Rekordintresse för tioårsjubilerande tekniktävlingen Rädda ägget1 900 femteklassare från hela Västsverige kämpar om segern i Chalmers klassiska tekniktävling Rädda ägget den 13 och 14 november.
Under två dagar tågar långa karavaner av förväntansfulla barn över Chalmersplatsen på sin väg mot Kopparbunken, där tävlingen äger rum.
Intresset för den tioårsjubilerande tävlingen är rekordstort.

Rädda ägget går ut på att konstruera en lösning som gör det möjligt att släppa ett vanligt ägg från 15 meters höjd utan att det spricker. Priser delas ut i tre kategorier: Den tekniskt smartaste lösningen, Snyggaste lösning och Bästa presentation.
Ett vinnande bidrag utses i varje kategori. Prisutdelningen äger rum på Chalmers dit de vinnande lagen i de tre tävlingskategorierna blir inbjudna. Där kommer priserna förhoppningsvis att delas ut av en av årets Nobelpristagare.
Alla lag får diplom och förhoppningsvis lämnar alla tävlingsdeltagare Chalmers med ett trevligt minne plus en hel del nya kunskaper som extra bonus.

Rädda ägget är ett tvådelat arrangemang för finurliga femteklassare. Förutom den utmanande tävlingsdelen innehåller den också en spännande experimentverkstad, Upplev teknik. Här får skolungdomarna se och testa på olika tekniska klurigheter och underverk på nära håll i sammanlagt tolv stationer. De får även göra egna experiment.

Rädda ägget genomförs i Kopparbunken på Chalmers, Campus Johanneberg.
Upplev teknik äger rum i Betonghallen på Chalmers.
Rädda ägget och Upplev teknik är ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola och Tekniska Samfundet i Göteborg. Tävlingen har arrangerats varje år sedan 2003 och firar i år sitt tioårsjubileum.

Text: Michael Nystås och Per-Anders Träff
Foto: Jan-Olof Yxell

Hitta hit >>>
www.tekniskasamfundet.se/wp-content/uploads/2013/10/Karta-Chalmers-R%C3%A4dda-%C3%84gget-2013.jpg

Kontaktuppgifter:
Per-Anders Träff, projektledare, Chalmers, 031-772 1175

One comment