Riksfinal i Teknikåttan på Chalmers


??????????
13 lag gör upp om slutsegern när riksfinalen av tekniktävlingen Teknikåttan för första gången avgörs på Chalmers den 23 maj.
Från och med i år är Teknikåttan också en internationell tävling med ett lag från Finland bland deltagarna.
Och hela kalaset direktsänds på webben.
Det har varit en lång resa för ungdomarna i de 13 lagen. Vägen till riksfinalen har gått via kvalificeringstävlingar och regionfinaler över hela landet. Den västsvenska regionfinalen avgjordes på Chalmers den 18 april. Det finska laget vann uttagningen i sitt hemland och direktkvalificerade sig därför till den svenska finalen.

Teknikåttan är en tävling i naturvetenskap och teknik för åttondeklassare i hela Sverige. Temat för årets tävling är ”Hälsa för kropp och själ”. På plats ska de redovisa en hemuppgift med samma förutsättningar som i regionfinalerna. Hemma på sina skolor har de byggt ett stränginstrument med fyra strängar stämda till fyra olika toner. På en given signal ska instrumentet kunna spela en melodi bestående av åtta givna toner av samma tonlängd.

Katrin Lindwall vid Linnéuniversitetet är nationell samordnare för Teknikåttan.
– Det har börjat pirra lite i magen, och det ska bli fantastiskt kul att få träffa alla dessa
kunniga och kreativa ungdomar, och deras engagerade lärare. Jag blir lika glad och imponerad varje gång över ungdomarnas djupa kunskaper i teknik och de naturvetenskapliga ämnena, säger Katrin Lindwall.
Hon lyfter också gärna fram möjligheten att följa finalen på webb-tv där den direktsänds med start klockan 13 på http://mediasite.portal.chalmers.se/Mediasite/Play/f0ffc18815c14941ae6201a41a69e41c1d.

På Chalmers jobbar högskolans platsansvariga Barbara Lindgren nu för fullt med förberedelserna. Det är första gången som riksfinalen avgörs på Chalmers och det innebär många utmaningar. Inte minst rent logistiskt måste allt fungera under dagen.
– Men det känns som att det mesta är under kontroll, säger Barbara Lindgren.
Hon räknar med att närmare 350 högstadieungdomar är på Chalmers under finaldagen. Det är lagmedlemmarna och deras klasskamrater som är med för att stötta och peppa fram sina kompisar till seger. Dessutom tillkommer ett 50-tal funktionärer som jobbar tillsammans för att få allt att rulla på.

De flesta lagen kommer till Göteborg redan dagen innan och får chansen att tillbringa kvällen på Universeum. Näringslivsgruppen inom Göteborg & Co har också gett ett ekonomiskt bidrag till tävlingen för att göra detta möjligt.
– Många har hört av sig med väldigt positiva reaktioner på kvällsaktiviteten, och det känns förstås roligt att kunna erbjuda dem detta, säger Barbara Lindgren.

Finalen i hörsalen RunAn leds av chalmeristerna Hedvig Aspenberg och Philip Wramsby. Vicerektor Maria Knutson Wedel hälsar alla välkomna. Dessutom blir det experimentshow med chalmersprofessorn Per Lincoln – och musikalisk underhållning av AllianceOrchestret.

Text: Michael Nystås
Foto från regionfinalen: Teknikåttan

Information:

Teknikåttans riksfinal, 23 maj 2013 >>>
Start: kl 10.00 med tre parallella semifinaler i Palmstedtsalen, Scaniasalen (båda i Chalmers kårhus) och Gustaf Dalénsalen
Final: kl 13.00-15.30 i hörsalen RunAn, Chalmers kårhus, Chalmersplatsen 1, Göteborg
Webbsändning: http://mediasite.portal.chalmers.se/Mediasite/Play/f0ffc18815c14941ae6201a41a69e41c1d
Priser: Förstapris 12 000 kronor, andrapris 8 000 kronor, tredjepris 4 000 kronor och fjärdepris 2 000 kronor. Dessutom delas ett särskilt designpris på 2 000 kronor ut.

Deltagarna i riksfinalen >>>
Semifinaler kl. 10.00–12.00:
#1 Plats: Scaniasalen, Chalmers kårhus, Chalmersplatsen 1
Lag:
Edsbergsskolan, Sollentuna
Alneskolan, Örnsköldsvik
Folkungaskolan, Linköping
Åkerö skola, Leksand

#2 Plats: Palmstedtsalen, Chalmers kårhus, Chalmersplatsen 1
Lag:
Fridhemsskolan, Arvidsjaur
Eketånga Montessoriskola, Halmstad
Rålambshovsskolan, Stockholm
Ringsjöskolan, Höör

#3 Plats: Gustaf Dalénsalen, Chalmers tvärgata 5, Campus Johanneberg
Lag:
Tomtaklinskolan, Trosa
Dalängskolan, Lidköping
Hammarlunden, Hammarö
Båtsmansskolan, Mölnlycke

Vinnarna går vidare till finalen i hörsalen RunAn, där de möter varandra och det direktkvalificerade finska laget från Cronhjelmsskolan i Larsmo.

Kontaktperson på Chalmers:
Barbara Lindgren, Kommunikation och marknad, 031-772 2519, barbara.lindgren@chalmers.se

Följ riksfinalen på webben med start kl 13 >>>
http://mediasite.portal.chalmers.se/Mediasite/Play/f0ffc18815c14941ae6201a41a69e41c1d

Läs mer om Teknikåttan >>>
www.teknikattan.se

Twittra om riksfinalen med hashtaggen #T8riks

Följ de senaste uppdateringarna på Twitter >>>
twitter.com/Teknik8an