Spännande final i uppsatstävling för teknologerNio bidrag hade gått vidare till finalen, men bara tre kunde övertyga juryn och ta emot priset på 20 000 kr när dagen var slut.
Till sist stod det dock klart att de vinnande bidragen i CTK Bachelor’s Challenge 2013 blev ”Rent vatten – utan arsenik”, ”Broddplattan – produktutveckling för häst och ryttare” samt ”Glycerol – framtidens startmaterial för organiska syntes”.
– Det känns otroligt kul att vinna, framför allt för att juryn också tror på vår idé lika mycket som vi i gruppen gör, säger Anna Mannheimer som hörde till dagens glada vinnare.
Ett stort antal åskådare hade samlats i hörsalen RunAn i Chalmers kårhus för att se på när nio grupper skulle framföra sina presentationer för juryn. Temat för tävlingen var nyttiggörande av akademiska resultat och bland finalisterna fanns projekt inom allt från behandling av hjärntumörer hos barn till innovativa styrreglage och nya biobränslen.
Genom sitt deltagande i CTK Bachelor’s Challenge var de tävlande studenterna tvungna att fundera kring hur deras arbete kunde få ett praktiskt användningsområde och skapa nytta i framtidens samhälle. Något som ställde höga krav på analysförmåga och kommersiell förståelse.

Juryn som bestod av flera högt uppsatta representanter från näringsliv och akademi hade svårigheter ändå in i slutet med att komma överens om vilka tre bidrag som skulle vinna. Vid dagens slut stod det dock klart att de tre bidragen ”Rent vatten – utan arsenik”, ”Broddplattan – produktutveckling för häst och ryttare” samt ”Glycerol – framtidens startmaterial för organiska syntes” skulle få ta emot en prischeck på 20000 kr.

Anna Mannheimer, en av vinnarna i gruppen ”Rent Vatten – utan arsenik”, som tog emot gruppens prischeck var mycket nöjd med gruppens insats.
– Det känns otroligt kul att vinna, framför allt för att juryn också tror på vår idé lika mycket som vi i gruppen gör. Det känns också kul att få uppskattning för det arbete vi gjort och att det finns en stor potential för vårt material att utformas som en produkt och ta sig till marknaden. Det finns ett enormt behov av dricksvatten utan arsenik, och det är vårt långsiktiga mål att ta tag i den frågan, säger Anna.

Finalen avslutades med middag och festligheter för finalister, jury samt speciellt inbjudna representanter från akademi och näringsliv.
– Då jag brinner för frågor runt entreprenörskap och innovation är det en ära för mig att sitta med i juryn. Tävlingen är ett bra initiativ som säkerligen långsiktigt gynnar hela Göteborg, säger Caroline Krensler, jurymedlem och vice vd för bolaget Vinngroup AB, och utnämnd till årets entreprenör 2013 av tidskriften Veckans Affärer.

Nu väntar summering och utvärdering av tävlingen för arrangörerna Chalmers Teknologkonsulter som kommer utveckla konceptet ännu mer inför nästa års upplaga som genomförs under våren 2014.

Foto: Anton Dahlström

Fakta om tävlingen >>>
CTK Bachelor’s Challenge instiftades våren 2012 av Chalmers Teknologkonsulter AB. Tävlingen genomförs nu för andra året och riktar sig mot studenter som läser årskurs 3 på Chalmers civil- och högskoleingenjörsutbildningar och genomför sitt kandidatarbete under våren.
De tävlande grupperna kan delta i tre olika kategorier: Advancing Technology & Improving Processes, Innovation & Entrepreneurship samt Green Initiative & Sustainable Development och tävlingen pågår under hela våren med olika delmoment innan den slutgiltiga finalen.

Kontaktperson: Carl Törneman, VD Chalmers Teknologkonsulter AB, carl.torneman@ctk.se, 0704135052