Teknologerna som skapar konst med Frieder WeissDen tyske konstnären och konstingenjören Frieder Weiss är aktuell just nu med en utställning i Göteborg.
Förra helgen presenterades hans första konstinstallation i Sverige, TecArt – ett samarbete mellan Frieder Weiss, institutionen för teknisk fysik på Chalmers och produktionsbolaget Creativity Unlimited i Göteborg.
Tre av centralgestalterna är chalmeristerna Staffan Ankardahl, Alexander Laas och Emilia Ingemarsdotter (bilden nedan), som alla var med på vernissagen och förbereder en egen uppvisning senare i september.
De har bearbetat och delvis vidareutvecklat mjukvaran, och tillfört egna idéer och lösningar som har påverkat både det tekniska och konstnärliga utförandet. Resultatet har blivit en mäktig interaktiv installation med ljud, ljus, dans, musik och projektioner där publiken är både deltagare och betraktare.

Magnus Karlsteen är docent i nukleär teknik på Chalmers och ansvarig för omvärldskontakter på institutionen för teknisk fysik. Han har samordnat projektet från högskolans sida:
– Nästa steg är att Frieder Weiss kommer tillbaks om ungefär en vecka och håller en workshop ett par dagar för dessa tre och andra intresserade teknologer om hans programvara Calypso, den som skapar allt det vi såg och hörde under dansuppträdandet. Sedan kommer de tre skapa en helt egen show som sedan presenteras på samma sätt den 21/9, med dans och allt, berättar Magnus Karlsteen.
Filmen överst i inlägget är från vernissagen i lördags.

Foto: Anita Fors

Öppettider
Creativity Unlimited, Götaplatsen 9 (gamla SIBA/Biografen Göta), Göteborg
Tisdag-torsdag, fredag 11-17
Onsdag 11-20
Lördag, söndag 12-16

Läs tidigare blogginlägg om konstprojektet >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/08/30/chalmerister-i-unikt-konstsamarbete-med-frieder-weiss

Läs mer om Creativity Unlimited >>>
www.creativityunlimited.se