Arne Sjögrens pris till Samuel Lara-AvilaChalmersforskaren Samuel Lara-Avila hedras med Arne Sjögrens pris, som delats ut för första gången.
Priset på 30 000 kronor går till den mest nyskapande avhandlingen inom nanovetenskap, och infördes till minne av chalmeristen Arne Sjögren (F68).
Vid sin bortgång 2012 testamenterade han 370 000 kronor till Chalmers, pengar som nu legat till grund för det nya priset i hans namn.
– Det är en ära att få priset och jag känner mig mycket hedrad. Det är väldigt stimulerande att veta att andra tycker att ens forskning är den mest innovativa 2012, säger Samuel Lara-Avila.
Chalmers förste mottagare av Arne Sjögrens pris blev först överraskad när han fick den positiva nyheten:
– Jag kände inte till priset innan och visste inte ens att jag hade nominerats. Sen blev jag väldigt glad och lycklig över att få forska inom ett så hett ämne som grafen, säger Samuel Lara-Avila.
Han tog emot utmärkelsen vid en ceremoni i samband med styrkeområde nanos konferens på Carlstens fästning på Marstrand i juni. Där var Samuel Lara-Avila också en av de inbjudna talarna.
– Jag hade förmånen att få presentera min avhandling och dela talarstol med ansedda forskare från hela världen, berättar han.


Kom till Chalmers 2006
Han kommer från Mexico där han utbildade sig till mekatronikingenjör. Samuel tog sin examen 2005 och tillbringade därefter ett år som erasmusstudent i nanoteknologi vid KU Leuven i Belgien. Han kom till Chalmers 2006 för att gå masterprogrammets andra år, och knöts till avdelningen för tillämpad kvantfysik vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, där han fortfarande är verksam.
På fritiden tycker Samuel om att sparka fotboll.

Belönas för sin avhandling
Nu får han Arne Sjögrens pris för sin doktorsavhandling ”Magnetotransport characterization of epitaxial graphene on SiC”.
– Den handlar om att producera och identifiera ett tvådimensionellt material – grafen – på ytan av ett tredimensionellt material, kiselkarbid, förklarar Samuel och berättar att hans forskning har kopplingar till Andre Geim och Konstantin Novoselov som fick Nobelpriset i fysik 2010 för sin upptäckt av grafen.
– Grafen är bara ett atom-lager tjockt och ofta benämnt som det tunnaste och starkaste material som finns på jorden.

Fortsätter på Chalmers
Samuel Lara-Avila fortsätter som forskarassistent inom forskargruppen på MC2. Nyligen fick han också en vetenskaplig artikel skriven tillsammans med hans handledare Sergey Kubatkin, biträdande professor i kvantkomponentfysik på Chalmers, publicerad i den högrankade tidskriften Nano Letters.
– Förutom grafen tittar vi också i lågdimensionella system efter nya material, nya tillämpningar och i slutändan nya fysikaliska fenomen, säger Samuel.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell, Michael Simoen och Hans Block

Om Arne Sjögrens pris >>>
I sitt testamente valde chalmeristen Arne Sjögren (F68) att donera 370 000 kronor till nanoforskarna på Chalmers.
– Vi är mycket tacksamma för donationen och över möjligheten att förvalta den till gagn för forskningsområdet, säger professor Anders Palmqvist, co-director för styrkeområde Nanovetenskap och nanoteknologi.
Arne Sjögrens pris går till den mest nyskapande nanorelaterade doktorsavhandlingen från det gångna året. Utmärkelsen delas ut för första gången 2013.
– Arnes generositet är mycket värdefull i vår strävan att stärka Chalmers forskning på området, säger Anders Palmqvist.

Läs mer om Samuel Lara-Avilas avhandling >>>
publications.lib.chalmers.se/publication/157226-magnetotransport-characterization-of-epitaxial-graphene-on-sic

Läs mer om Arne Sjögren och hans testamente >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/03/20/arne-testamenterade-370-000-till-chalmers