Succétävlingen Kemikampen lockar tusentals skolbarnNationella skoltävlingen Kemikampen är inne på sin sjunde vecka.
Med nästan 5 000 registrerade användare och över 400 skolklasser är tävlingen en succé.
Chalmers är en av arrangörerna, och vi passade på att stämma av läget med projektledaren Per Thorén.
– Det roligaste är att kontakta veckans vinnare och delge dem den glada nyheten, säger han.

Hej, Per! Hur går det?
– Det går mycket bra! Vi har full aktivitet på webbplatsen, och jämför man med många andra liknande projekt är det en otroligt hög andel av de som besöker sidan som faktiskt registrerar sig och deltar i tävlingen. Det är jämt i topplistorna, och nya tävlande tillkommer hela tiden. Man kan ju faktiskt hoppa in i tävlingen när som helst, och svara på frågorna från tidigare, redan avgjorda, deltävlingar. Poängen räknas ändå, även om man inte kan vinna just de veckopriserna. Så det är absolut inte avgjort än vem som kommer att vinna vårt fina förstapris, säger Per Thorén.

Hur stort är intresset?
– Över förväntan – vi har nästan 5 000 registrerade användare, och mer än 400 skolklasser som tävlar om att vinna klassresan till Göteborg! Mitt högsta mål med projektet har varit att nå ut i andra delar av Sverige, då många av Chalmers outreach-aktiviteter främst når ungdomar i närområdet. Det har vi verkligen lyckats med – vi har tävlande från samtliga län, och allra flest från Stockholmsområdet. De flesta är ungdomar, men vi märker att de även lyckats locka med många föräldrar i tävlingen.

Vad har ni fått för respons hittills?
– Det är många som hör av sig och berättar att de tycker att tävlingen är rolig och givande, inte minst lärare. Det är roligt att så många är engagerade, och jag hoppas och tror att de lär sig många saker på vägen.
– Kemikalenderfilmerna kommer att vara till nytta i undervisningen i flera år framöver, och det tror jag många upptäcker nu. Och när tävlingen är över kommer vi att kunna erbjuda ännu mer, eftersom vi arbetar parallellt med att ta fram en ny, förbättrad version av webbplatsen MoleClues! Det kontaktnät som byggs upp genom detta projekt är ovärderligt för framtiden.

Vilken är din egen roll i projektet?
– Kemikampen är nog det projekt som tar upp mest av min tid just nu! Jag leder projektet från Chalmers håll, och har arbetat med alla möjliga saker, från att hitta sponsorer till att marknadsföra tävlingen. Under hela projektets gång haft jag ett nära samarbete med Dear Friends, som har utvecklat tävlingskonceptet och står för webbdesign och trycksaker.
– Jag försöker svara snabbt på de många frågor som inkommer från våra användare, arbetar tillsammans med några andra forskare för att ta fram intressanta frågor till själva tävlingen. Men det roligaste är förstås att kontakta veckans vinnare och delge dem den glada nyheten! säger Per Thorén.

Text: Michael Nystås
Foto av Per Thorén: Jan-Olof Yxell
Övriga bilder: Dear Friends

Läs tidigare inlägg om Kemikampen >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/09/03/start-for-nya-skoltavlingen-kemikampen