Heldag om värderingar och drivkrafter på ChalmersEn upplevelsebaserad heldag kring värderingar för studenter, alumner och yrkesverksamma.
Den 5 oktober är det dags för World Values Day på Chalmers.
– Jag blev väldigt glad när jag hörde talas om World Values Day. Vi har hoppats på ett initiativ som växer av egen kraft, genom studenternas engagemang, säger Chalmers rektor och koncernchef Karin Markides i informationsfilmen du kan se här ovan.
Chalmeristbloggen ställde några frågor till Amanda Stehn i projektgruppen.

Vad är World Values Day?
– Kort och gott: en upplevelsebaserad heldag kring värderingar för studenter, alumni och yrkesverksamma. Vi tycker att det är alldeles för lite fokus på mjuka värden på Sveriges universitet och vill hjälpa studenter att stanna upp och reflektera över varför man gör det man gör. Vi hoppas att det leder från stress och ångest till en större grad av trygghet och medvetenhet inom såväl utbldning och privatliv som i framtida karriär, säger Amanda Stehn, som de senaste åren engagerat sig stark i Chalmers Studentkår. 2011 satsade hon ett år i kårledningen, som utbildningsenhetens ordförande.

Vilka vänder sig dagen till?
– Vi riktar oss till både studenter och yrkesverksamma som är intresserade av värderingsfrågor och ledarskap. Vi kallar det ett möte mellan dagens och framtidens ledare. Från näringslivet kan du ha arbetat med värdebaserat ledarskap, vara intresserad av att lära dig mer om dig själv eller bara vara nyfiken på hur dina framtida medarbetare tänker. Om du känner dig tilltalad -tveka inte. Anmälan stänger nu på lördag, den 28 september.

Vilken är din egen roll i arrangemanget?
– Jag har varit med i projektgruppen för World Values Day i Göteborg som har arbetat med detta under hela våren och mer intensivt i början av hösten.

Hur många är ni i projektgruppen?
– I kärngruppen har vi varit Per Bergström, Triinu Helena Laks, Jonas Otterheim, Christoffer Kjernald och Fabian Östman och jag, totalt sex personer. Vi kommer från olika program på Chalmers, har alla ledarskapserfarenhet från ideell sektor eller näringsliv och upplevt att behovet av den här typen av initiativ är stort. Nu i höst har vi fått förstärkning av bland annat Pontus Johansson och Sebastian Ahlström som hjälper oss med marknadsföring.

Hur länge har ni jobbat med förberedelserna?
– Rörelsen drogs igång av organisationen Selfleaders och en grupp engagerade studenter på KTH under 2012. I kärngruppen på Chalmers har vi arbetat sedan januari. Initialt handlade det mer om strategiskt arbete och att sätta ramarna för projektet. Vi har redan kontakter med studenter från andra delar av världen som vill ta initiativet till sina universitet, förhoppningarna är att det ska sprida sig för att till slut landa i en dag, World Values Day, som återkommer årligen.

Nämn några höjdpunkter under World Values Day?
– Jag ser mycket fram emot att lyssna till vår Keynote Speaker, Martin Björgell, som är privatmarknadschef på Handelsbanken samt ordförande i scouterna och kommer berätta om sin personliga resa. En annan höjdpunkt är ett test från ValuesOnline som alla deltagare kommer att få göra innan dagen. Det är en jättebra utgångspunkt för fortsatta samtal och reflektioner. Men mest spännande blir nog ändå att se hur studenter som aldrig stött på det här tidigare får ner sina värderingar på papper och kan börja prata och reflektera kring dem på ett helt nytt sätt!

Blir det fler tillfällen?
– Självklart blir det ett World Values Day 2014, men redan under senhösten kan man hålla utkik efter andra spännande event. World Values Day lever vidare efter den 5 oktober. Bland annat kommer vi att hålla öppna månadscoachningar där studenter och andra intresserade får chansen att kontinuerligt arbeta vidare med, och reflektera över dessa frågor. Är du intresserad av att stötta på något sätt är du mer än välkommen att höra av dig! Som alumn är dina perspektiv och erfarenheter extremt värdefulla för en student att ta del av, säger Amanda Stehn.

World Values Day är öppen för anmälningar till och med den 28 september.

Text: Michael Nystås
Foto: World Values Day

Läs mer om World Values Day och anmäl dig >>>
www.worldvaluesday.se
2 comments

  1. Pingback: Mösspåtagning i vacker höstsol | Chalmeristbloggen
  2. Pingback: Dagens och framtidens ledare pratade värderingar på Chalmers | Chalmeristbloggen