läste mycket och följde med i allt som hände. Han visste det mesta – från antikens historia och fram till dagens aktuella politik. Han hade en stor bildning och var mycket stolt över sin civilingenjörsexamen, säger Anders Palm.

Vetenskaplig expert i tidskrift
Han återvände till Stockholm 1969. Inte långt därefter lämnade även Arne Sjögren Göteborg.
– Vi fortsatte att ha en mycket tät kontakt fram till en tid före Arnes död. Efter jobbet kom Arne ofta upp till mig på mitt kontor på Södermannagatan på Södermalm, där jag satt och skrev mina artiklar. Dit anlände sedan också min fru från sitt jobb för att laga mat åt oss båda. För Arne var de här besöken på vår redaktion en mycket välkommen avkoppling, minns Anders Palm.
På 80-talet var han chefredaktör för tidskriften Teknikmagasinet, och anlitade regelbundet Arne som vetenskaplig expert i tidningen.
En klassisk episod handlar om hur Arne granskade en artikel av den berömde filosofen Rolf Schock, som senare blev upphovsman till de prestigefyllda Schockprisen. Hans artikel ifrågasatte Einsteins teorier och Arne kommenterade den med orden:
– Jag begriper ingenting av det här. Formlerna är korrekta men det hänger inte ihop!

Fick utlopp för sf-intresset på Chalmers
Sitt intresse för science fiction delade Arne Sjögren med minst en av kurskamraterna på Chalmers.
– Det var verkligen ett av hans brinnande intressen. Han hade mycket kontakter om det både på Chalmers och utanför. Arne berättade vid ett tillfälle för mig att han var sf-intresserad och jag hade glädjen att kunna sammanföra honom med andra likasinnade på högskolan, berättar Folke Hjalmers.
Chalmersvännerna vill gärna betona att Arnes intresse för science fiction-litteraturen hade övervikt åt det rent vetenskapliga innehållet i böckerna.
– Det vetenskapligt orienterade intresserade honom mycket. Men han var också mycket beläst även inom andra ämnesområden.
Det är en bild som bekräftas av Ahrvid Engholm:
– När jag väntade på att en virus- och trojanscanning skulle ta slut kunde jag gå igenom hans bokhyllor. Där fanns allt från sf och fantasy till vetenskap, och en hel del andra fackböcker – inom matematik, avancerad fysik och mycket annat, säger han.
– Arne var en snäll människa, kanske för snäll. Han var blyg som bara den.
I många år arbetade Arne Sjögren på Avdelningen för elektrisk mätteknik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Han var också länge verksam vid Semko, som utför provning och certifiering av elektriska och elektroniska produkter.

Pris till mest nyskapande nanoavhandling
I sitt testamente valde Arne Sjögren att donera 370 000 kronor till nanoforskarna på Chalmers.
Ledningen för styrkeområdet är förstås mycket glad och tacksam, och ser fram mot att ta hand om gåvan så att Arne Sjögrens minne hedras på bästa sätt.
– Vi är mycket tacksamma för donationen och över möjligheten att förvalta den till gagn för forskningsområdet, säger professor Anders Palmqvist, co-director för styrkeområde Nanovetenskap och nanoteknologi.
Arne Sjögrens pris går till den mest nyskapande nanorelaterade doktorsavhandlingen från det gångna året. Utmärkelsen delas ut för första gången 2013.
– Arnes generositet är mycket värdefull i vår strävan att stärka Chalmers forskning på området, säger Anders Palmqvist.

Foto: Hans Block

2 comments

  1. Pingback: 2 x 45.000 Euros for the Fan Sjögren’s Awards – Europa SF – The European Science Fiction portal
  2. Pingback: Arne Sjögrens pris till Samuel Lara-Avila | Chalmeristbloggen