Linköpingslaget tog hem segern i TeknikåttanDet var jämnt in i det sista när riksfinalen i Teknikåttan avgjordes på Chalmers den 23 maj.
Men till slut blev det laget från Folkungaskolan i Linköping som tog hem segern i den populära tekniktävlingen för åttondeklassare – med bara två poängs marginal till tvåan och trean.
13 lag gjorde upp om slutsegern. Först möttes de i tre semifinaler innan det var dags för den rafflande slutkampen mellan de tre bästa lagen plus det direktkvalificerade finska laget. Det var första gången som arrangörerna prövade att bredda tävlingen med internationella deltagare.

Ett år yngre
Vägen till riksfinalen gick annars via kvalificeringstävlingar och regionfinaler över hela landet. Det finska laget – från Cronhjelmskolan i österbottniska Larsmo – vann uttagningen i den motsvarande tävlingen Tekniksjuan, och alltså var ett år yngre än de svenska lagen.

Teknikåttan är en tävling i naturvetenskap och teknik för åttondeklassare i hela Sverige. Temat för årets tävling var ”Hälsa för kropp och själ”. På plats skulle lagen redovisa en hemuppgift med samma förutsättningar som i regionfinalerna. Hemma på sina skolor hade de byggt ett stränginstrument med fyra strängar stämda till fyra olika toner.

Festlig inramning
Semifinalerna avgjordes i olika lokaler runtom på Chalmers. Den stora finalomgången ägde rum med festlig inramning i hörsalen RunAn i Chalmers kårhus. Alliance Orchestret underhöll ute i Volvofoajén och inne i hörsalen hälsades tonåringarna från Sollentuna, Örnsköldsvik, Linköping, Leksand, Arvidsjaur, Halmstad, Stockholm, Höör, Trosa, Lidköping, Hammarö, Mölnlycke och Larsmo välkomna av Maria Knutson Wedel, vicerektor för grundutbildningen på Chalmers:
– Ni har gjort ett fantastiskt jobb som har tagit er ända hit, berömde hon.
Varken Maria Knutson Wedel eller dagens värdar Hedvig Aspenberg och Philip Wramsby – för dagen iförd sin William Chalmers-outfit – stack under stol med att högskolan naturligtvis har en välmenad baktanke med tävlingen:
– Eftersom jag är ansvarig för grundutbildningen har jag så klart en förhoppning om att få se er här igen i framtiden – som studenter, sa Maria Knutson Wedel.

Fick det att smälla, ryka och lysa
En experimentshow på temat ”Materiens magi” med godmodige chalmersprofessorn Per Lincoln väckte jubel. Professorn fick det att smälla, ryka och lysa på scenen till publikens förtjusta rop och applåder.

Gjorde entré som Chalmers grundare
Philip Wramsby gjorde entré som Chalmers grundare William Chalmers, och satte en historisk knorr på finalen:
– Här står vi nu mer än 200 år senare med över 10 000 studenter och världens genom tiderna smartaste åttondeklassare i huset, utropade den gamle chalmeristen medan han försökte få publiken att lägga orden ”kvarliggande superkargör” på minnet.
Det var lättare sagt än gjort…

Kluriga finalfrågor
Därefter var det dags för de fyra finallagen att ta plats bakom varsitt bord med skärmar emellan på scenen. Upplägget var att på klassiskt vi i femman-vis svara på ett antal kniviga frågor om allt från matematik till astronomi och elektromagnetisk strålning. En klurig fråga handlade om ifall det går att koka eller steka sig ett frukostägg på toppen av Mount Everest.

Domartrion – Åke Fäldt från Chalmers, Patrik Norqvist från Umeå universitet och Åsa Enefalk från Karlstads universitet – hade ett styvt jobb att bedöma de rätta svaren. In i det sista var det mycket jämnt. Inför den sista och avgörande frågan skiljde det bara tre poäng mellan de tre bästa lagen. Rålambshovsskolan i Stockholm ledde med två poäng före Folkungaskolan i Linköping, som dock lyckades ta den åtråvärda förstaplatsen till slut.

På Chalmers för första gången
Det var första gången som riksfinalen avgjordes på Chalmers. De flesta lagen kom till Göteborg redan dagen innan och fick chansen att tillbringa kvällen på Universeum. Näringslivsgruppen inom Göteborg & Co hade också gett ett ekonomiskt bidrag till tävlingen för att göra detta möjligt.
– Alla åkte hem glada, och besöket på Universeum var mycket uppskattat, summerar Barbara Lindgren, platsansvarig på Chalmers och den som höll i trådarna bakom riksfinalens kulisser.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Se bildspel från riksfinalen på FlickR >>>
www.flickr.com/photos/chalmersuniversityoftechnology/sets/72157633654884164/show

Resultat i Teknikåttans riksfinal, den 23 maj 2013 >>>
#1: Folkungaskolan 8S, Linköping, 28 poäng, pris: 12 000 kronor
#2: Rålambshovsskolan 8d1, Stockholm, 26 poäng, pris: 8 000 kronor
#3: Hammarlunden 8A, Hammarö, 26 poäng, pris: 4 000 kronor
#4: Cronhjelmsskolan, Larsmo, Finland, 19 poäng, pris: 2 000 kronor

Designpris för bästa konstruktion av klassuppgiften:
Hammarlunden 8A, Hammarö, pris: diplom och kluriga spel

Kontaktperson på Chalmers:
Barbara Lindgren, Kommunikation och marknad, 031-772 2519, barbara.lindgren@chalmers.se

Läs mer om Teknikåttan >>>
www.teknikattan.se


T8_2-a_pris_Ralambshovsskolan_800px