Vassaste chalmeristerna brainstormade fram hållbara husChalmeristerna Chadalavada Ravi Teja, Thomman Thomas Nellimoottil, Magda Collado och Anna Larsson vann studenttävlingen European BEST Engineering Competition (EBEC) som avgjordes på Chalmers nyligen.
Nu går deras lag – ”Enjoyneers” – vidare till regionfinalen i Lund den 8-11 maj, där de bästa lagen från sex nordiska högskolor och universitet deltar.
– Det går egentligen inte att förbereda sig för finalen, man får inte reda på tävlingsuppgiften i förväg. Det enda vi kan göra är att åka dit med samma positiva attityd som hittills. Det blir en tuff utmaning men vi ska verkligen göra vårt allra bästa, säger Magda Collado.

Kraftfullt studentnätverk
EBEC är en tävling som arrangeras av studentorganisationen Board of European Students of Technology (BEST), som är ett kraftfullt nätverk för ingenjörsstudenter på mer än 90 universitet över hela Europa.
I Göteborg är chalmeristen Iuliia Kosulko ordförande och den som håller i tävlingstrådarna tillsammans med projektledaren Mats Lindström, som pluggar teknisk fysik. En eftermiddag gjorde 40 studenter i tio olika lag upp om biljetten till regionfinalen i Lund. De satt hukade framför datorer och ritblock i Chalmers kårhus, och det gick nästan att höra hjärnor på högvarv.
– Det är viktigt att förstå caset, kunna jobba i team och vara duktig på presentationsteknik. Förutom formler och tabeller måste en ingenjör också kunna förstå och analysera problemen, och även kunna övertyga åhörarna om sin idé, förklarar Iuliia Kosulko.

Lösningar för hållbara kontor
Utmaningen som chalmeristerna stod inför var att ta fram nya lösningar för hur teknikkonsultbolaget COWIs huvudkontor kan göras mer hållbart för att på sikt kunna uppnå en högre miljöcertifieringsgrad.
COWI är med som en aktiv partner i tävlingen. På plats i kårhuset fanns bolagets el-och automationsteknikchef Jonas Klarén (E97) och miljökonsulten Johanna Millander (V11).
– Det är ett trevligt sätt att uppmuntra studenterna och ett bra sätt att synas på Chalmers. Vi har varit med på arbetsmarknadsmässan CHARM i många år och är i förlängningen intresserade av att rekrytera nya medarbetare. Det är ett generationsskifte på gång, säger Jonas Klarén.
COWI har omkring 1 000 anställda fördelade på totalt 14 kontor i Sverige. På huvudkontoret i Göteborg sitter ungefär hälften.
– Chalmers är viktigt för oss. Vi har anställda från i stort sett alla av högskolans utbildningsprogram, berättar Jonas Klarén.
Han beskriver tävlingsupplägget som ett framträdande i talangjakten Idol.
– Du har tre minuter på dig och du måste vara bäst, säger Jonas Klarén.

Kombinerar kreativitet och kunskaper
Det blev Magda Collados lag ”Enjoyneers” som gick segrande ur tävlingen på Chalmers. Hon ser EBEC som ett roligt och givande tillfälle att kombinera kreativitet och kunskaper samtidigt som förmågan att arbeta i grupp sätts på prov.
– Styrkan med vårt lag är vänskapen och att våra erfarenheter skiljer sig åt. Medlemmarna kommer från masterprogrammen Architecture, Mechatronics, Sustainable Energy Systems och Industrial Ecology, säger Magda Collado.
Hon är glad och stolt över segern, som kom som en total överraskning:
– Det var en tuff utmaning, de andra lagen hade också väldigt bra förslag. Vi såg att byggnaden i sig redan hade en ganska bra design, men inte användes så effektivt som man skulle kunna göra. Vår idé gick ut på att skapa en byggnad som de anställda kunde interagera med, på temat ”orange är det nya gröna”, säger Magda.
Segern firades med morotskaka, biljard och roliga YouTube-klipp på tävlingsvinsten – varsin fabriksny Ipad.

Intensiv planering
Mats Lindström är projektledare i BEST och hade jobbat intensivt med att planera och förbereda EBEC med allt från att trycka namnskyltar till att kontakta sponsorer:
– Det är många saker man aldrig tänkt på att de tar mycket tid. Det var nervöst att ringa företag och be dom att stödja tävlingen. Jag var ganska skakis till en början, berättar han.
Men det lossnade när han nästan direkt fick napp hos COWI.

Riksfinal i Lund 8-11 maj
Juryn i tävlingen på Chalmers utgjordes av Johanna Millander, Iuliia Kosulko och MariAnne Karlsson, professor i human factors engineering. Vann gjorde laget ”Enjoyneer” bestående av Chadalavada Ravi Teja, Thomman Thomas Nellimoottil, Magda Collado och Anna Larsson. Priset var varsin Ipad och en plats i regionfinalen i Lund den 8-11 maj.
Där ställs de mot lag från Lunds universitet, Technical University of Denmark, Aalto University, Finland, Norwegian University of Science and Technology och Kungliga Tekniska högskolan.
Vinnaren i Lund går vidare till den stora Europafinalen i Warszawa i Polen den 1-9 augusti.

Text och bild: Michael Nystås
Vinnarfoto: BEST Gothenburg

Läs mer om EBEC Nordic >>>
ebecnordic.com

Läs mer om BEST Gothenburg >>>
best.chs.chalmers.se