Halo lockar tusentals besökare varje dag20 lag tävlar just nu i att bygga hus som drivs av energi från solen i den internationella studenttävlingen Solar Decathlon China.
Team Sweden från Chalmers ställer ut sitt studentboende Halo och har under de första dagarnas utställning fått en fantastisk respons.
– Det har varit helt galet de senaste dagarna efter att utställningen öppnade för allmänheten. Halo lockar med sitt unika utseende väldigt mycket besökare och vår kö ringlar ofta dubbelt så lång som hos många av de andra husen. En besökare berättade för mig i söndags att de väntat tre timmar på att få komma in och enligt min uppskattning kan vi i slutet av dagen ha visat Halo för över 3 000 personer, bara den dagen, berättar Josua Smedberg, arkitektstudent i Team Sweden.

Byggandet gick enligt plan
Det svenska laget har under våren byggt studenthuset i moduler hemma i Göteborg och skickade det sedan i containrar till Datong, Kina. Under de senaste tre veckorna har studenter, lärare och några hantverkare varit på plats för att snabbt sätta ihop huset och göra det redo för utställning och tävling.
Byggandet gick helt enligt plan och Halo var först ut att klara alla inspektioner. Björn Gross, arkitekt och lärare på Chalmers, är mycket nöjd med lagets insats hittills och tror att laget har stor potential:
– Vi är ett av få lag som lyckats ta bygget hela vägen till en bra finish. Dessutom har vi redan märkt resultat av vår utstickande exteriör och skandinaviska interiör, det är många som kommenterar och nästan allt är positivt. Många andra lag har ganska vanliga hus med solceller på taket. Jag tror att vår integration av cellerna är något som kommer imponera även på juryn. Vi har riktigt fina chanser att vinna hela tävlingen, säger Björn Gross.

Dagliga tester och jurybedömningar
Halo kommer fram till den 10 augusti att utsättas för tester och jurybedömningar dagligen. Den 11 augusti är det dags för den slutliga prisceremonin. Till dess gäller det för det omkring 30 man starka laget från Chalmers att fortsätta arbeta hårt för att få huset att prestera så bra som möjligt, samtidigt som man guidar en stor och nyfiken publik.

Följ Team Swedens blogg
Följ lagets framsteg hittills och för de kommande dagarna på deras blogg på halosweden.com/blog.

Text: Halo Team Sweden
Foto: Staffan Sjöberg och Josua Smedberg

Kontakt:
Josua Smedberg
Projektkoordinator, Team Sweden
josua@halosweden.com
Kan även nås för intervju via skype. Kontakta först via mail.

Bildtexter uppifrån och ner:
1. Ett glatt Team Sweden framför Halo dagen efter att det färdigställts. Halo var den första byggnaden på utställningen att klara alla säkerhetsinspektioner! Foto: Josua Smedberg
2. Halo i kvällsljuset under en av de sista dagarna i byggperioden, efter ett av många kraftiga åskoväder. Bilden är tagen från norrsidan/baksidan. Foto: Josua Smedberg
3. Halo tillsammans med sina grannar från Australien (framför) och USA/Kina (bakom) och de långa, ringlande köerna utanför under söndagens visningar för allmänheten. Under dagen guidades uppskattningsvis 3 000 personer genom Halo. Foto: Staffan Sjöberg

Läs mer och följ utvecklingen på Halos hemsida och blogg >>>
www.halosweden.com

Häng med på en rundtur inne i Halo

Se film från byggplatsen i Göteborg

Läs tidigare nyheter om Solar Decathlon >>>

Nu startar Solar Decathlon i Kina >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/kina-nu-kommer-vi.aspx

Solar Deacthlon-huset tar form på Chalmers
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Solar-Decathlon-huset-tar-form-pa-Chalmers.aspx

Runda hus är smartare
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Runda-hus-smartare.aspx

Halo Sweden i sociala medier >>>
www.facebook.com/halosweden
vimeo.com/user10974378
www.flickr.com/photos/halosweden
www.youtube.com/user/HaloTeamSweden2013
twitter.com/HaloTeamSweden