Laila Olsson och Martina Nilsson får Ulla-Britt Bergkvists stipendium


Chalmeristerna Laila Olsson och Martina Nilsson belönas med Ulla-Britt Bergkvists stipendium, som nu delas ut för sjunde och sista gången.
De får 50 000 kronor vardera för att kunna genomföra sina examensarbeten i Bolivia.
– Det känns overkligt och fantastiskt kul! säger en glad Martina Nilsson (bilden t h).
Hon är 28 år gammal och pluggar till civilingenjör i väg- och vattenbyggnad på Chalmers. De senaste två åren har hon läst masterprogrammet Design and Construction Project Management. Laila Olsson, 29, är även hon blivande civilingenjör i väg- och vattenbyggnad, men studerar på masterprogrammet Environmental measurements and assessments.

Chalmeristbloggen tog chansen att ställa några frågor till de färska stipendiaterna, som precis hunnit smälta det glada beskedet.

Berätta lite om er själva!
– Jag kommer från Surahammar men har bott i Göteborg sedan 2004. Sjunger, fotograferar och skapar saker med händerna. Är intresserad av människor, kultur och politik. Älskar att laga mat, baka bröd och förstås att inmundiga dessa kreationer i glada vänners lag, berättar Laila.
– Jag flyttade till Göteborg 2006. Dessförinnan bodde jag i ett litet, litet samhälle som heter Ödeborg. Det ligger alldeles innanför Dalslandsgränsen, 25 kilometer norr om Uddevalla. Beachvolleyboll är mitt största intresse och jag både tränar och tävlar. Segling är också kul även om dagarna på havet varit lätträknade sedan jag började på Chalmers och blev förälskad i strandbollssporten, berättar Martina.

Hur fick ni reda på att Ulla-Britt Bergkvists stipendium finns?
– Jag har noggrant studerat sidan på studentportalen om stipendier att söka, säger Laila.
– Laila berättade det för mig, säger Martina.

Vad skulle ni ha sagt till Ulla-Britt om ni kunnat träffa henne i dag?
– Tusen tack, Ulla-Britt! Det känns fint och glädjande att bli uppmuntrad av dig som banat väg för dagens kvinnor på Chalmers. När det kommer till jämställdhet så ser det ljusare ut nu, men det finns fortfarande förbättringspotential! säger Laila (t v).
– Jag hade gett henne en rejäl kram och sagt: ”Tack så hemskt mycket! Du förstod hur utvecklande det kan vara att skriva sitt examensarbete i ett annat land och valde att uppmuntra det. Det tycker jag är osjälviskt och fint. Och om jag kvalificerar mig till SM i beachvolleyboll i sommar och lyckas lära min sambo att segla så kommer det delvis vara tack vare dig!”, säger Martina.

Vad ska ni göra för pengarna?
– Köpa en ordentlig kamera så jag kan fotografera under resten av resan. Betala hyran och diverse andra nödvändigheter, nu när det enda intresset CSN har av mig är att jag ska betala tillbaka ett rejält lån. Vi har nu dessutom möjlighet att se oss om i Bolivia mer än vi hade tänkt från början så det ska vi också göra, berättar Laila.
– Vi kommer dels kunna resa mer inom Bolivia än vi planerat från början. Jag kommer dessutom unna mig att vara ledig större delen av sommaren. Har inte haft mer än två veckors sammanhängande semester sedan jag började på Chalmers och i höst kastas jag ut i arbetslivet. Ledigheten kommer fyllas med beachvolleyboll och bra böcker. Och segling, berättar Martina.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Jag vill arbeta för att förbättra situationen för människor och miljö, lokalt eller runt om i världen, i liten eller större skala, genom att kombinera ingenjörskunskaper med humanistiska kvaliteter och intressen, förklarar Laila.
– Jag hoppas få ett jobb där jag inte bara kommer kunna få användning för min ingenjörsutbildning utan även utlopp för mitt intresse för människorna som berörs av tekniken. Vart en sådan anställning kan finnas vet jag inte riktigt än. Men jag håller utkik och tänker leta träget, säger Martina.

Stipendiet delas ut till minne av chalmeristen och civilingenjören Ulla-Britt Bergkvist, som vid sin bortgång 2004 testamenterade 735 000 kronor till Chalmers Vänner. Hennes önskan var att stärka kvinnliga chalmeristers ställning på arbetsmarknaden genom studier eller examensarbeten vid utländska universitet.

Foto: Privat

Läs mer om Ulla-Britt Bergkvists stipendium >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/chalmers-vanner/stipendier/Sidor/Ulla-Britt-Bergkvists-stipendium.aspx

Tidigare års stipendiater >>>
2007 – Linnéa Saksi, Arkitektur, och Anna Peterson, Teknisk design
2008 – Ida Sellstedt, Arkitektur, Anna Elofsson, Industriell ekonomi, och Anne Elerud-Tryde, Industriell ekonomi
2009 – Pernilla Hagbert, Arkitektur, Linda Noreheim, Teknisk fysik, och Ida Karlsson, Väg- och vattenbyggnad
2010 – Hélène Fourniere, MSc Design for sustainable development, Katarina Bäcklund, Väg- och vattenbyggnad, och Sandra Norén, Industriell ekonomi
2011 – Therese Larsson, MSc Business Design, och Hanna Lindfors, MSc Geo and water engineering
2012 – Erica Henrysson, Arkitektur och teknik, Ida Helgegren, Bioteknik, MSc Industrial Ecology, och Helena Siltberg, Bioteknik, MSC Innovative and Sustainable Chemical Engineering

En kommentar

  1. Pingback: Martina och Laila fick Ulla-Britt Bergkvists sista stipendium | Chalmeristbloggen