Mösspåtagning i vacker höstsolJohanna Svensson visste vilka strängar hon skulle spela på för att göra succé på sin första mösspåtagning som kårordförande den 1 oktober.
Under den strålande höstsolen närmade hon sig det som kan vara chalmersandans själ.
– Att bli chalmerist är att bli medborgare i ett helt nytt land. Det är så mycket mer än att bara börja plugga på ett nytt universitet. Chalmerslandet med sina traditioner, sina rättigheter och sina skyldigheter, sa Johanna Svensson.
Teknologgården badade i oktobersolens sken. Tappra chalmerister höll sektionsfanorna högt i den trots allt kylslagna lunchtimmen. Hösten hälsades välkommen i sång och musik av Chalmers Sångkör och Alliance Orchestret.
Det var en vacker dag att byta sommarens vita studentmössa mot vinterhalvårets svarta.

Tradition sedan 1878
Kårordförande Johanna Svensson tog just chalmersmössan som exempel på det speciella med att vara chalmerist:
– Det är en tradition från 1878 och ni har rätt att bära den för att ni är chalmerister. Som chalmerist har man också rätt att ta ut chalmersexamen om man inte redan gjort det. Ni har rätt att gå på pubrunda nästa gång utan att bära pubrundepass och vi kan säga att det var vi som vann det – grafenprojektet!
Och så var det det här med mösspåtagningen – unikt för Chalmers del sker den här både vår och höst:
– Vi har våra egna chalmersårstider – den vita och den svarta årstiden. Vi har just varit inne i den vita, men nu går vi in i den svarta. Den är härlig och underbar. Vi har likt tropikerna en regnperiod når det regnar i princip varje dag i Göteborg. Vi kan också skylla på kollektivtrafiken varje gång vi är sena. Alla vet att kollektivtrafik och vinter inte går ihop. Och vi behöver inte fixa med håret, det ställer sig ändå i härliga regniga frisyrer, och vi får äntligen ha en fluffig dunjacka eftersom det är tillräckligt kallt för det – eller kura ihop oss under en filt med en kopp varm choklad. Så jag skulle vilja säga att det är härligt att den svarta årstiden nu är här, sa Johanna Svensson innan hon utropade ett klassiskt chalmersleve för hösten.

Tackade för mottagningen
Först ut på podiet var dock Chalmers rektor och koncernchef Karin Markides. Hon inledde med att varmt tacka Studentkåren och Mottagningskommittén för en mycket fint genomförd mottagning av de nya chalmeristerna.
– Ni har varit fantastiska och jag har fått höra så mycket positivt om er. Jag vill att ni tar till er det och känner er stolta, sa Karin Markides.
Hon fortsatte med att konstatera att diskussionen om ingenjörens roll med människan i fokus är på tapeten, och passade på att tipsa om ett par relaterade kommande evenemang på Chalmers: World Values Day den 5 oktober och Chalmers hållbarhetsdag den 8 november.
– World Values Day har faktiskt studenterna själva tagit tag i på ett fantastiskt sätt, och lyfter fram studenters och alumners reflektioner om varför man egentligen gör sina val. Vilken roll har jag och på vilket sätt kommer jag att kunna påverka? Det blir en dag med spännande möten mellan dagens och morgondagens ledare, sa Markides.

Tipsade om hållbarhetsdagen och Nobel Week Dialogue
Den 8 november är det dags för Chalmers årliga hållbarhetsdag:
– I år har vi människan i fokus även där och erbjuder ett tillfälle att reflektera över sitt ansvar och sin förmåga att ta hänsyn till de samhällskonsekvenser som man bidrar till. Som inspiratör har vi en väldigt spännande person, journalisten Martin Schibbye, som kommer att reflektera över ingenjörens roll, sa Karin Markides.
Hon lyfte också fram Nobel Week Dialogue som äger rum i Göteborg den 9 december. Då kommer flera nobelpristagare till stan för att diskutera på temat ”Exploring the Future of Energy”:’
– Det handlar om energilandskapets utveckling nu och i framtiden. Vad gör ingenjörerna och vilka vägval har ni som ska vara framtidens ledare och välja väg för hela mänskligheten ide här frågorna?

Text: Michael Nystås
Foto: Niklas Lennerstad, Mikael Miettinen, Mattias Alm, Oscar Eliasson, CFFC.se

Se fler av CFFC:s bilder från mösspåtagningen >>>
cffc.se/bilder/2013/mosspatagning

Läs tidigare inlägg om mösspåtagningen >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=m%C3%B6ssp%C3%A5tagningen

Läs mer om World Values Day >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/09/26/heldag-om-varderingar-och-drivkrafter-pa-chalmers

Läs mer om Chalmers hållbarhetsdag >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/miljo-och-hallbar-utveckling/chalmers-day-for-a-sustainable-future

Läs mer om Nobel Week Dialogue >>>
www.nobelweekdialogue.org
mssptgning_rndm_131001d
mssptgning_rndm_131001c
mssptgning_rndm_131001a kmarkides_131001b jsvensson_131001b chalmers_sngkr_131001a alliancen_131001c
alliancen_131001b
alliancen_131001a