Premiär för ny elbil i Helsingfors


e29_a_800px
Chalmers Formula Student-team gästade Baltic Open i Helsingfors häromveckan.
Där begick den nyutvecklade eldrivna bilen premiär i tävlingssammanhang – och förra årets vinnarbil CFS12 gjorde comeback.
– Vi är mycket nöjda och glada med att elbilen lyckades ta poäng i alla event, summerar projektledaren Marcus Lindner efter hemkomsten.
Tioårsjubilerande Baltic Open är ett inofficiellt formula student-event, som arrangeras i olika europeiska städer varje år, senast i tyska Darmstadt. 2011 avgjordes tävlingen i Karlstad. Tävlingarna i Helsingfors pågick den 8-11 augusti.
I år deltog 16 lag och sammanlagt 27 fordon. Chalmers tävlade för första gången med sin nyutvecklade eldrivna bil.
Och 2012 års vinnarbil gjorde efterlängtad comeback i tävlingssammanhang.
De andra svenska lagen kom från Karlstads universitet, Kungliga Tekniska högskolan och Linköpings universitet.

Tog poäng i samtliga delmoment
I Baltic Open tävlar man bland annat i acceleration, superslalom och uthållighet. Chalmersstudenternas elbil lyckades ta poäng i samtliga delmoment och slutade på en artonde plats.
Marcus Lindner är nöjd med elbilspremiären:
– Elbilsteamet är en integrerad del i förbränningsteamet men är bara fem medlemmar. Att de överhuvudtaget har fått ihop en bil samtidigt som de har hjälpt till i tillverkningen av förbränningsbilen är anmärkningsvärt. Att bilen sedan, med minimal testning, lyckas genomföra en tävling är ett mycket bra resultat, säger Marcus Lindner.
Han fortsätter:
– Det finns mycket kvar att hämta när det kommer till inställningar och finjustering i både motor och chassi och vi hoppas vi kommer kunna fortsätta att använda elbilen som en rullande experimentplattform.

Comeback för vinnarbilen
2012 års vinnarbil, CFS12, lyckades bättre resultatmässigt med flera höga placeringar – i momentet autocross CCW vann  Chalmers, i uthållighetsmomentet kom man tvåa och i momentet autocross CW blev det en fjärde plats. Teamet kunde också räkna hem två förarpriser.
Totalt kom CFS12 sjua i Baltic Open, trots att man tvingades avstå från två delmoment.
– CFS12 gjorde ett bra resultat och vann ett av sprinteventen samt belönades för bästa förare och jämnast körning. Dock var en framskjuten placering omöjlig då ett motorproblem i början av tävlingen gjorde att vi fick stå över två event, säger Marcus Lindner.
Totalsegrare i Baltic Open blev Team Tallinn från Tallinn University of Technology. Chalmers blev det bästa av de deltagande svenska lagen.

Text: Michael Nystås
Foto: Kimmo Hirvonen, Pietari Eronen, John-Robert Yrjölä, Baltic Open

Läs mer om Baltic Open >>>
baltic-open.eu


Glada vinnare i delmomentet Jämnast körning (consistency).

Chalmers elbil hack i häl på nr 21.

Elbilen från Chalmers. Stilstudie.Vinnarbilen från 2012 gjorde comeback.

Vinnarbilen i depå med andra deltagare.


Bästa förarna kom från Chalmers.

One comment