Glada lappar vinnande koncept i studenttävlingChalmeristerna Stephan Ye och Daniel Falk tog hem segern i studenttävlingen Sustainergies Cup tidigare i år.
De belönades med 25 000 kronor för sin idé ”Glada lappen”, och får även chansen att delta i en stor konferens om hållbar utveckling.

Sustainergies Cup är en internationell studenttävling i hållbarhet, som i år handlade om att hitta nya lösningar på hur engagemang och aktivitet för hållbarhet kan öka bland de boende hos HSB och Riksbyggen.

Här är en intervju med de glada vinnarna:

Stephan Ye (t v) studerar till civilingenjör i teknisk design på Chalmers. Han har ett mycket starkt hållbarhetsintresse utöver teknik och design. För honom är hållbarhet i grunden en social fråga eftersom människor behöver ändra sitt sätt att agera.
Även Daniel Falk studerar på Chalmers och läser masterprogrammet Industrial Design Engineering. Han har under det senaste halvåret varit i Delft, Nederländerna, på utbyte men är ursprungligen från Lerum utanför Göteborg.
Människor och mänskligt beteende fascinerar Daniel och han tror att det är där mycket av problematiken kring hållbarhet ligger – att engagera människor och få dem att aktivt försöka göra saker bättre. I övrigt är han gammal elitaktiv trestegshoppare som numera försöker förbereda sig på att göra hoppet från Chalmers till arbetslivet.

Varför valde ni att delta i Sustainergies Cup?
– Det var ett intressant initiativ! Kändes som det var en tävling som skulle passa väldigt bra med våra kunskaper och att det samtidigt inte skulle vara akademiskt eller tekniskt, utan sätta verkliga människor i centrum.

Vad är ”Den glada lappen” och hur kom ni på idén?
– Vi försökte identifiera de vanligaste problemen och vad de leder till, för att sedan se hur man kan vända på det till något positivt. Ett första steg i engagemang är faktiskt att kunna se det positiva i det man gör dagligen, att finna uppmuntran i de små handlingarna. Ur detta växte idén om glada lappen fram, en motreaktion till alla arga lappar och allt vad passivitet heter.

Vad gör er till värdiga vinnare?
– Framförallt idén, det är ett simpelt uttryck för vad många ibland känner när man ser en ytterligare ”arg lapp”. Vi tror verkligen att vår idé kan göra skillnad just i att den är väldigt enkel, men samtidigt tilltalande för målgruppen och för HSB och Riksbyggen.

Vad ska ni göra med prispengarna?
– Det är en kick för att kunna fortsätta arbeta med det här ämnet. Vi ser mest möjligheten att kunna delta i konferensen och lära oss mer om hållbarhet som den stora vinsten. Hoppas kunna få möjlighet att höra flera intressanta föredrag och träffa människor som vill skapa förändring.

Stephan Ye fortsätter studera och jobba med det han älskar, socialt medveten design. Daniel Falk tar sin examen lagom till sommaren och letar efter ett kreativt jobb där han kan brinna av passion. Förhoppningsvis inom design eller marknadsföringsbranschen.

Juryns motivering
”Vinnaren av Sustainergies Cup 2013 har med genial enkelhet visat hur man med en positiv lösning uppmuntrar till ökat engagemang och aktivitet för hållbarhet bland de boende hos HSB och Riksbyggen! Det vinnande bidraget talar både till känsla och förnuft eftersom vi vet att positiv förstärkning fungerar. Idén kan användas i stort sett överallt, på både kort och lång sikt. Den ger HSB och Riksbyggen en kommunikationskanal och en tonalitet som skapar förutsättningar för tydliga hållbarhetsbudskap men också till annan vardaglig kommunikation som skapar gemenskap och bygger förtroende grannar emellan. Lösningarna som är föreslagna är dessutom enkla att implementera, vare sig det gäller den Glada lappen i sig eller den tillhörande fototävlingen.”

Sustainergies Cup är en del av den ideella organisationen Sustainergies verksamhet. Den grundades av elva studenter i oktober 2009 och har sedan dess byggt en karriärplattform som stöttar studenter och företag som tillsammans arbetar med hållbar utveckling och ansvarstagande.
– Tävlingen har ännu en gång varit ett bevis på att samarbeten mellan studenter och näringsliv har enorm potential att skapa värde för alla, säger Simon Werbart Flato i projektgruppen för Sustainergies Cup.

Utöver tävlingen driver organisationen idag:

  • ett mentorskapsprogram där engagerade studenter matchas med erfarna mentorer
  • ett utbildningsprogram där en studentgrupp får inblick i näringslivet som får berätta om sitt arbete och samla idéer från engagerade och kreativa talanger
  • skapar skräddarsydda samarbeten mellan studenter och företag
  • förmedlar möjligheter så som praktikplatser, konferensplatser och projektanställningar

Foto: Malin Huusmann

Läs nyhetsartikel i MiljöAktuellt >>>
miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.493588/storslam-for-glad-lapp-i-hallbarhetstavling

Läs mer om Sustainergies >>>
sustainergies.se