Andra raka segern för Chalmers i Forskar-grand prixEtt stapeldiagram tog hem segern i göteborgsfinalen av den lättsamma tävlingen Forskar-grand prix på Bokmässan i fredags.
Cecilia Berlin vann både publikens och juryns hjärtan med sin hemmasydda illustrerade tyllkjol.
Hon blir nu Göteborgs kandidat i riksfinalen som avgörs på Debaser Medis i Stockholm den 5 december.
– Jag är alldeles full av adrenalin. Jag räknade med att sticka ut, men förväntade mig inte att vinna, sa Cecilia Berlin bara minuterna efter att slutresultatet presenterats.

Segrade för andra året
Forskar-grand prix är tävlingen där forskarna gör upp om vem som håller det bästa populärvetenskapliga föredraget. Tävlingen arrangerades för första gången förra året, då med chalmersprofessorn Igor Zoric som vinnare.
I fredags tog Chalmers alltså hem sin andra raka seger när åtta forskare från Chalmers och Göteborgs universitet ställdes mot varandra – först i en delfinal på Universeum, sedan i final på Forskartorget inne på Bokmässan dit de fyra bästa från delfinalen gick vidare.

Fyra från Chalmers, fyra från Göteborgs universitet
Chalmers ställde upp med Cecilia Berlin, som forskar om vad demografiutvecklingen innebär för framtida svensk och europeisk tillverkningsindustri, Måns Henningson, som forskar om stort och smått inom fysiken, Carina Persson, som forskar om hur stjärnor och planeter bildas i de stora gasmolnen i vår galax, och Karl Palmås, som forskar om samhällsförändringar drivna av innovation och entreprenörskap.

Göteborgs universitet ställde upp med Helen Nilsson Sköld, som forskar om färger hos fisk och speciellt om hur och varför de växlar färg, men även hälsa hos olika djur för att förstå hur livslängd kan regleras, Mia Ericson, som forskar om alkohol och beroendesjukdomar, Palle Dahlstedt, som forskar om kreativitet och nya teknologier för improvisation och komposition, och Marie Lagerquist, som forskar om könshormonet östrogen och dess effekter på skelettet.

Jury och publik bestämde
En jury bestående av professor P-O Nilsson, dramaturgen och författaren Sisela Lindblom och journalisten Christina Lundell bedömde vetenskapligt innehåll, framförande och struktur hos deltagarna. Samtidigt röstade publiken – på Universeum med mentometerknappar och inne på Bokmässan med poängskyltar.

Gjorde succé med tyllkjol
Cecilia Berlin, Måns Henningson, Mia Ericson och juryns wildcard Helen Nilsson Sköld gick vidare till Forskartorget från Universeum. Och där gjorde Cecilia Berlin stor succé med sin sinnrika tyllkjol som kunde vecklas ut till ett fiffigt stapeldiagram vid behov.
– Jag hoppas att ni inte har nåt emot att jag spetsar tyll det lite, men jag kunde helt enkelt inte tygla mig, som hon vitsigt avslutade sin femminuterspresentation.
Juryn var såld. Sisela Lindblom berömde hennes publikkontakt och delade ut en femma i betyg. Christina Lundell tyckte att Cecilia konkretiserade forskningsområdet väldigt bra:
– Om du inte får några forskningsanslag kan du jobba som grafiker, sa Christina Lundell.
cberlin_800px
Överraskad vinnare
Det var en överraskad vinnare som tog emot applåder, diplom och blommor efteråt:
– Jag är förvånad. Att vinna var inget som jag kallt räknade med, sa Cecilia Berlin.
Nu blir hon göteborgsregionens bidrag i riksfinalen den 5 december. Inför den coachas alla deltagarna av programledaren och komikern Karin Adelsköld.
Hur kommer du att förbereda dig?
– Genom att lyssna väldigt noga på coachen. Det är bra med någon utifrån som kan förklara hur ens kommunikation kan göras bättre, sa Cecilia Berlin, som till vardags är forskarassistent på institutionen för produkt- och produktionsutveckling.

Text och foto: Michael Nystås

Gruppbilden ovan: Mia Ericson, Göteborgs universitet, Cecilia Berlin, Chalmers, Måns Henningson, Chalmers, och Helen Nilsson Sköld, Göteborgs universitet, gick vidare från delfinalen i Universeum.

Gruppbild från Forskartorget: Cecilia Berlin, Måns Henningson, Mia Ericson och Helen Nilsson Sköld intervjuas på scenen av konferenciären Dorotea Blank från Universeum.

Läs mer om Forskar-grand prix i Göteborg >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Forskar-grand-prix-2013.aspx

Läs mer om den nationella tävlingen >>>
forskargrandprix.se/forskar-grand-prix-2013

Läs tidigare inlägg i Chalmeristbloggen om Forskar-grand prix >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=forskar-grand+prix

vinnarkvartett_intervju_800px

mhenningson_dblank_800px mericson_ftorget_800px hnilssonskold_800px cberlin_forskartorget_800px-b