På chokladprovning med Chalmers MasterCardChalmers MasterCard bjöd in till en fullsatt chokladprovning tidigare i år.
– Det blev fullbokat med en gång. Att så många med oss har ett så stort intresse av choklad är glädjande, säger Anna-Lena Nyberg som representerade Chalmers på plats.

Chokladprovningen ägde rum i Novotels lokaler och leddes av chokladexperten Rebecka Bukoviszky (bilden ovan), som arrangerat provningar i tio års tid genom egna firman Prova choklad. Kortinnehavarna hann under kvällen provsmaka på ett flertal olika sorter.
Och de fick lite nya kunskaper på kuppen. Som att rätt choklad inte handlar om procenthalt i första hand utan om antal ingredienser – som inte ska vara fler än fyra.
Rebecka Bukoviszky berättade också att mörk choklad främst innehåller kakaomassa, medan vit choklad består av kakaosmör. Hon pratade även om kakaobönsorterna criollo, forastero och trinitario under den givande kvällen som blev mycket uppskattad.

Chokladfakta
Mörk choklad toppar ofta listan på afrodisiakum, som används för att framkalla lust och kärlek. Benämningen kommer givetvis från den grekiska kärleksgudinnan Afrodite. Hur stark chokladens inverkan egentligen är kan diskuteras. Casanova sägs ha druckit 50 koppar
choklad om dagen.
Säkert är att choklad innehåller fenoler och antioxidanter och förmodas stimulera produktionen av serotonin. Därmed påverkar den både vårt humör och vår hälsa. I lagoma mängder, förstås. Äter vi för mycket kan effekten lätt bli den motsatta.

Ända sedan 600-talet har kakaoträdet odlats av Mayaindianerna. Den välsmakande bönan använde de som valuta. Även i vår världsdel har den skattats högt – 1502 fraktades kakaobönan till Europa av Christoffer Columbus.
I förstone avnjöts nyheten som en snabbt populär och exklusiv dryck, serverad på särskilda chokladhus. År 1847 framställdes den första chokladkakan och sedan dess har chokladen spridit sig världen över.
Schweizarna är oöverträffade konsumenter: över 10 kg choklad per person och år.

Foto: Anna-Lena Nyberg

Läs mer om Chalmers MasterCard >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/alumni/chalmers-mastercard/Sidor/default.aspx

Läs mer om chokladprovning i Göteborg >>>
www.provachoklad.com