Stor chalmeristträff i USADen 23-26 maj bjuds alla chalmerister bosatta i USA in till en stor alumnträff i Washington. Satsningen görs av Chalmersska Ingenjörsföreningen, US Friends of Chalmers och Chalmers tillsammans med Sveriges ambassad. På plats väntar ett digert fyradagarsprogram med föredrag, teknik och umgänge.
– Vi räknar med omkring 75 deltagare totalt, säger Urban Ziegler, vice ordförande i Chalmersska Ingenjörsföreningens USA-Kanada-avdelning.

Alumnträffen arrangeras i samband med föreningens årsmöte. Det är den traditionella sammankomsten för chalmerister i USA och Kanada, med anor från tidigt 50-tal. Samma helg infaller också Memorial Day, som är den stora nationella helgen i USA.
– Vi inleder årsmötet med en klassisk Club Emil-kväll med ärtsoppa och pannkakor, berättar Urban Ziegler som ser fram mot några minnesvärda dagar.

Temadag om framtidens energilösningar
Fredagen den 24 maj tillbringas till största delen på House of Sweden, ritat av chalmersutbildade arkitekten Gert Wingårdh, som även inrymmer den svenska ambassaden. Dagen innehåller föreläsningar på temat ”Energy for the future”.
Från Chalmers deltar rektor och vd Karin Markides, professor Tomas Kåberger, CRO Anders Wennberg och alumnikoordinatorn Peter Hellqvist.
Det blir presentationer av Markides, Kåberger och representanter från näringslivet, samt paneldebatt med Kåberger, Sarah Ladislaw, Center for Strategic & International Studies, Doug Arent, USA:s energidepartement, Tony Greszler, Volvo Group Technology och Samuel S Di Renzo, Renewable Energy.
Medverkar gör även Bo Hedfors, ordförande i US Friends of Chalmers, Rolf Höijer och Ola Göransson från Sveriges ambassad i Washington.

Guidade rundvandringar
Under den intensiva helgen kan deltagarna också se fram emot guidade rundvandringar i House of Sweden och kongressbyggnaden Kapitolium, samt goda möjligheter att se och ta del av den amerikanska huvudstaden.
– Vi hade bara ett begränsat antal besökarpass till kongressbyggnaden och de blev snabbt uppbokade. Men Arne Dunhem i föreningen lyckades utverka fler pass. Som backup har vi ett antal pass till den 27 maj också, så det kommer att finnas möjligheter för alla våra gäster att se byggnaden inifrån, säger Urban Ziegler.

Studiebesök och gasque
Den 25 maj planeras ett studiebesök på Stella Group, ett bolag som arbetar med alternativ energi. En annan höjdpunkt är gasquen på kvällen som genomförs helt enligt klassiska traditioner från Chalmers.
– Vi diskuterar just nu den exakta menyn med cateringfirman, och detaljerna börjar falla på plats, hälsar Urban Ziegler.

Text: Michael Nystås
Illustration: En glimten i ögat-hälsning från Åke Hellman, ordförande i Chalmersska Ingenjörsföreningens USA-Kanada-avdelning – Kapitolium prydd med chalmersmössa!

Läs mer om CING:s USA/Kanada-avdelning och få mer information om årsmötet >>>
www.cing-usa-canada.com

Läs mer om US Friends of Chalmers >>>
usfriendsofchalmers.org

Ladda ner programmet för Energy for the future [pdf, 174kb]