Stort intresse för vårens mösspåtagningIntresset för vårens mösspåtagning på teknologgården den 30 april var ovanligt stort i år – trots omilda vindar och tillfällig snålblåst kring vårt stolta Chalmers.
Eller kanske just på grund av dessa omständigheter.
– Vi får inte springa så fort att vi förlorar våra rötter och vår identitet, sa kårordförande Daniel Langkilde i sin vårhälsning, som du kan se i sin helhet här i Chalmeristbloggen.

Mösspåtagningen vår och höst är en av de finaste traditionerna på Chalmers. Den 30 april hälsas våren välkommen genom att vinterhalvårets svarta studentmössa byts mot sommarens vita. Detta sker under högtidliga former på Teknologgården. Rektor och kårordförande talar, fanborgen är på plats, Chalmers Sångkör och Chalmers Barockensemble uppträder.

I år var det friska vindar på Valborg – och kanske kände en del även av en viss medial snålblåst. I sin traditionsenliga vårhälsning passade rektor Karin Markides på att tacka studenterna för den positiva attityd hon upplever i mötet med dem.
– Den uttrycks på så många olika sätt – och mer och mer tillsammans med forskare, lärare, andra anställda och de som varit här och hela tiden kommer tillbaka. Jag tror att vi har något jättestort på gång och kommer att kunna bryta igenom. Håll ut, kämpa på! Vi är alla tillsammans, och vårt varumärke är det bästa inte bara i Sverige utan långt utanför våra gränser, sa hon.

Kårordförande Daniel Langkilde inledde sitt vårtal genom att ge en kort historisk tillbakablick. Han berättade bland annat att den första studentmössan infördes just på Chalmers för 135 år sedan, 1878.
– Genom våra traditioner knyts starka band, inte bara mellan oss som nu studerar, utan också mellan generationerna, sa han.
Langkilde slog också fast att våren är en betydelsefull tid – då fattas många livsavgörande beslut, som gymnasieutbildning eller högskola. På ett privat plan kan våren innebära förälskelse eller att man söker sitt drömjobb efter många år på Chalmers.
Det sistnämnda fick en munter teknolog att utbrista i ett spontant ”hurra”.
Daniel Langkilde uppmanade också publiken att stanna upp och ta sig tid att reflektera över sitt liv och sin situation.
– Hjulen snurrar allt snabbare, vi får mindre och mindre tid att tänka efter och vara med våra nära och kära. Det är tentor, deadlines och karriär. Men vi får inte springa alltför fort. Vi får inte springa så fort att vi förlorar våra rötter och vår identitet, sa Daniel Langkilde.
Och han lyfte fram mösspåtagningen och cortègen som två väldigt viktiga traditioner för alla chalmerister.
– Det är viktigt att kunna samlas kring studentikosa företeelser i vardagen. I dag ska vi njuta av cortègen och glädjas åt att den än en gång roar göteborgarna. Men framför allt ska vi njuta av varandras sällskap.

Chalmers Sångkör framförde klassikerna ”Studentsången”, ”Vintern rasat ut” och den i sammanhanget synnerligen passande ”Klage-visa över denna korta och kalla vår”, skriven av Lars Wivallius redan på 1600-talet:
”Lys uppå vårt bord med sommar igen,
Låt köld och torka bortfara!
Nu längta, nu trängta kvinnor och män
Att gå i solskenet klara.”

Det är för övrigt alltid lika underhållande att se Chalmers Barockensemble – denna egendomliga hybrid av absurd ståuppkomik, pantomimteater, pompös medeltidsjargong och enastående musikalisk begåvning. Medlemmarna är lika skickliga på bastuba och stråkar som på att spela skrivmaskin och slå sönder toalettstolar med slägga.
Älskvärt är ordet.

Text: Michael Nystås
Foto: Simon Sigurdhsson, Carl-Johan Mattsson och Oskar Danielsson, CFFC.se

Se fler bilder från mösspåtagningen >>>
cffc.se/bilder/2013/mosspatagning

Se klipp ur Karin Markides vårtal >>>