Start för nya skoltävlingen KemikampenDe prisbelönta filmerna från storsatsningen Kemikalendern ligger till grund för den nya nationella skoltävlingen Kemikampen, som drog igång i går, med Chalmers som en av huvudsponsorerna.
Var med och tävla online om fina priser – bland annat en skolresa till Göteborg med övernattning på Universeum bland hajar och rockor.
Eller ett besök på spännande Molekylverkstan i Stenungsund.
Under tolv veckor i höst får deltagarna lära sig mer om hur kemi påverkar vår vardag.
Varje deltävling går ut på att titta på en film, och under filmens gång svara på quizfrågor. Filmerna är cirka fem minuter långa, och varje måndag publiceras en ny film.
Syftet med tävlingen är att visa att kemi är något som finns överallt – inte bara i provrör!
flyer-kemikampen_800px
Kemikampen är öppen för alla, men riktar sig i första hand till skolelever i årskurserna 6-9. Klassen kan tävla om en skolresa till Göteborg, med en exklusiv övernattning på Universeum, bland hajar och rockor, samt på Molekylverkstan i Stenungsund.

Filmer med olika teman
Filmerna har olika teman. I premiärfilmen handlar det om hur kläder hänger ihop med kemi. Längre fram kommer teman om vatten, färg, papper och mat för att nämna några exempel. För att kunna svara på frågorna måste du vara registrerad och inloggad, men det gör du enkelt via Facebook.
Här ovan kan du se veckans film utan frågor för att få en känsla av vad det handlar om innan du bestämmer dig för att vara med.

Alla kan vara med
Det är fritt fram att engagera föräldrar, syskon, mostrar, fastrar eller kusiner – ja, alla människor – att hjälpa till att samla poäng till klassen. Ju fler som deltar, desto större chans att lyckas knipa förstaplatsen!
Det innebär alltså att även du som trogen bloggläsare kan anmäla dig och delta för den klass där någon du känner går.
Dessutom tävlar alla deltagare individuellt. I var och en av de tolv deltävlingarna delas det ut fina priser, kopplade till veckans tema. Den deltagare som får högst poäng när alla deltävlingar summeras vinner en resecheck på 50 000 kr!

Det går bra att hoppa in i tävlingen när som helst! Man kan också gå tillbaka och tävla i de deltävlingar som redan avgjorts, även om man då inte har chans att vinna just den veckans individuella pris.
Poängen räknas ändå in i totalen, både individuellt och för klassens del.
Kemikampen arrangeras av Chalmers, Göteborgs universitet, Universeum, Molecular Frontiers och Untamed Science – samma gäng som gjorde den prisbelönta Kemikalendern under Kemins år 2011.

Text: Per Thorén och Michael Nystås

Läs mer och tävla >>>
www.kemikampen.se

Följ Kemikampen på Facebook >>>
www.facebook.com/kemikampen

Ladda ner kampanjmaterial >>>
kemikampen.se/content/flyer-kemikampen.pdf
kemikampen.se/content/affisch-kemikampen.pdf

One comment

  1. Pingback: Succétävlingen Kemikampen lockar tusentals skolbarn | Chalmeristbloggen