Toppstudenter från Bulgarien fick heldag på ChalmersDe bulgariska toppstudenterna Ina Nikolova och Diana Ilieva fick chansen att tillbringa en heldag på Chalmers tidigare i vår.
På programmet stod bland annat studiebesök i renrum och laboratorier, och lasershow med Sheila Galt.
Det är Svenska Exportrådet i Bulgariens huvudstad Sofia som varje år bjuder två av landets främsta studenter inom naturvetenskap och teknik på en resa till Göteborg och Chalmers. Tidigare var det Sveriges ambassad i Bulgarien och Svenska Institutet som hade hand om detaljerna, men från och med i år sköts de av Exportrådet.
– Syftet är att främja svensk vetenskap, kultur och företagsamhet och att uppmuntra några av landets studenter, förklarar Miglena Zheleva på Exportrådet i Sofia.

Volvo och Saab sponsrar
I år har Volvo Trucks i Bulgarien och Saab International ställt upp som sponsorföretag, och valt ut Ina Nikolova och Diana Ilieva som mottagare av detta speciella pris. De båda studenterna ville själva komma till Chalmers och högskolan satte därför ihop ett skräddarsytt program bara för dem.
26-åriga Ina Nikolova har läst maskinbyggnad som masterprogram, och är intresserad av en dubbel masterexamen, gärna på Chalmers. 23-åriga Diana Ilieva är mycket intresserad av nanoteknik, och är utbildad lokförare.

Föreläsning om hållbara transportsystem
I mars var det dags för den spännande heldagen på Chalmers. Värdar på högskolan var studenterna Emelie Widegren och Bilyana Docheva, och Barbara Lindgren från Kommunikation och marknad.
Dagen började med ett besök hos institutionerna Produkt- och produktionsutveckling och Energi och miljö, där Ina och Diana togs emot av forskarna Cecilia Berlin och Maria Grahn. Cecilia berättade om institutionens arbete, utbildningsmöjligheter och mycket annat. Maria Grahn höll även en specialföreläsning om framtidens hållbara transportsystem och energikällor.

Fick se renrummet
De bulgariska gästerna fick även träffa doktorander från Fysisk resursteori, som berättade om sin forskning och sin väg till Chalmers.
Eftermiddagen tillbringades på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, där professor Sheila Galt bland annat bjöd på en spektakulär lasershow. Biträdande professor Ulf Södervall guidade Ina och Diana i det så kallade renrummet innan det var dags att tänka på refrängen.
Sammantaget blev det en minnesvärd och innehållsrik dag på Chalmers för de båda toppstudenterna från Bulgarien. Förhoppningsvis blev de så inspirerade att de bestämmer sig för att bli chalmerister.


Foto: Emelie Widengren och Carina Schultz