Flaggskeppet om grafen har hissat segel– Nu är det dags att investera, nu är det dags att börja jobba.
Det sa Nobelpristagaren Konstantin Novoselov när han gästade Chalmers i samband med att det formella startskottet för EU:s forskningsflaggskepp om grafen gick den 10 och 11 oktober.
Under torsdagen deltog journalister från svenska och utländska medier i ett stort pressevenemang – och på fredagen hissades ett specialtillverkat segel vid en symbolisk ceremoni i Palmstedtsalen.
Graphene Flagship är med fog sagt EU:s största forskningssatsning någonsin, och det gav enormt genomslag när beslutet om att göra Chalmers till kapten kom i slutet av januari i år. Sen dess har planeringen pågått för fullt i stort sett utan avbrott med sikte på dessa två oktoberdagar.

Chalmers presschef Christian Borg hälsade de tillresta journalisterna välkomna med ett kort inledningsanförande där han pekade på både utmaningar och möjligheter:
– Vi tror att universitet i allmänhet och Chalmers i synnerhet har en mycket viktig roll i att skapa en hållbar framtid. Vi vet att business as usual inte är något alternativ, sa han bland annat.
Samtidigt presenterades Chalmers grafencentrum som gemensamt paraply för all utbildning och forskning inom grafen på högskolan. Det är härifrån som professor Jari Kinaret leder arbetet med Graphene Flagship. Han är centrumföreståndare och vetenskaplig ledare. Vid sin sida har han vice centrumföreståndaren och docenten Tomas Löfwander samt professor Mikael Fogelström, även han vetenskaplig ledare.

Fogelström var en av de medverkande experterna på ett presseminarium på temat ”Graphene and sustainability”. Med var även professor Bengt Fadeel från Karolinska Institutet, regeringens nanosäkerhetsutredare Eva Hellsten, Vittorio Pellegrini, föreståndare för grafencentrumet vid Italian Institute of Technology, samt Alan Atkisson, oberoende expert och författare.
– Vi behöver fler framsteg på grafenområdet i Europa. Därför är det väldigt bra att vi nu har ett flaggskepp och ett grafencentrum på Chalmers, sa Atkisson.

Under dagen arrangerades även visningar av Chalmers renrumslaboratorium, demonstrationer och presentationer av forskning och företag. Linköpingsbolaget Graphensic, Nokia Research Centre och universiteten i Manchester och Cambridge var representerade i utställningshallen.
Jani Kivioja visade upp ett konkret exempel i form av ett fuktkänsligt böjbart vristarmband, som även kan användas som display till smarta mobiltelefoner. Sensorn mäter puls och andning bara genom att man andas på den, och har en avancerad typ av röstigenkänning.
– Rent tekniskt finns det inga hinder mot att den kan finnas i butik i morgon, säger Jani Kivioja.

På den efterföljande presskonferensen medverkade Chalmers rektor och koncernchef Karin Markides, flaggskeppsföreståndaren Jari Kinaret, Carl-Christian Buhr och Wolfgang Boch från EU-kommissionen, Tapani Ryhänen från Nokia Research Centre samt Nobelpristagaren Konstantin Novoselov.
De höll varsitt kort anförande och svarade därefter på de närvarande journalisternas frågor.
– Från kommissionens sida vill vi se spännande resultat, innovationer, ekonomisk tillväxt och nya jobb. Vi vill också se att så här stora projekt kan lyckas, sa Carl-Christian Buhr och tackade alla som varit inblandade i flaggskeppets tillkomst.
Karin Markides betonade att Chalmers är beredda att axla uppdraget:
– Det är en utmaning för oss som universitet, men vi vill ta på oss ansvaret för flaggskeppet. Vi förstår att det är ett mycket stort och viktigt projekt, men ingen ska behöva tvivla på att vi inte kommer att ta rollen, sa hon.

EU-kommissionens Wolfgang Boch konstaterade att flaggskeppet rymmer både utmaningar och möjligheter, och att EU nu testar modellen för första gången:
– Flaggskeppsmodellen kan leverera mer inom innovation och tillväxt, men ställer stora krav på samverkan mellan de deltagande institutionerna, sa Boch.

Jari Kinaret:
– Den första versionen av båten är klar och har lämnat hamnen.

Under torsdagen och fredagen samlades styrelsen, strategiska rådet och generalförsamlingen för flaggskeppet på Chalmers för att formellt hissa segel och dra igång forskningssatsningen. I de olika grupperingarna ingår ledande forskare från hela Europa med Nobelpristagarna Konstantin Novoselov och Andre Geim i spetsen.
En mängd aktiviteter vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, i Palmstedtsalen på Chalmers och i Chalmersska huset i centrala Göteborg markerade den historiska händelsen.

Konstantin Novoselov var personligen på plats i Göteborg och närvarade vid den välbesökta presskonferens som avslutade torsdagen, samt vid generalförsamlingens heldagsmöte på fredagen.
– Nu är det dags att investera, nu är det dags att börja jobba, slog Novoselov fast med lugn och stillsam stämma på presskonferensen.
Han föreföll avslappnad och van vid uppståndelsen.

En av journalisterna på plats var Vetenskapsradions Per Gustafsson:
– Flaggskeppet är en väldigt stor grej för Sverige och för Chalmers. Jag har bevakat grafen mycket tidigare, så det här blir en form av uppföljning. De nya materialen är intressanta, säger Per Gustafsson.
Nästa vecka sänds resultatet av hans arbete i Göteborg i ”Vetandets värld” i P1.
– Programmet ska ge en bakgrund till flaggskeppet, men också handla om Sveriges och Europas roll i projektet, förklarar Per Gustafsson.
I vimlet träffade vi även frilansjournalisten och författaren Johan Frisk, som planerar ett flersidigt reportage för publicering i Göteborgs-Posten längre fram i höst.

Representanter från projektets 75 industriella och akademiska parter, från totalt 17 länder, samt från EU-kommissionen, närvarade vid den officiella invigningen. Chalmers rektor Karin Markides, EU-kommissionens Wolfgang Boch och Nokias Tapani Ryhänen hissade med gemensamma krafter det specialtillverkade segel som förberetts i Palmstedtsalen.
Det var segelmakaren Patrik Olsson som skapat det mäktiga seglet.

Text: Michael Nystås
Foto: Peter Widing, Jan-Olof Yxell och Michael Nystås

Läs mer om Chalmers grafencentrum >>>
www.chalmers.se/grafen

Läs mer om Graphene Flagship >>>
www.graphene-flagship.eu/GF

Se presskonferensen i efterhand >>>
www.chalmers.se/en/news/graphene-flagship/Pages/press-conference.aspx

Se press-seminariet i efterhand >>>
www.chalmers.se/en/news/graphene-flagship/Pages/press-seminar.aspx

presskonferens_namnskyltar_800px flagship_notes_800px flagship_hellsten_800px flagship_fadeel_800px flagship_cborg_800px_b flagship_knovoselov_800px_b presskonferens_namnskyltar_800px_b flagship_segelfoto_800px flaggning_chalmersplatsen_800px_b jfrisk_wolfgang_boch_800px grafenkaka_800px ?????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????? flagship_ccbuhr_jkinaret_800px presskonferens_namnskyltar_800px

En kommentar

  1. Ping: Kungligt besök på Chalmers | Chalmeristbloggen