Naima Callenberg får OJ-priset 2013


oj-priset_2013_naima_a_800px
Chalmeristen Naima Callenberg får arkitektstudenternas kulturpris OJ-priset, som nu delas ut för andra året.

Hon tog emot utmärkelsen vid en enkel ceremoni i ljusgården på institutionen för arkitektur på Chalmers tidigare i sommar.
Priset innebär att hennes underfundiga och humoristiska teckningar ges ut i bokform nästa år.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Naima Callenberg.
oj-priset_2013_peter_naima_800px
OJ = Om jag bara kunde få det tryckt
OJ-priset finansieras gemensamt av programmen Arkitektur och Arkitektur och teknik på Chalmers.
– OJ står för ”Om jag bara kunde få det tryckt”. Med priset vill vi hjälpa någon som skriver eller tecknar väldigt bra genom att trycka upp en liten bokupplaga som uppmuntran, förklarar Peter Christensson, tekniklektor på Institutionen för arkitektur, och en av initiativtagarna till priset.
Det prisbelönta arbetet kan vara allt från en diktsamling eller skissbok, till ett konstnärligt orienterad examensarbete.
– Vi vill också att priset ska fungera som en uppmuntran för alla våra studenter att uttrycka sig i text och bild, säger Peter Christensson.
oj-priset_2013_800px
”Överrumplande, underfundiga, ibland hårresande”
Naima Callenberg använder flera olika tekniker när hon skapar sina prisbelönta teckningar.
– Dels är det gubbar som jag gör väldigt snabbt, det är ett streck och sen är det klart. Sen gör jag mer mönster, men allting är svartvitt och tecknat med penna. Det är väldigt enkla grejer, men ganska viktiga i sitt uttryck, säger hon.
”Naimas teckningar är överrumplande, underfundiga, ibland hårresande, ofta djupt rörande, och vi hoppas att OJ-priset ska uppmuntra till fortsatt ‘klottrande'” skriver juryn i sin motivering.

Naimas bok utkommer 2014
OJ-priset innebär att Naima Callenbergs teckningar utkommer i bokform i början av 2014:
– I sommar sitter jag och filar på hur boken ska se ut och vilka bilder som ska vara med i den, berättar hon.
Har du gett ut nånting tidigare?
– Nej, ingenting, aldrig någonsin. Jag har varit med i en utställning men inget annat. Det här är väldigt nytt och roligt, säger Naima.

Första pristagarens diktsamling ute nu
OJ-priset delades ut för första gången 2012, och gick då till arkitektstudenten och poeten Lillemor Boschek. Samma dag som Naima Callenberg tog emot sitt pris levererades Lillemor Boscheks debutdiktsamling ”Allt är inuti” från tryckeriet. Lillemors bok kan köpas direkt från henne på lillemor.boschek[at]gmail.com.

Foto: Michael Nystås