Vinnande videopitch i Venture Cup


wyberry 690x330I slutet av mars kammade studenterna i wyberry Technologies hem Venture Cups videopitchtävling. I den en minut långa videon lyfte de fram sin affärsidé kring en ny teknik för trådlös dataöverföring. Tekniken kan lösa dagens problem med kapacitetbrist hos telekombolagen, något som bland annat orsakas av ökat surfande via smartphones. Med ökad kapacitet kan man ringa till familj och vänner för att önska gott nytt år utan att behöva oroa sig för att inte kunna nå fram. Venture Cups videopitchtävling är den enda i sitt slag i Sverige och lockade deltagare från hela landet.Venture Cup har arrangerat tävlingar för entreprenörer med affärsidéer sedan 1998 men just videopitch är helt nytt inslag. Totalt 146 bidrag hade skickats in och 39 stycken kom från Västsverige, så wyberry Technologies mötte hård konkurrens.

– Videopitch är en chans att genom en 60 sekunder lång videoinspelning övertyga investerare och kunder att din affärsidé har potential och få dem intresserade av den, förklarar studenterna.

Företaget drivs av Jens Kjellerup, Dzana Damjanovic och Johan Wigelius som en del av deras masterutbildning vid Chalmers entreprenörsskola.

Patentsökt teknik från Chalmers

Den nya patentsökta teknik som wyberry marknadsför är framtagen av chalmersforskaren Zhongxia He. Den innebär att man kan uppnå marknadsledande kapacitet inom trådlös överföring av data på ett kostnads- och energieffektivt sätt. Tekniken kan användas i infrastrukturen för telekommunikation och hjälpa till att lösa den kapacitetsbrist och överbelastning som skapas i nätverken när surfandet via smartphones ökar.

– Tekniken är användbar för överföring av stora mängder data och ett möjligt användningsområde är inom event- och underhållningsindustrin där man kan ersätta alla fiberkablar med trådlösa länkar istället, menar Jens.

Nå fram till vänner och familj via telefon på nyårsafton

Under de senaste månaderna har studenterna träffat många kunder och potentiella samarbetspartners och lärt sig hur de kort kan presentera vad de arbetar med och ändå få med alla viktiga delar. Hela gruppen gillar att hålla presentationer och de menar att det är förberedelserna som avgör hur bra slutresultatet blir. Till sin hjälp har de haft kollegor som kommit med konstruktiv feedback men även en hel del pitch-träning som ingår som moment i utbildningen. Att kunna målgruppsanpassa budskapet är också avgörande.

– Vi tror att om man tar vardagliga exempel som många kan relatera till så blir det lättare att förstå vad det handlar om. Att på grund av överbelastning i näten inte kunna nå fram till vänner och familj via telefon för att önska gott nytt år känner nog de flesta igen sig i, säger Dzana.

Ha kul på jobbet är nyckeln till framgång
Förutom äran vann wyberry Technologies också ett pris i form av konsulttjänster för att utveckla sitt eget företagande till ett värde av 10 000 kronor. Studenterna ser vinsten som en bekräftelse på allt det hårda jobb som ligger bakom och den tid de har lagt ner under höst och vår. Framgången är förstås även en riktig motivationshöjare och alla tre är nu extra taggade med siktet inställt på att få wyberry Technologies att fortsätta växa.

– Vi fokuserar på finansiering, utveckling av teknologin och att hitta nya strategiska samarbeten för att nå våra viktigaste marknader. Nyckeln till framgång är att ha kul när man jobbar och det är något vi hela tiden strävar efter, säger Johan.

wyberry Technologies vinnande videopitch: http://www.youtube.com/watch?v=SRNcHunMS1Q

Chalmers entreprenörskola

Venture Cup

Bild: Viktor Brunnegård