Kortinnehavare fick exklusiv smygtitt på årets formula student-bilI juli är det dags för Chalmers Formula Student-team att försvara sin världsmästartitel från 2012.

Innehavare av Chalmers MasterCard fick en exklusiv lägesrapport från chalmersteamet häromveckan – och en digital smygtitt på den nya bilen, som avtäcks officiellt den 5 juni.
– Vi är enormt taggade. Segern förra året har bara gjort oss ännu mer sporrade, säger Anita Schjøll Brede i teamet.
Formula Student brukar kallas världens största tekniktävling för ingenjörsstudenter. Här utmanas studenter från hela världen att under ett år designa, tillverka och tävla med en formelbil. Bilen bedöms i manöverförmåga, acceleration och uthållighet, och representanter från industrin prövar varje teams spetskompetens inom ingenjörs- och affärskunskap samt presentationsteknik. Bilen ska dessutom designas för att kostnadseffektivt kunna tillverkas i 1 000 exemplar.

Ingenjörsmässig tävling

Tävlingen innehåller även tre så kallade statiska moment: en kostnadsanalys, där varje komponent på bilen visas med material, processer, fästen och fixturer, ett designmoment och ett presentationsmoment.
– Det handlar inte bara om att bygga den snabbaste, lättaste eller billigaste bilen, utan du måste kunna kombinera alla de olika aspekterna. Det gör Formula Student till en väldigt ingenjörsmässig tävling, säger Anita Schjøll Brede (bilden ovan).

Dubbla framgångar
Chalmers har varit med i tävlingen sedan 2002 – varje år med en ny bil. Förra året ledde det ända fram till förstaplatsen på Silverstonebanan i Storbritannien. Och i den tyska motsvarigheten på Hockenheimring några månader senare blev det en hedrande tredjeplats.
– Den allra första bilen monterades ihop på parkeringsplatsen utanför tävlingsbanan. Den var varken testad eller provkörd, men den rullade, berättar Anita Schjøll Brede.
Hon pluggar Entrepreneurship and Business Design på Chalmers och var med i det vinnande laget förra sommaren.
2011 lyckades Chalmers få sin dittills bästa placering i tävlingen – en fjärdeplats, som gav mersmak:
– När jag kom in i 2012 års team var vi väldigt imponerade av dem, och tänkte: ”Wow, de kom fyra, de är så bra, hur ska vi kunna toppa det?”. Att vinna Formula Student är ett av de största ögonblicken i hela mitt liv, säger Anita.

Segern motiverar till nya stordåd
Teamet laddar nu för att försvara förstaplatsen från 2012. Den 3 juli avgörs årets upplaga av Formula Student på Silverstonebanan.
– Det är klart att segern sätter press på oss, men jag skulle snarare säga att den motiverar oss till att bli ännu bättre. Vi tror att vi kan bli världsmästare igen, säger Mikael Sedlacek som ingår i årets team och pluggar på masterprogrammet Industrial Design and Engineering.
Han berättade även om förutsättningarna:
– Tack vare förra årets succé sökte fler studenter än nånsin till kursen, 100 personer. Vi har teammedlemmar som kommit från USA enbart för att gå kursen och enbart för att Chalmers vann! I år har vi som mål att få 900 poäng totalt, jämfört med vinnarlagets 851 poäng, förklarade han, och visade en datorrenderad bild på årets modell.
– Vi vet att den har potential att vinna. Det är ett mycket ambitiöst mål som vi alltid bär med oss, säger Mikael Sedlacek.
Han avslöjade även att årets bil blir lättare än förra årets – 194 kilo jämfört med vinnarbilens 237 kilo.
– Varje förändring vi gör måste innebära en förbättring jämfört med vinnarbilen.

Uppmärksammades i GP
I en stort uppslagen artikel i Göteborgs-Postens motorbilaga den 24 maj berättar projektets pr-ansvariga Maria Ludvigsson (t v på bilden ovan), till vardags student på masterprogrammet Production, om förberedelserna inför årets tävling:
– Vi arbetar på en hög nivå och nära fordonsindustrin. Volvo är intresserade av vad vi gör. Vi konstruerar och bygger ju en bil på bara tio månader, något som tar åratal för bilbranschen. Vi bygger en elbil också och nästa år ska vi gå över till el helt och hållet, säger hon till GP.
Elbilen är ny för i år, men kommer inte att hinna bli helt klar. Men man har ett team som enbart jobbat med att utveckla elbilen, och ett team som utvecklat uppföljaren till förra årets vinnarbil.

Elbilens drivlina visas upp
Under avtäckningen på Chalmers den 5 juni kommer årets formelbil att avslöjas, och dessutom drivlinan (powertrain) till den kommande elektriska bilen. Jonathan Rice, projektledare, förklarar:
– Vi prioriterade tillverkningen av bilen med förbränningsmotor före den elektriska bilen. Den elektriska drivlinan och bilen den kommer att monteras in i kräver en extra hög uppmärksamhet på detaljer med tanke på kostnads- och säkerhetsskäl. Därför var det inte värt att stressa fram en färdig bil i tid, säger Jonathan Rice.

Fick provsitta vinnarbilen
Chalmers MasterCard-innehavarna fick häromveckan även chansen att följa med in i bilverkstaden på institutionen för tillämpad mekanik, in till själva hjärtat av Chalmers engagemang i Formula Student. Här tar årets bil form, men den fick man inte se annat än på bild. Däremot gick det utmärkt att både se och provsitta 2012 års vinnarbil, något som många gärna ville göra.
Det kunde också besökarna på Vetenskapsfestivalen göra när Formula Student-teamet visade upp vinnarbilen i Nordstan i slutet av april.

Text och foto: Michael Nystås. Det är 2012 års bil som syns på bilderna.
Bilder från Nordstan: Eric Olsson

Information:
Välkommen på avtäckning av Chalmers Formula Student-bil 2013
Var? Volvofoajén, Chalmers kårhus, Chalmersplatsen 1, Göteborg
När? Onsdag 5 juni 2013 med start kl 14.15. Avtäckningen sker ca kl 15.

Kontaktinformation:
Maria Ludvigsson, pr-ansvarig, lumaria@student.chalmers.se

Läs mer:

Officiell hemsida för Chalmers Formula Student >>>
www.chalmersformulastudent.se

GP:s artikel ”Racing på skolschemat” >>>
www.gp.se/motor/1.1686327-racing-pa-skolschemat

De tog hem Formula Student på Silverstone >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Vann-Formula-student-pa-Silverstone.aspx

Chalmers på tredje plats i Formula Student Tyskland >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Chalmers-pa-tredje-plats-i-Formula-Student-Tyskland.aspx


2 comments

  1. Pingback: Chalmers Formula Student » CFS articles published in GP and for Chalmers
  2. Pingback: Ett bra år för Chalmeristbloggen | Chalmeristbloggen