Chalmerister i unikt konstsamarbete med Frieder WeissI helgen är det vernissage för ett spännande konstsamarbete mellan fysikstudenter på Chalmers och den internationellt erkände konstnären Frieder Weiss.
Han kallar sig själv konstingenjör, och är en av världens främsta utvecklare av ”konstnärlig mjukvara” för digital teknik.
Den tyske konstnären Frieder Weiss är känd för sina samarbeten med popdrottningar som Lady Gaga och Kylie Minogue, och med grupper och institutioner som Chunky Moves, Sydney Opera House och London Royal Ballet.
I musikvideon till Kylie Minogues hitsingel ”Get outta my way” – som du kan se här nedan – låg Frieder Weiss bakom de digitala projektionerna.

Den 31 augusti presenteras hans första konstinstallation i Sverige, TecArt, i Sibas gamla lokaler vid Götaplatsen. Här möts konst och teknik i ett spännande samarbete mellan Frieder Weiss, institutionen för teknisk fysik på Chalmers och produktionsbolaget Creativity Unlimited i Göteborg.
Tillsammans har de olika aktörerna med utgångspunkt i Frieder Weiss tekniska lösningar och konstnärliga visioner, utvecklat en både manipulativ och suggestiv installation där publiken ställs inför moraliska situationer som också gör dem delaktiga.
Forskare och teknologer vid flera institutioner på Chalmers har deltagit i projektet. De har bearbetat och delvis vidareutvecklat mjukvaran, och tillfört egna idéer och lösningar som har påverkat både det tekniska och konstnärliga utförandet.
Resultatet har blivit en mäktig interaktiv installation med ljud, ljus, dans, musik och projektioner där publiken är både deltagare och betraktare.

Vernissage >>>
Lördag 31/8 kl 17-20.30
Götaplatsen 9 (gamla SIBA/Biografen Göta)

Se videoklipp och läs mer om projektet och TecArt >>>
www.creativityunlimited.se

Läs mer om Frieder Weiss >>>
www.frieder-weiss.de

Se intervju med Frieder Weiss >>>

One comment

  1. Pingback: Teknologerna som skapar konst med Frieder Weiss | Chalmeristbloggen