Kina nästa för Solar Decathlon-husetKina, nu kommer vi!
Efter ett och ett halvt års intensivt arbete är det dags för chalmeristerna att ta sitt solenergidrivna hus Halo till Kina.
Den 29 april slogs den sista spiken in i huset – och nu pågår nedmontering i containrar för transport med båt till Datong i mitten av maj.
– Det känns fantastiskt att se hur studenterna lägger ner hela sin själ i projektet, säger projektledaren Malin Kjellberg.
En kylslagen eftermiddag före valborg bjöd Chalmers Solar Deacthlon-team Halo Sweden in till ett mingelevent i byggtältet på Campus Johanneberg. Det bjöds på snittar och guidade rundvandringar i det färdiga tävlingsbidraget i den internationella studenttävlingen Solar Decathlon.

Mats Viberg: Nu växlar vi upp!
Chalmers prorektor och vice vd Mats Viberg fanns med på plats:
– Vi har lärt oss mycket av Formula Student. Men nu växlar vi upp ett snäpp. I det här huset kan man ställa många formelbilar, sa han i en kort välkomsthälsning.
Viberg passade också på att tacka alla sponsorer:
– Utan er hade detta inte varit möjligt, sa Mats Viberg.
Tillsammans med studenten Josua Smedberg slog han sedan under publikens jubel in en symbolisk spik i husväggen för att markera att man nu nått slutpunkten av bygget.
– Jag har inte spikat sen jag satte upp min avhandling, skojade han.

”Många aspekter att sätta sig in i”
Projektet är så stort att studenterna har sin egen projektledare för det praktiska byggnadsarbetet, Shea Hagy. Malin Kjellberg har varit högskolans projektledare för Halo Sweden sen i januari.
– Det har varit många aspekter att sätta sig in i, och det är fortfarande mycket kvar att lära i och med att det är första gången som Chalmers är med i ett Solar Decathlon. Sen är det viktigt att dra lärdom av erfarenheterna i projektet och se hur det kan implementeras i utbildningarna, säger hon.
Halo-projektet ligger henne varmt om hjärtat och hon gläds åt studenternas brinnande engagemang – något som bådar gott inför framtiden.
– Här får studenterna chansen att kombinera allt de lärt sig under sina första år på Chalmers. Det är fantastiskt att se dem lägga ner så mycket av sin själ i projektet. De är måldrivna och avslutar alltid det de påbörjar. Det ska bli mycket spännande att se vad de kan prestera i Kina, säger Malin Kjellberg.

Elcykel med kamera ska dokumentera på plats
I vimlet träffade vi även Sven Hagnell, marknadschef på företaget Gaze-Bike, som säljer elcyklar och nu sponsrar Halo Sweden med en cykel.
– Det är lite extra kul i sammanhanget att våra cyklar tillverkas i Kina. Nu har vi tagit hit ett exemplar som pimpats i Göteborg och sen följer med tillbaka på samma båt som huset, säger Sven Hagnell.
I Kina är tanken att cykeln ska utrustas med kamera och kunna visa bilder på internet.

Linus och Henrik på gång till Datong
V-teknologerna Linus Appelgren och Henrik Erlandsson passade på att provköra den nya elcykeln. Båda studerar på masterprogrammet Structural Engineering and Building Technology, och är två av de chalmerister som följer med på resan till Datong.
– Det är väldigt spännande. Vi har fortfarande många utmaningar framför oss, men jag tycker att vi kommit en bra bit på väg, säger Henrik Erlandsson.

Text och foto: Michael Nystås

Kontaktuppgifter:
Malin Kjellberg, projektledare, 031-772 1376, malin.kjellberg@chalmers.se
Josua Smedberg, projektkoordinator och byggare, Team Sweden, 073-929 8191, josua@halosweden.com

Läs mer och följ utvecklingen på Halos hemsida och blogg >>>
www.halosweden.com

Häng med på en rundtur inne i Halo >>>

Se time lapse-film från byggplatsen >>>

Läs tidigare nyheter och blogginlägg om Solar Decathlon >>>
Solar Decathlon-huset från noll till 132 sekunder
Solar Decathlon-huset tar form på Chalmers
Runda hus är smartare

Halo Sweden i sociala medier >>>
www.facebook.com/halosweden
vimeo.com/user10974378
www.flickr.com/photos/halosweden
www.youtube.com/user/HaloTeamSweden2013
twitter.com/HaloTeamSweden