Stora teleskopet och stora perspektiv på Onsala stjärnträffDen 28 september samlas rymdentusiaster vid Onsala rymdobservatorium i norra Halland för Onsala stjärnträff, en del av årets Astronomins dag och natt.  
Deltagarna kommer att få prova på radioteleskop, ta del av den senaste forskningen om universum med bland andra astronomerna Gösta Gahm och Kirsten Kraiberg Knudsen, och umgås med varandra under en stjärnklar himmel.  
Missa inte chansen!
Sista anmälningsdag för årets Onsala stjärnträff är den 24 augusti.

Onsala stjärnträff ger ett tillfälle för rymdentusiaster som ännu inte tagit steget ut att träffa likasinnade på en mörk och speciell plats: Onsala rymdobservatorium. Den 28 september går Onsala stjärnträff av stapeln för andra gången. Då är det också Astronomins dag och natt i hela Sverige.

Vid stjärnklart väder blir det stjärnskådning under Vintergatans sken. Men oavsett vädret kommer deltagarna att kunna göra observationer med observatoriets radioteleskop.
– På stjärnträffen kommer deltagarna att observera med Onsalas del av världens just nu största teleskop, LOFAR. Det blir riktigt spännande, säger Mitra Hajigholi, doktorand i astronomi vid Chalmers.

Anmälningar till stjärnträffen görs på webben, se nedan för rätt adress.
– Vi har begränsat med platser, men om du är fascinerad av rymden vill vi verkligen att du ska anmäla dig! säger Per Bjerkeli, koordinator för Onsala stjärnträff.

Gästerna på Onsala stjärnträff

GÖSTA GAHM (t v) är fascinerad av hur stjärnor och planeter bildas. Han har en lång karriär av forskning bakom sig och är aktuell med upptäckten – gjord med Onsalas 20-metersteleskop – av små mörka moln i rymden som kan bilda fritt flytande planeter. Nyligen kom han också med boken Jord Luft Vatten Eld som han skrivit ihop med Lars Kristofersson.

KIRSTEN KRAIBERG KNUDSEN (t h) älskar galaxer. Med hjälp av bland annat superteleskopet ALMA forskar hon om hur galaxer förändras under universums livstid. 2012 blev hon utsedd till Wallenberg Academy Fellow som en av Sveriges allra mest lovande unga forskare.

anna_davour_300pxANNA DAVOUR (t v) är vetenskapsjournalist och science fiction-expert. Hon är också utbildad fysiker som kan allt om universums mest mystiska beståndsdel: den mörka materian. Anna har även jobbat på Sveriges Radio och som reporter på tidskriften Populär Astronomi.

MARIE SCHALE är en kändis för rymdfans som håller till på Twitter: där förmedlar hon rymdfakta varje dag under namnet @rymdtweets. På Onsala stjärnträff ska hon presentera det nyaste sättet för rymdintresserade att engagera sig i kosmos: medborgarforskning på nätet på sajter som Galaxy Zoo och Planet Hunters.

Foto >>>
Porträttbilder: Onsala rymdobservatorium, Robert Cumming och privat
Bilder från Onsala stjärnträff 2012: Klara Räftegård, P. McEvoy, L. Sandberg, J. Dresch, P.-M. Hedén, I. Schale och C. Fransson

Mer information och anmälan >>>
www.chalmers.se/rss/oso-sv/popularvetenskap/adon/onsala_stjarntraff_2013

För mer information, kontakta:
Per Bjerkeli, astronom, Onsala rymdobservatorium vid Chalmers, 031-772 55 00, per.bjerkeli@chalmers.se
Robert Cumming, astronom och informatör, Onsala rymdobservatorium vid Chalmers, 031-772 5500, 070-493 31 14, robert.cumming@chalmers.se